Żarówki do madzi
Strona 1 z 1
Czy ktoś może wie czy mając fabryczne Xenony mogę wsadzić w lampy żarówki postojowe w5w philips bluevision jaką one mają poświatę,czy dają niebieskie czy białe światło, czy może diodowe się sprawdzają? oraz jakiej długości trzeba żarówkę nad rejestrację 31mm,36mm,42mm,oraz pozycyjną do przodu?może coś polecicie? dziękuję za pomoc i pozdrawiam 
- Od: 27 gru 2008, 20:43
- Auto: Mazda 5 MZR 2.0 143 KM
dablo2 napisał(a):czy mając fabryczne Xenony mogę wsadzić w lampy żarówki postojowe w5w philips bluevision
- możesz , ja zamontowałem w dość łatwy sposób ( nie było problemów )
dablo2 napisał(a):jaką one mają poświatę,czy dają niebieskie czy białe światło
- z tego co pamiętam właśnie bluevision ma najbardziej dopasowaną barwe światła do xenonów ( przetestowałem kilka modeli innych producentów ) – a świecą bardziej biało niż niebiesko ...
dablo2 napisał(a):może diodowe się sprawdzają?
- zależy na jaką jakość ich trafisz...(made in china)
sprawdzałem takie które bardzo słabo "siedziały" w mocowaniu żarówki (aczkolwiek biała miała bardzo ładne swiatło – prawie ala xenon )
Suma sumarum mam zamontowane bluevision które święcą o niebo ładniej od ORY
- Od: 15 kwi 2008, 13:42
- Auto: Mazda /Honda /Mercedes
Trzeba jednak pamiętać, że im bardziej niebieskie światło, tym jego jasność spada. Nie są to duże różnice, ale są. Dlatego najjaśniej świecą ksenony najbliższe kolorowi białemu. Ory miałem białe (Osram) i jak mi się jedna spaliła to kupiłem jakiegoś najtańszego zamiennika i świeci identycznie jak ORY.
Philipsa nie miałem.
EDIT: dopiero doczytałem, że piszecie nie o ksenonach, a postojówkach.
Philipsa nie miałem.
EDIT: dopiero doczytałem, że piszecie nie o ksenonach, a postojówkach.
Żarówek jest cały zestaw:
Palnik ksenon-D2S 35W
Światła drogowe-HB3 60W
Kierunkowskaz: przedni reflektor:PY21 21W pomarańczowa, [jaka?] lampa: WY21W 21W
Postojowa przód:5w5
Przeciwmgielna tył:W21W
Lampa wsteczna:12V W16W
Postojowa/stop: W21/5W
Przeciwmgielnych przednich jeszcze nie sprawdzałem.

Palnik ksenon-D2S 35W
Światła drogowe-HB3 60W
Kierunkowskaz: przedni reflektor:PY21 21W pomarańczowa, [jaka?] lampa: WY21W 21W
Postojowa przód:5w5
Przeciwmgielna tył:W21W
Lampa wsteczna:12V W16W
Postojowa/stop: W21/5W
Przeciwmgielnych przednich jeszcze nie sprawdzałem.

- Od: 29 lis 2010, 11:27
- Auto: była niestety M5 jest mitsubishi Grandis 2.4
Dzięki Andre2828.....A jeśli nie ma ksenonów to jakie za to żarówki są?? Nie rozumiem natomiast o co chodzi w pytaniu jaka lampa? Czy chodzi o klosz z tyłu, bo w takim przypadku jest to lampa po lifcie z białym paskiem. A jaka żarówka jest w bocznych kierunkach i jeszcze może oświetlenie wnętrza ktoś zna od strony żarówek.
Trochę poszperałem i znalazłem na stronie Philipsa katalog, w którym można dobrać wszystkie żarówki do swojego auta.
Jakby ktoś szukał:
Dobieranie żarówek
I tak dla uzupełnienia bez ksenonów w światłach mijania będą żarówki H7, a przednie halogeny to żarówki H11.

Trochę poszperałem i znalazłem na stronie Philipsa katalog, w którym można dobrać wszystkie żarówki do swojego auta.
Jakby ktoś szukał:
Dobieranie żarówek
I tak dla uzupełnienia bez ksenonów w światłach mijania będą żarówki H7, a przednie halogeny to żarówki H11.
- Od: 7 lut 2011, 20:43
- Auto: M5- 2.0d – 143KM- DPF
światła mijania to żarówki H7.
Na szczęście łątwo je wymienić bo jest dość dobry dostęp.
Najciężej było mi się zorientować jak wymienić postojowe w przednich lampach – trzeba obrócić korpus żarówki o 90 stopni i dopiero pociągnąć:)
Na szczęście łątwo je wymienić bo jest dość dobry dostęp.
Najciężej było mi się zorientować jak wymienić postojowe w przednich lampach – trzeba obrócić korpus żarówki o 90 stopni i dopiero pociągnąć:)
- Od: 2 wrz 2008, 20:33
- Auto: Mazda 5 2.0 MZR-CD
-Pisząc w poprzednim poście miałem na myśli lampę tylną sprzed liftu i nie wiem jak to wyszło,że w poście było"jaka?".Do wyżej wymienionej listy to stworzyłem ją sam-wykręcając poszczególne żarówki (mam reflektory "ksenony").A reszty żarówek nie kompletowałem.Nie rozumiem natomiast o co chodzi w pytaniu jaka lampa?
Ja,aby wyciągnąć palnik z lampy odkręcałem zderzak następnie reflektor i wtedy już miałem dostęp do przetwornicy i palnika i do pozostałych żarówek-brzmi to strasznie,ale w praktyce nie jest takie trudne.
- Od: 29 lis 2010, 11:27
- Auto: była niestety M5 jest mitsubishi Grandis 2.4
Mazda 5 rocznik 2006 instalacja bez ksenonów:
W5W przód-pozycyjne.
55W-H7 przód- mijania-krótkie.
60W-HB3 przód- drogowe-długie.
55W-H11 przód dolne- p.mgielne .
WY21W przód-tył kierunkowskazy żarówki koloru żółto-pomarańczowego.
W21/5W tył – pozycyjne i hamulcowe w jednej żarówce.
W16W tył- światło cofania.
W5W przód-pozycyjne.
55W-H7 przód- mijania-krótkie.
60W-HB3 przód- drogowe-długie.
55W-H11 przód dolne- p.mgielne .
WY21W przód-tył kierunkowskazy żarówki koloru żółto-pomarańczowego.
W21/5W tył – pozycyjne i hamulcowe w jednej żarówce.
W16W tył- światło cofania.
Wygląda jak W5W, ale ma mniejszą moc bo tylko 1,7W i oczywiście 12V.
http://www.boxer-parts.eu/zarowka_12v_1_7w_do_kontrolek_i_zegarow_motocykli_bmw,353,3875.html
http://www.moto-akcesoria.pl/zarowka-do-kontrolek-12v-17w,p,6446
M5
http://www.boxer-parts.eu/zarowka_12v_1_7w_do_kontrolek_i_zegarow_motocykli_bmw,353,3875.html
http://www.moto-akcesoria.pl/zarowka-do-kontrolek-12v-17w,p,6446
M5
Strona 1 z 1