Świecąca kontrolka przy ostrym hamowaniu 626 GE 2.0 16V
1, 2
Witam,
Od jakiegoś czasu zważyłem, że podczas ostrego hamowania zapala się kontrolka hamulca ręcznego.
Co to może oznaczać? ABS pracuje.
Może związek z tym mają tyle hamulce. Zauważyłem, że tarcze, które mają prawie 1,5 roku mają nadal szlify jak nowe tarcze.
Podczas ostrego hamowania samochód pochyla się do przodu. Amortyzatory z przodu są sprawne.
Od jakiegoś czasu zważyłem, że podczas ostrego hamowania zapala się kontrolka hamulca ręcznego.
Co to może oznaczać? ABS pracuje.
Może związek z tym mają tyle hamulce. Zauważyłem, że tarcze, które mają prawie 1,5 roku mają nadal szlify jak nowe tarcze.
Podczas ostrego hamowania samochód pochyla się do przodu. Amortyzatory z przodu są sprawne.
- Od: 7 cze 2010, 22:23
- Auto: Mazda 626 GE 2.0i 16V 1995r.
LPG: BRC Sequent 24 Light
Kontrolka ręcznego zapalająca się podczas jazdy oznacza małą ilość płynu hamulcowego .
Sprawdź poziom płynu
Sprawdź poziom płynu
Kiedy każdy pomysł wydaje ci się idealny, dopij wódke i idź spać
- Od: 25 sie 2010, 09:06
- Auto: 626 Cronos 2,5 V6 Automat
mrlunacy napisał(a): Zauważyłem, że tarcze, które mają prawie 1,5 roku mają nadal szlify jak nowe tarcze.
Masz zapowietrzony układ hamulcowy, lub co jest bardziej prawdopodobne zapieczone tłoczki, może też prowadnice w zaciskach
Co do świecącej kontrolki, tak jak kolega pabloalvaro wyżej napisał
Ostatnio edytowano 15 lip 2011, 20:50 przez lukasz2387, łącznie edytowano 1 raz
-
lukasz2387
Jakby był czujnik w GE, to świeciła by się pomarańczowa kontrolka, a nie czerwona kontrolka od hamulca ręcznego/płynu hamulcowego 
-
lukasz2387
W GE nie ma żadnych czujników elektrycznych są jedynie blaszki przy klockach ,które po zużyciu trą o tarczę -wymiana dlatego pomogła bo płyn wrócił do zbiorniczka wciśnięty z zacisków -czujnik w zbiorniczku jest tak skalibrowany że nawet niewielki opad płynu ,nawet nie poniżej min.powoduję zapalanie kontrolki ręcznego i w sumie jest to dobre rozwiązanie bo sygnalizuje dosyć wcześnie że należy się przyglądnąć hamulcom
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
pawelc napisał(a):W GE nie ma żadnych czujników elektrycznych są jedynie blaszki przy klockach ,które po zużyciu trą o tarczę -wymiana dlatego pomogła bo płyn wrócił do zbiorniczka wciśnięty z zacisków -czujnik w zbiorniczku jest tak skalibrowany że nawet niewielki opad płynu ,nawet nie poniżej min.powoduję zapalanie kontrolki ręcznego i w sumie jest to dobre rozwiązanie bo sygnalizuje dosyć wcześnie że należy się przyglądnąć hamulcom
No i z tym się zgadzam
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Ja mam amerykańską i nie mam kontrolki 
Ktoś jednak nie zrozumiał kontrolka hamulca ręcznego nie świeci się z powodu klocków tylko z powodu małej ilości płynu 

JulianSR napisał(a):no nie wiem moge sie mylic ale u mnie tak bylo tez kontolka sie palila wyminilem i zgasla hehe moze mam nietypowa wersje amerykanska
wymieniłes klocki to automatycznie wcisnąłeś tłoczki zwiększając ilość płynu i to cała filozofia. Napewno nie masz czujników w klockach.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Potwierdzam kolege powyżej. Kontrolka pali się bo masz mało płynu hamulcowego, musisz zalać praktycznie pod max, bo w tej mazdzie nawet mały ubytek płynu już będzie sygnalizowany tą kontrolką. A jak pisali powyżej koledzy, jeśli wymienili klocki, to jednocześnie tłok się wcisnoł, czyli płyn w zbiorniczku się podwyższył. A w tym modelu nie ma żadnej kontrolki elektronicznej przy hamulcach.
- Od: 26 maja 2011, 18:03
1, 2