Składane lusterka w X9
Bufet na dole jest okej, zjesz obiad za 10-15 zł (od 12 do 18), wcześniej kanapki, a później menu na kolację. Gdybyś chciał kawę, to w Gazeta Cafe nie jest tanio
Postaram się wziąć samochód, to może się spikniemy... Jak możesz, to zabierz proszę pilota 
Witam, kilka dni temu zauwazyłem ze podczas jazdy sklada mi sie prawe lusterko pod naporem wiatru. Na parkingu chcialem je poprawic i okazalo sie ze lata luzno po swojej osi, jakby calkowice spadlo z czegos co je trzyma od srodka, potem przypomnialem sobie ze wczesniej przy max otwartych drzwiach, zapewnie ruszylem dwigienke ustawiania lusterka i cos strzelilo w nim, nie zwrocilem wtedy uwagi na to. Na razie wcisnolem kawalek papieru pomiedzy lusterko a jego podstawe zeby sie nie skladalo.
Wie ktos jak to naprawic, czy jak wypchne lustro z obudowy to sa tam jakies wodziki, chce to naprawi bo nie jest to auto zeby kawalkami papieru uszkodzenia łatac ?
Wie ktos jak to naprawic, czy jak wypchne lustro z obudowy to sa tam jakies wodziki, chce to naprawi bo nie jest to auto zeby kawalkami papieru uszkodzenia łatac ?
- Od: 3 mar 2008, 00:07
- Auto: Xedos9 2.5 V6 A/T 2002 r
Lustra masz skladane elektrycznie, mojej ktos zlozyl lustro i rowniez latalo luzno, zlozylem je guzikiem jedno sie zamknelo a to pozostalo luzno, pchnalem/zlozylem je reka pstryklo cos w srodku i powrocilo do normy pozniej wszystko gralo jak nalezy.
U mnie podobnie jakieś dziwne rzeczy się działy z lusterkami.
Czasem niekoniecznie jedno chciało się właściwie otwierać – lusterko otwierało się do końca a silnik dalej pracował wydając jakieś trzaski z tej "przekładni".
W takim wypadku musiałem ponownie złożyć i otworzyć je, jak nie za pierwszym razem to nastepnym juz sie udawało.
Też będę musiał się kiedyś dobrać do tego mechanizmu i z tego powodu jak na razie to odpuściłem sobie "automatykę" ich składania.
Czasem niekoniecznie jedno chciało się właściwie otwierać – lusterko otwierało się do końca a silnik dalej pracował wydając jakieś trzaski z tej "przekładni".
W takim wypadku musiałem ponownie złożyć i otworzyć je, jak nie za pierwszym razem to nastepnym juz sie udawało.
Też będę musiał się kiedyś dobrać do tego mechanizmu i z tego powodu jak na razie to odpuściłem sobie "automatykę" ich składania.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Witam, potrzebuje porady jak odciac zasilanie od lusterek, a dokladnie od mechanizmy sprawdzajacego polozenie lusterek po odpaleniu auta.
Zaczelo sie niewinnie , czasem sie jedno zlozylo czesem nie, po dwoch latach lewe sie nie dokonca sklada ale sie otwiera do konca i "cichnie" zas w prawym silniczek mieli non stop, zabki sie zapewne starly i teraz jak sie domyslam nie zalapuje na jakis trybik i nie moze go odlaczyc, wczesniej jak mi chrobotalo to delikatnie domknolem i po chwili sie otwieralo do konca i cichlo jakby sie silniczek zameczal taki byl dzwiek, teraz chodzi na okraglo.
Lusterka nawe kosztuja ponad 250 euro/szt w serwisie jak dobrze slyszalem, a uzywane sa nieosiagalne (potrzebuje do anglika).
Pozostaje mi zdjac boczek i odciac przewody w obydwoch lusterkach ale tak zeby dzialalo ich ustawianie.
Ktos moze wie czy wystarczy jakis bezpiecznik w skrzynce wyjac czy ktore kable ciac ?
Zaczelo sie niewinnie , czasem sie jedno zlozylo czesem nie, po dwoch latach lewe sie nie dokonca sklada ale sie otwiera do konca i "cichnie" zas w prawym silniczek mieli non stop, zabki sie zapewne starly i teraz jak sie domyslam nie zalapuje na jakis trybik i nie moze go odlaczyc, wczesniej jak mi chrobotalo to delikatnie domknolem i po chwili sie otwieralo do konca i cichlo jakby sie silniczek zameczal taki byl dzwiek, teraz chodzi na okraglo.
Lusterka nawe kosztuja ponad 250 euro/szt w serwisie jak dobrze slyszalem, a uzywane sa nieosiagalne (potrzebuje do anglika).
Pozostaje mi zdjac boczek i odciac przewody w obydwoch lusterkach ale tak zeby dzialalo ich ustawianie.
Ktos moze wie czy wystarczy jakis bezpiecznik w skrzynce wyjac czy ktore kable ciac ?
Do Twojego samochodu pasuja rowniez lusterka europejskie, bo jedne i drugie sa symetryczne. Najlepiej bedzie, jak porownasz kabelki Twojego lusterka, ze zdjeciem takiego, ktore nie posiada skladania.
Jesli dobrze pamietam, to sa to chyba pomaranczowe kabelki.
Pozdrawiam,
voytecku.
Jesli dobrze pamietam, to sa to chyba pomaranczowe kabelki.
Pozdrawiam,
voytecku.
Do Twojego samochodu pasuja rowniez lusterka europejskie, bo jedne i drugie sa symetryczne. Najlepiej bedzie, jak porownasz kabelki Twojego lusterka, ze zdjeciem takiego, ktore nie posiada skladania.
Jesteś pewien
Ja mam lustra (UK) tylko z wersji przed liftowej, jeżeli by pasowały to kolega wie że posiadam tak owe.
Pozdrawiam,
radar88
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
radar88 napisał(a):Jesteś pewienSmiena ma wersję RHD, więc europejskie raczej odpadają, chyba że się mylę.
Ja mam lustra (UK) tylko z wersji przed liftowej, jeżeli by pasowały to kolega wie że posiadam tak owe.
Tak. W modelach po liftingu, a tak naprawde od roku 1999 niemal wszystkie modele mazdy mialy juz jednakowe lusterka, symetryczne wlasnie. W tym wypadku nie ma znaczenia, czy lusterko jest na UK, czy na EU.
Pozdrawiam,
voytecku.
Wychodzi na to że tak
Tego nie wiedziałem, lecz to nie zmienia faktu że ja Ci nie pomogę. Myślę że na Allegro znajdziesz, ja jeszcze zaraz looknę na Ebay-u angielskim
Tu masz linka na stronkę, myślę że wkład byś dostał: http://motors-parts.shop.ebay.co.uk/i.h ... m270.l1313
Tu masz linka na stronkę, myślę że wkład byś dostał: http://motors-parts.shop.ebay.co.uk/i.h ... m270.l1313
]
-
Kamil
Dzieki wielkie za linka ja nie mam takiej wprawy w szukaniu czesci, potrzebuje lewe szkielko do lusterka, w seriwisie wolaja u mnie 60 euro, tu znalazlem za 12 funtow z przesylka 
Niestety lusterka prawego nie ma, szkoda.
Niestety lusterka prawego nie ma, szkoda.
Jak dobrze rozmawiasz po Eng to najlepiej zadzwoń do sprzedającego i się dowiedz co i jak 
Może mają mechanizmy lub dostęp do części zamiennych lub używanych.
Pozdrawiam
Może mają mechanizmy lub dostęp do części zamiennych lub używanych.
Pozdrawiam
]
-
Kamil
W sumie to dobra mysl, przeciez mechanizm raczej nie byl mocno o ile wogole modyfikowany w lusterkach ze starszego modelu.
Bede wymieniac szybke w lewym lusterku to zobacze jak to w srodku wyglada i czy jest mozliwosc wymiany zepsutej czesc, bo moze byc ze jest mechanizm tak "spiety" nitami czy na goraco ze nie da sie dojsc bez rozwalenia, albo posiwece 40 euro i zaryzukuje, jak bedzie pasowac to ok jak nie to wystawie na allegro
Bede wymieniac szybke w lewym lusterku to zobacze jak to w srodku wyglada i czy jest mozliwosc wymiany zepsutej czesc, bo moze byc ze jest mechanizm tak "spiety" nitami czy na goraco ze nie da sie dojsc bez rozwalenia, albo posiwece 40 euro i zaryzukuje, jak bedzie pasowac to ok jak nie to wystawie na allegro
Ja mam trochę inny problem w mojej X9. W momencie gdy włączam zapłon lub odpalam auto lusterko zaczyna wariować. Dzieje sie tak jak jest otwarte- cofa sie kawałek i z powrotem dobija do końca. Tak jakby nie dostawało jakiegoś sygnału ze ma sie zatrzymać . Może jakaś krancowka tam jest?
- Od: 17 mar 2013, 16:14
- Auto: Mazda Xedos 9
Exlusive
2,5 KL LPG
Automat
rok 2000
kolego powiem ci tak naprawialem swoje mechanizmy skladania i nie ma tam zadnej krancowki.Mozliwa przyczyna moze byc sam włącznik skaldania i rozkladania cyba ze masz zapiete lusterka pod centralny,ale to juz trzeba by sprawdzi.Opisz czy automatycznie po otwarviu auta otwieraja czy normalnie trzeba wcisnac przecisk w drzwiach.
-
tygrys36
Lusterka otwieraja sie po nacisnieciu guzika. Dziwne jest to ze tylko lewe lusterko szaleje. Zauwazylem ze jak przytrzymam przycisk od zamykania szyb to przestaje wariowac lustro- chodzi mi o to ze jak spowoduje wiekszy pobór pradu to sie lustro uspokaja
- Od: 17 mar 2013, 16:14
- Auto: Mazda Xedos 9
Exlusive
2,5 KL LPG
Automat
rok 2000
Ja miałem podobnie z prawym lusterkiem 
Mechanizm cały czas chciał je otwierać, słychać było pracę przekładni i jakieś dziwne "strzelanie" aż po jakimś czasie się uspokajało to.
Nie naprawiałem tego – odłączyłem tylko silniczek i po kłopocie.
Może kiedyś się w końcu zbiorę aby zreanimować to.
Mechanizm cały czas chciał je otwierać, słychać było pracę przekładni i jakieś dziwne "strzelanie" aż po jakimś czasie się uspokajało to.
Nie naprawiałem tego – odłączyłem tylko silniczek i po kłopocie.
Może kiedyś się w końcu zbiorę aby zreanimować to.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84