Witam
Moja mazda 6 – 2.0 141 km benzyna. Rocznik 2002 145 000 km
Wymienione swiece, filtry.
Na zimnym nie problemu.
Na cieplym kreci czasem kilka sekund i nie odpala plynnie tylko z oporem
Moge prosic o sugestie ?
Kamil
Dlugo kreci na cieplym silniku (sprawdz przepływomierz) – Rozwiazanie
Strona 1 z 1
Aparat zapłonowy – czujniki halla pozatym pełno juz tematow o tej dolegliwości 
Madziuchna 1995, 323F BA 1.5 16v Z5 RIP 03.07.2010 :(
Xenia 1996 , Xedos 6 , 16v B6, CA , 1,6 107 KM – mam nadzieje ze bedzie sluzyc jak najdluzej
Obeecna madzia >>> http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=108325
Xenia 1996 , Xedos 6 , 16v B6, CA , 1,6 107 KM – mam nadzieje ze bedzie sluzyc jak najdluzej
- Od: 9 maja 2009, 17:45
- Auto: Xedos 6 1.6 v16 96r
Nie powiem, bo szukalem troche na forum.
Czy objaw szarpania na zimnym silniku przy ruszaniu moze byc z tym powiazany?
To szarpanie ludzie wiaza albo z poduszka slinika albo ze sprzeglem, ale
jesli dojdzie do tego moj objaw ciezkiego odpalania na cieplym to moze
to razem jest jakos zwiazane . Z drugiej strony szarpie na zimnym na jedynce, a problemy z odpaleniem
sa na cieplym.
Wiazac to jakos
jeszcze jedno – kable zaplonowo – wygladaja na mokre- ale nie jestem pewny czy to wilgoc czy specjalna maz , smar – podobno czasem tak musi byc . maja byc suche czy w tycha mazdach nie ? mowie o koncowkach dochodzacych do aparatu nie swiec.
Czy objaw szarpania na zimnym silniku przy ruszaniu moze byc z tym powiazany?
To szarpanie ludzie wiaza albo z poduszka slinika albo ze sprzeglem, ale
jesli dojdzie do tego moj objaw ciezkiego odpalania na cieplym to moze
to razem jest jakos zwiazane . Z drugiej strony szarpie na zimnym na jedynce, a problemy z odpaleniem
sa na cieplym.
Wiazac to jakos
jeszcze jedno – kable zaplonowo – wygladaja na mokre- ale nie jestem pewny czy to wilgoc czy specjalna maz , smar – podobno czasem tak musi byc . maja byc suche czy w tycha mazdach nie ? mowie o koncowkach dochodzacych do aparatu nie swiec.
- Od: 4 cze 2011, 22:02
- Auto: Mazda 6 TS 2.0 141 km, 2002
145 000 km
Vandit napisał(a):Mam podobną sytuacje w mazdzie na ciepłym silniki raz na kilkadziesiąt odpaleń , kręci dłużej niż zwykle. Przewody i świece nowe,
koledze post wyzej pomogla wymiana przeplywki...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
dexter7d napisał(a):problem chyba tkwil w przeplywomierzu (wymienilem 2 dni temu) bo poki kreci normalnie
Witam. Mam dokładnie te same objawy; dlugo odpala gdy jest cieply i szarpie.
Powiedz prosze ile kosztowala wymiana tego przeplywomierza i czy mozna to zrobic samemu czy jest to sprawa dla serwisu? Zakladam ze moj silnik 1.8 nie wiele by sie roznil wymiania tej czesci od twojego 2.0...
- Od: 25 cze 2011, 21:46
- Auto: Mazda 6 2004, 1.8 benzyna
polvadis napisał(a):Powiedz prosze ile kosztowala wymiana tego przeplywomierza i czy mozna to zrobic samemu czy jest to sprawa dla serwisu?
ludzie... piszecie o czesci przykreconej dwoma wkretami... i jednej wtyczce...
...ale mozesz oddac do serwisu
Arkana , Renault , Mii
67igor1 napisał(a):polvadis napisał(a):Powiedz prosze ile kosztowala wymiana tego przeplywomierza i czy mozna to zrobic samemu czy jest to sprawa dla serwisu?
Zgadzam sie, z tym tylko ze tego nie wiedzialem i na chwile obecna nie wiem nawet jak to wyglada i gdzie pod maska tego szukac.
EDIT:
Chwile później wiem juz ze chodzi przeplywomierz powietrza i widze juz gdzie siedzi. Wiem tez po ile chodza na Allegro i tylko zastanawiam sie jak cos co reguluje powietrze powodowaloby szarpanie i dlugie odpalanie na cieplym silniku
Ostatnio edytowano 5 lip 2011, 21:19 przez polvadis, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 25 cze 2011, 21:46
- Auto: Mazda 6 2004, 1.8 benzyna
polvadis napisał(a):Zgadzam sie, z tym tylko ze tego nie wiedzialem i na chwile obecna nie wiem nawet jak to wyglada i gdzie pod maska tego szukac.
w naszym poradniku dzialu masz watek...
lub wyszukiwarka: – przepływomierz ... i masz
tam masz symbol, a jak masz go, to w necie reszte znajdziesz... (nawet u nas)
viewtopic.php?f=60&t=115696&p=1995213&hilit=przep%C5%82ywomierz#p1995213
Arkana , Renault , Mii
polvadis napisał(a):67igor1 napisał(a):polvadis napisał(a):Powiedz prosze ile kosztowala wymiana tego przeplywomierza i czy mozna to zrobic samemu czy jest to sprawa dla serwisu?
Zgadzam sie, z tym tylko ze tego nie wiedzialem i na chwile obecna nie wiem nawet jak to wyglada i gdzie pod maska tego szukac.
EDIT:
Chwile później wiem juz ze chodzi przeplywomierz powietrza i widze juz gdzie siedzi. Wiem tez po ile chodza na Allegro i tylko zastanawiam sie jak cos co reguluje powietrze powodowaloby szarpanie i dlugie odpalanie na cieplym silniku
Za szarpanie to moze odpowiadac, ale moze tez odpowiada TPS (w moim przypadku tak bylo) – zwlaszcza przy dodawania i puszczaniu gazu.
A z tym dlugim odpalaniem to tez nie wiem, ale mam podobnie. U mnie dodatkowym objawem jest ze na zimnym silniku autko lepiej sie zbiera i jak nacisniesz gaz na maxa to w miare jedzie. Natomiast na cieplym jak wciskam gaz na maxa to jedzie gorzej niz na pol gazie
Uzywke kupilem ,podmienie i zobacze czy to cos da, jaknic to bede mial na sprzedaz przeplywke do Xedosa CA 1.6
Madziuchna 1995, 323F BA 1.5 16v Z5 RIP 03.07.2010 :(
- Od: 9 maja 2009, 17:45
- Auto: Xedos 6 1.6 v16 96r
Strona 1 z 1