konfiguracja CA(przód+wzmacniacz)do 1,5tys w M6

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez dobrzyn22 » 13 cze 2011, 12:41

Witam.Zamierzam polepszyć jakość dźwięku w swoim aucie.Wcześniejszymi "zabiegami",które mają ku temu służyć było wygłuszenie kompletne auta,oraz zabudowa suba w bagażniku kombi(napędzany wzm. 2-kanałowym)
Zestaw na przód ma być odseparowany,napędzany również wzmakiem 2-kanałowym(chyba że lepszym rozwiązaniem jest sprzedaż starego i kupno jednego,4-kanałowego <co?> ).Dopuszczam również opcję pozostawienia wzmacniacza do suba,oraz zakup 4-kanałowego do przednich oraz tylnych głośników(które w takim przypadku również by musiały zostać wymienione).Ale takie rozwiązanie nie wydaje mi się być dobre,ponieważ jak wiadomo, w M6 głośniki z tyłu grają wyraźnie ciszej i poprawa jakości dźwięku nie będzie odpowiednio proporcjonalna do sporo większych kosztów.

Ale zdaję się na sugestie kolegów bardziej zaznajomionych z tematem CA.

Głośniki na przód nie muszą mieć dużego basu-w końcu od tego jest sub.Nie chciałbym też piskliwych tweeterów(wiem,że nawet w wyrobach z wyższej półki się takie zdarzają).Zaznaczam,że przede wszystkim zależy mi na jakości dźwięku,a nie na maksymalnym"łubu dubu" ;)

Ciekawa konfiguracja,którą sobie upatrzyłem wygląda mniej więcej tak:

Głośniki: DLS R6A

Wzmacniacz
:Audison LR435

Wzmacniacz do suba mam podpięty poprzez adapter RCA z kabli do przednich głośników(pomińmy słuszność lub nie tego rozwiązania w tym temacie),więc moje pytanie-czy wzmacniacz na przód musi mieć koniecznie tzw.wejście wysokiego poziomu z przewodów głośnikowych <co?>

Proszę o ocenę tych konfiguracji,wszelkie uwagi będą przydatne :), lub o propozycje innych.
Dodam,że przedział cenowy,jest "lekko ruchomy <lol> " Nie słucham muzyki klasycznej-raczej pop,czasem coś spokojniejszego,a czasem trochę szybszego,więc wszystkiego po trochu ;P
Ostatnio edytowano 13 cze 2011, 15:26 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez karoll.30 » 13 cze 2011, 14:15

Jeśli auto pozostaje z Toba na dłużej zastanowiłbym się nad wypuszczeniem z radia RCA,po drugie patrząc na Audison fajny wzmak na tweeterki ew do zestawów troszke ostrzejszy zlagodzi ostre tweetery rozejrzyj się za hertz hsk morel tempo maximo zawsze mozesz ściszyć tweeter lpadem.
Początkujący

Od: 24 kwi 2011, 14:01
Auto: MAZDA 323 BG GT

Postprzez mily200 » 13 cze 2011, 15:34

najlepszym rozwiązaniem dobrać 4 kanalówkę
ja miałem tak zrobione tyle że miałem wzmak który miał wejscie z kabli głośnikowych i było całkiem sympatycznie :)
Forumowicz

Od: 1 gru 2006, 11:12
Auto: Seat leon i lodgy