Nie działa zegarek – 323bg
Strona 1 z 1
Mam problem. Z dnia na dzien przestał mi całkowicie działać zegarek. Jakiś czas temu wyjmowałem radio. Czy możliwe żebym ruszył jakiś przewód i coś się rozłączyło, czy przewody od zegarka są raczej wyżej (nad panelem nawiewów) i nie ma takiej możliwości? Jak tak to gdzie szukać przyczyny? Jakiś bezpiecznik czy może sam zegarek padł? Niby szczegół ale nie miałem świadomości, że tak często się na niego patrzy:)

Lampka działa, wszystko inne również tylko ten zegarek. Dodam, ze pare dni temu był odłączany akumulator jeżeli to moze mieć coś wspólnego.

Ja mam podobny problem, tylko że u mnie to działa jak mu się zachce
Raz świeci dobrze i jasno, mocno, a raz tak bardzo słabiutko ze ledwie cyferki wydać, a innym
znowu razem wgl nie świeci. Jak naprawiłem alternator to przez 2 dni miał przebłysk i świecił
dobrze. Po tych dwóch dniach prawie wgl go nie widać, tli się tylko leciutkie zielonkawe światełko
w dzień nie do zobaczenia.
Raz świeci dobrze i jasno, mocno, a raz tak bardzo słabiutko ze ledwie cyferki wydać, a innym
znowu razem wgl nie świeci. Jak naprawiłem alternator to przez 2 dni miał przebłysk i świecił
dobrze. Po tych dwóch dniach prawie wgl go nie widać, tli się tylko leciutkie zielonkawe światełko
w dzień nie do zobaczenia.
Jadą chłopaki w Japońcach – ich nikt nie dogoni! ...bo kręcą do końca :D
- Od: 21 sty 2011, 21:52
- Auto: MAZDA 323F GT 1.8 DOHC +LPG '91r
Winą nie działającego zegarka są tzw. zimne luty (najczęstszą przyczyną są) . Trzeba rozebrać licznik i od nowa poprawić luty przy zegarku.
-
slawek19904
było
viewtopic.php?f=118&t=113861&p=1996889&hilit=zegarek+323f+bg#p1996889
jest tam fotorelacja jak zrobic
viewtopic.php?f=118&t=113861&p=1996889&hilit=zegarek+323f+bg#p1996889
jest tam fotorelacja jak zrobic
- Od: 2 kwi 2010, 12:20
Ostatnio rozebrałem zegarek i przeczyszczenie styków nie pomogło. Sprawdzałem miernikiem i napięcie na kostce dochodzi. Chyba przyczyna tkwi gdzie indziej, bo na wyświetlaczu mam czarną plamę. Co to może być, od czego i czy da rade to jakos naprawić (może jest na forum jakiś elektronik?)

czarna plama w prawym, górnym rogu wyświetlacza (jakaś blaszka jakby odstaje i dotyka szkiełka, i wokół niej jest czarne to szkiełko)

czarna plama w prawym, górnym rogu wyświetlacza (jakaś blaszka jakby odstaje i dotyka szkiełka, i wokół niej jest czarne to szkiełko)

Czarną plamę ma każdy. Po prostu lutownica, i każdy lut sobie podgrzewasz i możesz trochę nowej cyny dać, robisz to szybko i zdecydowanie, no i nie żałuj materiału ale nie porób łączeń, zwarć jakiś niepotrzebnych z innymi lutami. Temat był szukajka się kłania. Nie kupuj drugiego na razie, bo z nowym trzeba będzie to samo robić . Niestety starość płytek robi swoje, wilgoć szkodzi. Nie zostawiaj magdy na rosie, deszczu itp. bo zegarek będzie zamiękał i załączy się jak CI przeschnie na słońcu:D To samo przekaźnik od podnoszenia automatycznego świateł od str. pasażera.

1991r – SOHC 1.8 – 16 VALVE – 103KM
- Od: 12 sie 2009, 22:54
- Auto: MAZDA 323F BG 91r SOHC 1.8 16V
sluchaj a sprawdz bezpiecznik ktory jest podpisany w puszce z bezpiecznikami : "RADIO" .
mialem ten sam problem. \wymienilem ten bezpiecznik bo byl spalony i zegarek znow zaczal dzialac
nie wiem dlaczego tak ale no to niby bezpiecznik od zegarka
bynajmniej u mnie xD
mialem ten sam problem. \wymienilem ten bezpiecznik bo byl spalony i zegarek znow zaczal dzialac
A ten bezpiecznik jest tylko od zegarka? Bo np. radio u mnie normalnie chodzi jak trzeba ale fakt, że grzebałem coś przy przewodach od radia i potem przestał działać:) Jutro sprawdzę bezpiecznik i dam znać:)

Ale kolega ma Mazde 323F a tam timer jest w zegarach i z tego co sie już dowiedziałem jest on bardzo podatny na wilgoć. O takiej wrażliwości na wilgoć w Mazdzie 323BG nie slyszalem.Ghostx napisał(a):Też mam ten problem i kiedy mocniej naciśnę guzik od zegarka zaczyna świecić po czym przestaje. Standard przy tych modelach

patrzyk napisał(a):sluchaj a sprawdz bezpiecznik ktory jest podpisany w puszce z bezpiecznikami : "RADIO" .
mialem ten sam problem. \wymienilem ten bezpiecznik bo byl spalony i zegarek znow zaczal dzialacnie wiem dlaczego tak ale no to niby bezpiecznik od zegarka
bynajmniej u mnie xD
Kolego, wymiana bezpiecznika pomogła, znowu mam sprawny zegarek

pawcio1017 napisał(a):patrzyk napisał(a):sluchaj a sprawdz bezpiecznik ktory jest podpisany w puszce z bezpiecznikami : "RADIO" .
mialem ten sam problem. \wymienilem ten bezpiecznik bo byl spalony i zegarek znow zaczal dzialacnie wiem dlaczego tak ale no to niby bezpiecznik od zegarka
bynajmniej u mnie xD
Kolego, wymiana bezpiecznika pomogła, znowu mam sprawny zegarekWielkie dzięki. Czasami bywam w Toruniu, kiedyś jak będę musimy się spotkać i stawiam piwo
spoko nie ma sprawy
tutaj mozesz wpasc na jakies z naszych sptkan
Strona 1 z 1