Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez AmRoZ » 19 lip 2011, 12:56

Winieta na rogach jest specjalnie zrobiona ..., tak jak mówiłem jest to jeden z 6 plenerów jakie zaliczyliśmy dzisiaj będę przerabiał następne lokalizacje i naturalnie się pochwalę nimi, będzie już kolorowo żywo i weselej niż tutaj, tutaj miało być troszkę mrocznie, troszkę ciemno, troszkę brzydko jak to w starej chacie,

Nie wybrałem tego typu zdjęć celowo jako początek przygody z lustrem, poprostu nadażyła się taka okazja imprez motoryzacyjnych w ten weekend w wawie nie było interesujących więc skorzystałem z zaproszenia i się czegoś uczyłem, trening czyni mistrza ;) zdaje sobie sprawę że na początku moje zdjęcia będą beznadziejne i bez jakiegoś umiejętnego przekazu :) no ale trzeba próbować pykać i zbierać krytykę od ludzi i wyciągać z niej wnioski ... tak więc

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 kwi 2008, 13:28
Auto: Mazda Xedos 6 2.0 92'

Postprzez Seraf » 19 lip 2011, 13:05

osobiście mi zdjęcia przypadły do gustu <spoko>
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Od: 13 kwi 2009, 00:28
Auto: rower miejski :D

Postprzez nemi » 19 lip 2011, 13:08

AmRoZ napisał(a):zdaje sobie sprawę że na początku moje zdjęcia będą beznadziejne i bez jakiegoś umiejętnego przekazu

...a ja oczywiście nie komentuję fotek jako ktoś, kto się na tym specjalnie zna, tylko jako zwyczajny obserwator i prezentuję swoje subiektywne odczucia.
Teraz wrzuciłeś znacznie lepsze (zdjęcie 1 i 3) – już mają klimat, chociaż na 3. panna młoda ma strasznie ciemną twarz. Na fotce 2 człowiek w szafie jest w ogóle niedoświetlony – słabo go widać.

Trochę zazdroszczę, że masz możliwość poćwiczenia, ale wychodzi brak sprzętu – gdybyś położył przed panną młodą na parapecie blendę, to nie miałaby takich czarnych oczodołów (chyba robiłeś fotki w południe?). Pewnie jakiś softbox fajnie by oświetlił kolesia w szafie etc. Żebyś sobie nie pomyślał – nawet nie łudzę się, że potrafiłbym zrobić to lepiej, ale można już stwierdzić, że te wszystkie porady na temat akcesoriów w książkach o fotografii mają sens i nie jest to fanaberia.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez AmRoZ » 19 lip 2011, 13:28

Dokładnie tak jak mówisz brak sprzętu a raczej dodatkowych akcesoriów widać gołym okiem od razu i już po pierwszej takiej sesji wiem czego mi brakuje jako dodatków to na 100%, co do samego miejsca to był spontan jechaliśmy drogą zauważyliśmy starą opuszczoną chatę szybka akcja 20 min na pstryknięcie kilkunastu zdjęć i ucieczka z miejsca do docelowego pleneru więc nawet nie mieliśmy w planach że będzie taka okazja w takim miejscu, to były godziny popołudniowe ok 16, 17 stej słońce strasznie świeciło zdjęcia w takich warunkach ciężko robić bo za dużo wali w modeli światła i nie idzie na tym zapanować a bynajmniej ja jeszcze nie umiem, w środku wiadomo miałem lampę ale na aparacie gdzie się dało lekko przywalić to przywaliłem zewnętrznej nie miałem niestety a kamerzysta latał z kamerą więc na jego pomoc przy trzymaniu lampy też nie mogłem liczyć ....
Obrazek
Forumowicz

Postprzez nemi » 19 lip 2011, 13:41

Jeśli masz tylko lampę wbudowaną, to bardzo polecam prosty dyfuzor:
http://allegro.pl/dyfuzor-pop-up-3-kolo ... 41506.html

Kasa żadna, a efekt jest widoczny. Ja korzystam tylko z wersji białej. Reszta gdzieś po prostu leży :]. Fotografowany obiekt nie jest zalany ostrym światłem – wszystko jest bardziej miękkie. Możesz też sobie coś takiego zrobić samodzielnie, o ile masz jeszcze stare klisze. Były pakowane w białe lub czarne tubki. W takiej białej można wyciąć dziurkę na lampę i też daje radę :).

W "Sekretach mistrza fotografii" przeczytałem kiedyś, żeby przestawiać lampę na drugą kurtynę – daje to taki efekt, że tło jest lepiej widoczne. To też pomaga przy wbudowanej lampie.
Forumowicz

Postprzez glowasiek » 19 lip 2011, 16:46

AmRoZ Moim skromnym zdaniem amatora to fotki sa bardzo fajne, szkoda ze koles w szafie nie jest doswietlony mocniej no ale do tego trzeba miec sprzetu ktory niestety jest drogi. Takze biorac pod uwage czym dysponowales to nie ma sie co czepiac !! Zreszta nie bede sie madrowal bo pewnie sam lepszych bym nie zrobil albo nawet zblizonych. Podoba mi sie klimat, kadrowanie no i sam pomysl i wykonanie. Tych w picassie niestety nie moge zobaczyc – nie wiem czemu. Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez nemi » 19 lip 2011, 17:37

W domu mam znacznie, znacznie lepszy ekran niż w robocie. Fotki jednak wyglądają całkiem fajnie :).
Forumowicz

Postprzez AmRoZ » 19 lip 2011, 17:53

Nie wiem czemu picasa zablokowała możliwość oglądania w prosty sposób jak kiedyś, może to przez to google +, tak czy siak aby obejrzeć z podanego wyżej przezemnie linka zdjęcia jeśli wyświetli Wam się pusta strona to po prawej pod moim imieniem i nazwiskiem(zdjęcia nizej ) trzeba to kliknać wtedy pojawi się strona profilu w picasie klikamy na zakładke zdjęcia wybieramy album stara chata i oglądamy ... jeśli dalej będą problemy to wieczorem zrobie reupa na fmix i na fejsie też się zapewne pojawią ....

Co do waszej opinii to tak wiele osób mi mówi że za ciemne, ale na moim ekranie w domu gościa w szafie widać dobrze ... na lapku w robocie słabo :) więc co monitor to inaczej to wygląda niestety.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez rumunn95 » 19 lip 2011, 18:09

powiem tylko tyle ze picasa rujnuje jakosc zdjec nawet przy najlepszych ustawieniach
Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ?
Forumowicz

Od: 21 sie 2009, 16:53
Auto: MONDEO MK4 2.0TDCI GHIA ;) , Sachs Herkules i Sparta

Postprzez AmRoZ » 19 lip 2011, 18:12

Trzeba się z tym liczyć niestety, tak jak mnie wkur... strasznie przeglądanie RAW'ow w picassie w windowsie i jej automatyczne dobieranie kolorów wrrr ... jeśli znacie jakieś strony do hostingu tego typu zdjęć lepsze od picassy podzielcie się chętnie skorzystam ...
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Dominooo » 19 lip 2011, 18:14

AmRoZ napisał(a):Co do waszej opinii to tak wiele osób mi mówi że za ciemne, ale na moim ekranie w domu gościa w szafie widać dobrze ... na lapku w robocie słabo :) więc co monitor to inaczej to wygląda niestety.

No i jeśli chcesz obrabiać zdjęcia to musisz mieć skalibrowany monitor bo inaczej to właśnie tak będzie. U jednego jaśniej u innego ciemniej nie wspominając już o odwzorowaniu barw :)
Przed umieszczeniem zdjęć w sieci, każda fotka powinna być skonwertowana do przestrzeni sRGB :)

Aha, bawisz się Canonem to zacznij korzystać z dołączonego programu DPP. Odpuść sobie Picassę i ściągnij sobie wersję testową Lightrooma albo Capture One.
Obrazek
Forumowicz

Od: 1 wrz 2010, 05:47
Auto: マツダ 3 Y6 BK '05

Postprzez AmRoZ » 19 lip 2011, 18:33

Fotki wyżej były popsute w lightroomie ;), więc narzędzie znam ... już za nim miałem lustro to zdjęcia z kompaktu w nim " poprawiałem ", teraz w rawach to dopiero przyjemność zabawy zdjęciami w tym programie, mi bardziej chodzi o nie katalogowanie zdjęć w domu a umieszczanie ich w necie by pokazać je innym, tak by nie tracić zbytnio na jakości jak to bywa w picasie, lub w jakim rozmiarze umieszczać zdjęcia by było lepiej 1024 na dłuższej krawędzi czy mniej 800 ?
Obrazek
Forumowicz

Postprzez nemi » 19 lip 2011, 18:34

AmRoZ napisał(a):jeśli znacie jakieś strony do hostingu tego typu zdjęć lepsze od picassy podzielcie się chętnie skorzystam ...

Ja korzystam z imageshack.us – ściągnąłem ich program i wszystkie zdjęcia jakie robię trafiają na serwer jako kopia zapasowa. Ewenutalnie robię potem albumy ;).

Z picassy nie korzystam w ogóle. Do podstawowej obróbki jak ustawienie jasności, przycinanie etc. używam Sony PMB (jest na pewno dołączane do laptopów Sony Vaio oraz aparatów Sony, ale chyba można to ściągnąć za darmo). Jestem bardzo zadowolony z tego narzędzia. Zerknij na to:
http://www.qweas.com/downloads/graphic/ ... owser.html
http://www.sony.pl/article/id/1223479028389
Forumowicz

Postprzez Dominooo » 19 lip 2011, 18:45

AmRoZ napisał(a):w jakim rozmiarze umieszczać zdjęcia by było lepiej 1024 na dłuższej krawędzi czy mniej 800 ?

Moim zdaniem lepiej się ogląda zdjęcia, o rozmiarze dłuższego boku 800.
Obrazek
Forumowicz

Od: 1 wrz 2010, 05:47
Auto: マツダ 3 Y6 BK '05

Postprzez gero » 19 lip 2011, 20:02

AmRoZ po pierwsze razi mnie to ze się zdjęcia przewalają na ktoras strone. W lightroomie masz funkcje prostowania zdjec (rotate). Niedoswietlenie jak juz wspominano i robienie zdjec przy zbyt mocnym sloncu powoduje postawanie mocnych kontrastow i wtedy dobrze miec softboxa lub blende jak juz tez wspominano :) Trenuj trenuj. Co do publikacji zdjec moze po malu czas pomyslec o swojej domenie :) Wtedy bezposrednio w LR robisz galerie i wrzucasz :) Ja wrzucam foty z reguly o dluzszym boku 900.
Moja pierwsza Mazda 6 (klik na zdjęcie)
Obrazek
Początkujący

Od: 2 lip 2011, 15:02
Auto: Mazda 6

Postprzez AmRoZ » 19 lip 2011, 23:24

gero napisał(a):Co do publikacji zdjec moze po malu czas pomyslec o swojej domenie :) Wtedy bezposrednio w LR robisz galerie i wrzucasz :) Ja wrzucam foty z reguly o dluzszym boku 900.

no póki co to chyba jeszcze za wcześnie :) ... , a uczyć się uczę i będzie mam nadzieję coraz lepiej. Nic zaczynam zabawę z 2gą lokalizacją młodych :) .... lubię to :)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez kryystian » 20 lip 2011, 00:37

amroz załóż konto na flickr, bardzo fajne galerie, 24 $ na rok za "pro" (bez limitów)
HARDLINE
Forumowicz

Od: 16 lip 2008, 19:57
Auto: gh sport
(6mps)

Postprzez AmRoZ » 20 lip 2011, 16:58

Dziwny jest ten flickr, no ale spr. zobaczymy co z tego będzie póki co pierwszy set ze starej chaty na tym serwerze udostępniony ... jak by ktoś miał problem z poprzednim na picassie zapraszam do tego ...

http://www.flickr.com/photos/65457745@N06/sets/72157627240259336/
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Artiks » 21 lip 2011, 19:33

Amroz to z ta stodołą bardzo dobre, w pozostałych pokręć kontrastem nasyceniem bo są dość monochomatyczne i płytkie.
Forumowicz

Od: 29 gru 2006, 12:17
Auto: 323F BA Z5 –> RENAULT LAGUNA III 2.0 DCI

Postprzez kryystian » 23 lip 2011, 17:25

uważaj jak robisz foty w kościele <rotfl>
http://www.youtube.com/watch?v=jHJM7SUt ... re=related
HARDLINE
Forumowicz

Od: 16 lip 2008, 19:57
Auto: gh sport
(6mps)