Ubezpieczenie samochodu OC AC NW (wątek zbiorczy)
Witajcie!
Ja za moją Madzię 6 płacę 5 tysia na rok w PZU. Nie wiem czy to jest dużo czy nie, jest to pełen pakiet OC,AC,NNW,ASSISTANCE. Jest też gwarancja kwoty na jaką został ubezpieczony samochód. Wiem że na 100% gwarancji nikt nie ma ale zawsze!
Parę razy przekonałem się że oszczędności w ubezpieczeniach nie koniecznie wychodzą na dobre!
Może z polisą OC można zaoszczędzić ale z AC chyba bym się bał!!!
Słyszałem że są tacy co mają samochód podobnej wartości ubezpieczony za 1400zł. na rok.
Z doświadczenia wiem że nie ma nic za darmo! Oglądam programy w TV że ubezpieczyciel nie chce wypłacić kasiory. Od zawsze jestem w PZU i nie szukałem ubezpieczeń tanich tylko takich które zagwarantują mi ewentualnie zwrot kosztów. Niestety miałem okazję korzystać parę razy z wycofania szkody i nigdy nie miałem żadnych problemów. I oby tak dalej!
Ja za moją Madzię 6 płacę 5 tysia na rok w PZU. Nie wiem czy to jest dużo czy nie, jest to pełen pakiet OC,AC,NNW,ASSISTANCE. Jest też gwarancja kwoty na jaką został ubezpieczony samochód. Wiem że na 100% gwarancji nikt nie ma ale zawsze!
Parę razy przekonałem się że oszczędności w ubezpieczeniach nie koniecznie wychodzą na dobre!
Może z polisą OC można zaoszczędzić ale z AC chyba bym się bał!!!
Słyszałem że są tacy co mają samochód podobnej wartości ubezpieczony za 1400zł. na rok.
Z doświadczenia wiem że nie ma nic za darmo! Oglądam programy w TV że ubezpieczyciel nie chce wypłacić kasiory. Od zawsze jestem w PZU i nie szukałem ubezpieczeń tanich tylko takich które zagwarantują mi ewentualnie zwrot kosztów. Niestety miałem okazję korzystać parę razy z wycofania szkody i nigdy nie miałem żadnych problemów. I oby tak dalej!

- Od: 20 sie 2006, 22:39
- Auto: Mazda 6 2.0 2009r AT HB 42500km.
Ja nie mam dobrej opinii na temat PZU ani jako klient ani jako człowiek, któremu muszą wypłacić odszkodowanie z OC sprawcy. Po pierwsze w Olsztynie jest babka, która od razu Cię atakuje na wstępie i ma podejście z poprzedniego ustroju do petentów niczym sprzedawczyni gdy chciałeś kupić ostatnie odłożone przez nią kilo szynki w sklepie
Po 2 o swoje trzeba naprawdę powalczyć jeżeli PZU ma Ci coś wypłacić.
Co do ceny OC to pomimo, że lata lecą i nigdy nie spowodowałem szkody to i tak w tym roku po raz kolejny zapłaciłem więcej jako ,,młodociany kierowca". Dla niektórych ubezpieczalni to jest 28 rok życia. Masz 10 lat prawko ,,ale stanowisz potencjalne zagrożenie"hehehe
Co do ceny OC to pomimo, że lata lecą i nigdy nie spowodowałem szkody to i tak w tym roku po raz kolejny zapłaciłem więcej jako ,,młodociany kierowca". Dla niektórych ubezpieczalni to jest 28 rok życia. Masz 10 lat prawko ,,ale stanowisz potencjalne zagrożenie"hehehe
Jak to jest z tym wiekiem do którego ma się "bonus" 50% więcej? Byłem pewny, że do 25 roku życia. Teraz kończy mi się OC, rocznikowo mam 25 lat i przysłali mi do zapłaty za nowa polisę prawie 700 zł (o 50 zł więcej niż rok temu), więc raczej bonus mnie nadal obowiązuje.
Steffen88 napisał(a):Kalkulator oc niech ci wujek google znajdzie i będziesz wiedzaił.
Czytales w ogole ten temat? albo chociaz pierwszy post z tej strony?
Jak nie to nie udzielaj rad, ktore nie sa nic warte.
Właśnie w MTU mam do zapłaty 697 zł. 60% zniżek, 60% zwyżka za wiek i 10 % zwyżka za wiek samochodu. W MTU jest zwyżka do równego 25 roku życia a mi będzie brakowało równo miesiąca do 25. Byłem jeszcze u tych co reklamują się przyjdź bez babci. Wyliczyli mi ponad 800 zł a zwyżkę mają do 26 roku życia, ale rocznikowo. Nic, przejdę się do jakiejś multi agencji, chociaż do nich zaufania nie mam :–).
Siw-y napisał(a):Takie agencje, jak to nazywasz, jakos specjalnie taniej nie znajda, najlepiej dzwonic bezposrednio, im mniej posrednikow po drodze tym taniej.
Zgadzam się z Tobą w 100%. Dlatego właśnie pisałem, że raczej zaufania do nich nie mam. Wiadomo im więcej pośredników tym cena wyższa.
Siw-y napisał(a):Steffen88 napisał(a):Kalkulator oc niech ci wujek google znajdzie i będziesz wiedzaił.
Czytales w ogole ten temat? albo chociaz pierwszy post z tej strony?
Jak nie to nie udzielaj rad, ktore nie sa nic warte.
U mnie się sprawdziło w 100% ZNAJDŹ NIEZALEŻNY KALKULATOR. A nie zawieraj nic nie wartych opinii bez empirycznego rozeznania
Edit:

Mam pytanie
Mogę nie długo dostać od teścia auto które stało przez 8 lat w garażu oczywiście bez opłaconego OC. Auto jest w dość dobrym stanie i mam plany co do niego (RWD)
. Moje pytanie brzmi czy za te zaległe lata muszę zapłacic OC, jest jakiś sposób aby tego uniknąć?
Pozdrawiam
Mogę nie długo dostać od teścia auto które stało przez 8 lat w garażu oczywiście bez opłaconego OC. Auto jest w dość dobrym stanie i mam plany co do niego (RWD)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Pozdrawiam
Ty masz obowiązek zapłacić OC od momentu kiedy zostajesz właścicielem auta. Jako nowego nabywcy nie interesuje Cię to czy poprzedni właściciel płacił czy nie.
Wodzu napisał(a):Mam pytanie
Mogę nie długo dostać od teścia auto które stało przez 8 lat w garażu oczywiście bez opłaconego OC. Auto jest w dość dobrym stanie i mam plany co do niego (RWD). Moje pytanie brzmi czy za te zaległe lata muszę zapłacic OC, jest jakiś sposób aby tego uniknąć?
Pozdrawiam
nie powinienes się przejmować...
a co do agencji ubezpieczeniowych, warto sprawdzic u nich najtanszą ofertę i wtedy udać się bezpośrednio do ubezpieczalni
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
jesli chodzi o OC to polecam MTU.
- Od: 26 lut 2011, 17:58
- Auto: Toyota GT86
Dziś ubezpieczyłem auto w Aviva – OC, AC, NNM, Assistance, Szyby i wyszło 2320 PLN (30 % zniżki + 5 % za drugie auto + 5 % za zawieranie przez telefon), jednak ze trzeba było się dodzwonić do nich i zawierać ubezpieczenie przez telefon aby udało sie ustalić ze moje auto z taka mocą występuje w takim wyposażeniu. I tak okazało się ze mam 6 biegową skrzynie biegów, co jest niemożliwe :–), ale po konsultacjach usłyszałem "to nie jest problem". Zawierając tę samą polisę w agencjach musiałbym zapłacić od 170 do 500 pln więcej za tę samą polisę i musiałbym brać auto z niższym wyposażeniem, czyli niższą wartością.
..::Born To Rise Hell::..
szefo2208 napisał(a):W MTU jest zwyżka do równego 25 roku życia a mi będzie brakowało równo miesiąca do 25.
Jak komuś brakuje miesiąca, czy 2 do 25l, to jestem w stanie załatwić w niektórych firmach, że nie będzie płacił tej zwyżki.
JohnnyB napisał(a):Zawierając tę samą polisę w agencjach musiałbym zapłacić od 170 do 500 pln więcej za tę samą polisę i musiałbym brać auto z niższym wyposażeniem, czyli niższą wartością.
Zerowe pojęcie masz na ten temat.
Po 1, jeżeli ktoś ma multiagencje to na 90% nie ma w niej oferty Avivy.
Po 2,w kilku firmach, które mam, mam lepsze rabaty dla klientów niż jak ktoś bierze w oddziale. Spowodowane jest to tym, że przynoszę z kilku swoich punktów więcej klientów niż oddział.
A wogóle, to przepłaciłeś za swoje ubezpieczenie o jakieś 300zł
No i powtórzę to co mówił Grzyby i jeszcze kilka innych osób.
Kalkulatory internetowe w 90% ni jak się mają do tego, co trzeba w rzeczywistości zapłacić za ubezpieczenie. Powodem jest to, że taryfy, stawki, zniżki czy zwyżki potrafią się zmieniać w jednej firmie 2x w miesiącu. A taki kalkulator jak jest aktualizowany raz na kwartał, to jest dobrze
Wczoraj Kamil ubezpieczył u mnie Mazde 3 (pełny pakiet), mimo, że miał szkodę, to znalazłem mu tak, że składka wzrosła mu o 3zł w stosunku do roku wcześniej
- Od: 15 lip 2009, 13:07
- Auto: Si
Windykator napisał(a):Zerowe pojęcie masz na ten temat.
Po 1, jeżeli ktoś ma multiagencje to na 90% nie ma w niej oferty Avivy.
Zatem wyjaśnij to może łopatologicznie bo nie zrozumiałem.
Do tej pory ubezpieczałem się właśnie w mulitagencji , nawet powiem dokładnie w której w ABPort na Widawskiej na Bemowie. Nie narzekałem na nich, gdyż przez 4 lata zawsze wynajdywali taniej niż miałem w oddziałach. Sprawdzałem. W tym roku sami zaproponowali mi Avivę. Gdyż moje auto wypadło z Pakietu Dealerskiego – skończyło 7 lat i oferta w PTU wzrosła o 600 PLN w stosunku do oferty z zeszłego roku. Zadzwonili z propozycją Avivy. Powiedzieli że jest jak najbardziej OK. Znajomemu ukradli samochód – i pieniądze w szybkim tempie odzyskał właśnie od Avivy. Sprawdzałem jeszcze ofertę w dwóch agencjach lokalnych które oferują kilkunastu ubezpieczycieli i nie było taniej niż w przypadku podpisywania umowy przez telefon. Umowę zawarłem w kwocie którą podałem wyżej przez telefon w kwocie 200 pln mniej niż przez moją poprzednią muliagencję.
..::Born To Rise Hell::..
Cześć. W tamtym roku ubezpieczyłem samochód w PZU. Z racji że jestem kierowcą poniżej 26 roku życia, moje auto ma współwłaściciela. Wyliczyli mi 1870 zł (OC+AC+NNW+szyby).
Jako że ubezpieczenie powoli mi się kończy PZU wysłało mi ulotkę wraz z drukiem do przelewu bankowego na kwote 1612zł za samo OC! Skąd taki skok ceny? Z tego co patrzę na polisę to koszt OC z tamtego roku to jedyne 494zł! Dodam że w tamtym roku miałem 10% zniżki za pakiet, 25% na Start i 10 % zniżki ekstra. Podsumowując że jeżeli po odjęciu 45% oc=494zł, to bez naliczenia tych zniżek z moich obliczeń wychodzi 898zł...
Proszę o pomoc, gdzie mogę tanio ubezpieczyć swój samochód. Tak aby zniżki współwłaściciela były wliczone.. Bo np. przedstawiciel Link4 powiedział że ich współwłaściciel nie interesuje przy obliczaniu składki i zaproponowali 1400zł.
HELP!
Jako że ubezpieczenie powoli mi się kończy PZU wysłało mi ulotkę wraz z drukiem do przelewu bankowego na kwote 1612zł za samo OC! Skąd taki skok ceny? Z tego co patrzę na polisę to koszt OC z tamtego roku to jedyne 494zł! Dodam że w tamtym roku miałem 10% zniżki za pakiet, 25% na Start i 10 % zniżki ekstra. Podsumowując że jeżeli po odjęciu 45% oc=494zł, to bez naliczenia tych zniżek z moich obliczeń wychodzi 898zł...
Proszę o pomoc, gdzie mogę tanio ubezpieczyć swój samochód. Tak aby zniżki współwłaściciela były wliczone.. Bo np. przedstawiciel Link4 powiedział że ich współwłaściciel nie interesuje przy obliczaniu składki i zaproponowali 1400zł.
HELP!
- Od: 4 sie 2010, 23:42
- Auto: Mazda 323f BJ 1.6 2001r
Ja właśnie ubezpieczyłem swoją M6 z 2005 r. w Avivie. Mam pełne zniżki plus zniżka za ubezpieczenie drugiego auta i domu. Łącznie za OC, AC (bez udziału własnego w szkodzie), assistans Navi (m.in. holowanie auta w przypadku awarii na drodze, nie tylko po wypadku), NW, ochrona prawna – 1313 zł (po 4% zniżce po zapłaceniu karta kredytową). Myślę, że cena niezła, nigdzie nie znalazłem taniej.... Auto wycenili na 29600 zł.
- Od: 31 sie 2010, 14:15
- Auto: Mazda 6 Kombi 2005, 2,0 Diesel, 121 KM