Od ponad roku jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy 2 z 2009 roku w wersji Sport. Wszystko działa pięknie ale są pewne pierdółki, które mnie irytują
Postanowiłem więc udać się do ASO w Dąbrowie Górniczej – tam, gdzie Madzię kupiłem i podpytać, czy jest takie akcesorium gdyż na stronie internetowej jest jakiś kabel do iPoda i USB... Niestety, pan powiedział mi iż takie coś nie istnieje w wersji na pendrive a to jest tylko do Applowych dziadostw.
Z racji wykonywanego zawodu (jestem elektronikiem) wiem, że zrobienie takiego dyngsa wielkiego problemu nie sprawia ale... i tu właśnie przychodzę po pomoc
Wiadomo, że w samochodach takich jak Dwójka, cała elektronika opiera się o magistralę CanBus. Wiadomo też, że pod kolumną kierownicy Japońce umieścili gniazdo OBD więc dostęp do Cana jest. Jedna rzecz jest niestety niewiadoma – czy ktoś może wie, jak upychane są informacje w CanBus i czy np tytul piosenki, tekst z RDS i inne treści przesyłane na wyświetlacz też pędzą po magistrali czy to jedynie komunikacja Tuner FM/Napęd CD->wyświetlacz.
I drugie pytanie – jak bezboleśnie rozebrać środkową konsolę, żeby zobaczyć sobie owo radio, napęd CD itp?
No chyba, że ktoś już taki dyngs na USB sprzedaje i nie muszę się męczyć
Pozdrawiam
Damian