Spust płynu chłodzącego z bloku silnika FP 1,8 benz.
Strona 1 z 1
Szanowni Koledzy- przepatrzyłem wszystko w dziale dla Mazdy Premacy – i nie mogę nigdzie znaleźć dokładnie procedury wymiany płynu chłodniczego.Temat dotyczy Mazdy premacy 1,8 benzyna 1999 r. silnik :FP 100 KM. Wiem , gdzie jest spust na chłodnicy ale zwykle są i spusty na blokach silnika. Oglądnąłem blok- w okolicy filtra olej – z tej strony nie zauważam. Czyż by korkiem spustowym było mocowanie rurek idących od termostatu ?. Dziękuję za pomoc – Pozdrawiam Wszystkich serdecznie .
- Od: 16 lis 2007, 22:00
- Auto: Mazda Premacy 1,8 benz
erenia napisał(a):Wiem , gdzie jest spust na chłodnicy ale zwykle są i spusty na blokach silnika.
Witam
W jakim autku kolega spotkal spusty na bloku silnika.
Z tego co wiem to spust w chlodnicy jest najnizej polozonym punktem calego uklady wiec powinno wszystko tamtedy zejsc jak go odkrecisz.
Pozdrawiam
nic tak w zyciu nie cieszy jak dzwiek VTEC-a bez wydechu o poranku
AUX w fabrycznym radiu Premacy przed liftem
viewtopic.php?f=121&t=118848
AUX w fabrycznym radiu Premacy przed liftem
viewtopic.php?f=121&t=118848
brccrx napisał(a):Wiem , gdzie jest spust na chłodnicy ale zwykle są i spusty na blokach silnika.
era poloneza i dużego fiata
odkręcasz korek na chłodnicy i ten na dole i zlatuje wszystko tylko powinien być ciut nagrzany aby termostat się otworzył
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
Dziękuje za wypowiedzi- pewnie ta era Fiata została jeszcze w pamięci ..ale i inne marki miały takie spusty...nie jestem do końca pewny – czy na pewno wszystko spłynie z Bloku...
? choć jest on ustawiony Pionowo bez pochyłu.Ponadto Kolega wspomina o lekkim nagrzaniu by termostat się otworzył...jak mi wiadomo termostat otworzy się około 85 stopni więc trzeba by dobrze nagrzać ...bo co to by był za termostat ..jak by się otwierał przy 30 stopniach np. ...a może trzeba wyjąć termostat ...wszak dojście nie jest trudne oby wszystko wypuścić – czy tak czy inaczej dziękuję za podpowiedzi
!

- Od: 16 lis 2007, 22:00
- Auto: Mazda Premacy 1,8 benz
erenia napisał(a):otworzy się około 85 stopni więc trzeba by dobrze nagrzać
przy tej tem. jest otwarty na maxa a zaczyna się otwierać coś około 40-50 i nie trzeba go wymontowywać zleci wsio
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
Strona 1 z 1