Światła przeciwmgłowe – jak wykręcić? jakie żarówki?
Strona 1 z 1
W nowonabytej maździe nie działają mi halogeny, dziś wziąłem się za wymianę żarówek i w związku z tym mam pytanko. Na oprawie żarówki w halogenie jest opis H3 24V 55W natomiast włożone i przepalone miałem żarówki H3 12V 55W. O co chodzi z tą różnicą między 12V a 24V, które są właściwe do tego modelu?
Druga sprawa jak je wykręcić, od spodu jest jedna śruba, ale coś trzyma od góry...
Druga sprawa jak je wykręcić, od spodu jest jedna śruba, ale coś trzyma od góry...
DM&DZ napisał(a):Na oprawie żarówki w halogenie jest opis H3 24V 55W natomiast włożone i przepalone miałem żarówki H3 12V 55W
W samochodzie masz instalację 12V (chyba że przerobiona) więc żarówkę też załóż 12 V (żarówka 24V świeciłaby słabo). Co do mocy to sprawdź drugą żarówkę (sprawną), ale raczej powinny być obie 55W.
- Od: 17 wrz 2008, 08:24
- Auto: Mazda 323f BJ '02 ZM
Borysss napisał(a):natomiast włożone i przepalone miałem żarówki H3 12V 55W
Witam!Jak kupiłem Mazde (sprowadzona z Niemiec) to miałem i mam założone te same żarówki.
Borysss napisał(a):Druga sprawa jak je wykręcić, od spodu jest jedna śruba, ale coś trzyma od góry...
Halogen jest przykręcony za pomocą czterech wkrętów.Żeby odkręcić halogeny musisz zdjąć zderzak.
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
RF2A
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
Tak myślalem, że bez zdjecia zderzaka się nie obejdzie :/ Dwa dni robilem rozne podejscia, zeby nie odkręcać zderzaka, ale udalo mi sie wlasnie tylko 2 wkręty wykręcić. Mam pęknięty odbłyśnik z boku, niewiele, ale chcialem to naprawić.
Włożyłem żarówki 12V55W i jest ok. Dzięki za pomoc
Włożyłem żarówki 12V55W i jest ok. Dzięki za pomoc
dziwne bo ja wymienialem zarowki i wystarczy kanal albo nawet lewrek tylko z tych podluznych i lepszych
sciaga sie w dol tak klamre metalowa i taki plastik jest na zawiasach i on otwiera sie wlasnie w dol a pozniej haczyk trzyma zarowke. wystarczy go odpiac i wyciagnac zarowke razem z kabelkiem a wpinanie dziecinnie proste tylko trzeba patrzec na zarowke gdzie na rancie jest polkole a gdzie prostokatne wyciecie i wyszystko pozapinac jak bylo wczesniej. nietrzeba zadnego zderzaka sciagac i dodam ze oslona od silnika tez w niczym niewadzi ani nie przeszkadza wymiana zarowek jak ma sie kanal to 5 minut roboty.
- Od: 26 wrz 2010, 12:12
- Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition
viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0
tylko tam była mowa o wymianie całego reflektora, a nie tylko żarówki. a jeżeli chodzi o zdjęcie zderzaka to nie trwa to dużo wiecej jak 5 minut, sam wczoraj to przerabialem co prawada nie pierwszy raz, ale nie jest to trudne nawet bez kanału
Bez Mazdy nie ma jazdy
- Od: 3 sty 2011, 12:11
- Auto: 323F'99 BJ 1.5 GLX Twilight Blue Mica LPG KME Nevo
ja znowu skupilem sie na zarowkach
ale zderzakiem niem filozofi
jak ktos juz zdejmowal to wie co gdzie i jak 
boczek86 napisał(a):ja znowu skupilem sie na zarowkachale zderzakiem niem filozofi
jak ktos juz zdejmowal to wie co gdzie i jak
A jak ktoś nie zdejmował? Mam do wymiany cały halogen (prawy) w mojej Madzi 2002 2.0 DiTD 101KM po-liftingowej. Macie jakieś porady jak się do tego zabrać?
- Od: 25 paź 2010, 13:05
malew napisał(a):A jak ktoś nie zdejmował?
Witam. Ja zdejmowałem. Musisz odkręcić kierunkowskazy, wyjąć kołki o strony nadkoli, odkręcić śruby pod zderzakiem, wyjąć kołki pod kierunkowskazami i te które trzymają gril. Pozdrawiam
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
RF2A
boczek86 napisał(a):wystarczy kanal albo nawet lewrek
Ja żarówki wymieniałem bez podnośnika i kanału

a ja nie dalem rady wsadzic tego kabelka bo niewiedzialem gdzie jest i chcialem wszystko widziec wiec kanal lub lewarek z twardym podlozem jest niezbednyNeonixos666 napisał(a):Ja żarówki wymieniałem bez podnośnika i kanału
Witam,
koledzy mam pytanie odnośnie tylnych przeciwmgłowych. Włączam, pyka stycznik, świeci nawet na desce i nic. Ale zastanawiam się bo z tyłu lampy mam okrągłe od kierunków i cofania. Jak ściągałem lampy do wymiany uszczelek pod śrubami to były tam tylko tak mi się wydaje 3 wiązki z kabelkami. Może być tak że np żarówki do świateł mają być dwuwłóknowe????? Może czegoś nie zauważyłem?? Wyjeżdzam za granicę i boję się , ze jak mnie gdzieś policaje zachaczą to pozbędę się kilku Ojrów ;–)
Pozdrawiam rross
koledzy mam pytanie odnośnie tylnych przeciwmgłowych. Włączam, pyka stycznik, świeci nawet na desce i nic. Ale zastanawiam się bo z tyłu lampy mam okrągłe od kierunków i cofania. Jak ściągałem lampy do wymiany uszczelek pod śrubami to były tam tylko tak mi się wydaje 3 wiązki z kabelkami. Może być tak że np żarówki do świateł mają być dwuwłóknowe????? Może czegoś nie zauważyłem?? Wyjeżdzam za granicę i boję się , ze jak mnie gdzieś policaje zachaczą to pozbędę się kilku Ojrów ;–)

Pozdrawiam rross
- Od: 21 kwi 2011, 21:01
- Auto: Mazda 323f BJ 2002r.
1,6 16v (72KW) 98KM
i
Goferek mkII '89
1,8 +LPG
Witajcie
Skoro ten temat jest teraz na topie tutaj zadam pytanie
Niedługo wybieram się w podróż i potrzebuję kilku ważnych info. m.in. takiego.
Czy może ktoś podać komplet (oznaczenia) wszystkich żarówek zewnętrznych do Bj-tki ?
Wybieram się do sklepu i nie wiem do końca co wybrać.
Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź
Pozdrawiam
Skoro ten temat jest teraz na topie tutaj zadam pytanie
Niedługo wybieram się w podróż i potrzebuję kilku ważnych info. m.in. takiego.
Czy może ktoś podać komplet (oznaczenia) wszystkich żarówek zewnętrznych do Bj-tki ?
Wybieram się do sklepu i nie wiem do końca co wybrać.
Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź
Pozdrawiam
- Od: 10 gru 2010, 14:55
- Auto: 323F BJ 2.0 DITD 2000r.
Marceli Szpak napisał(a):Czy może ktoś podać komplet (oznaczenia) wszystkich żarówek zewnętrznych do Bj-tki ?
Słabo szukałeś
- Od: 10 gru 2010, 14:55
- Auto: 323F BJ 2.0 DITD 2000r.
Strona 1 z 1