Jak usztywnić tylną półkę – różne sposoby.
1, 2
Witam.
Chce zrobic w swojej mazdzie polke z glosnikami. Wyprofilowalem juz sklejke i chce teraz nakleic na nia wykladzine. Wykladzina od spodu jest pokryta guma ktora podobno mozna jakos naprasowac ale jeszcze tego nigdy nie robilem. Moze ktos juz to robil i ma jakies rady dla mnie?
POzdrawiam
Chce zrobic w swojej mazdzie polke z glosnikami. Wyprofilowalem juz sklejke i chce teraz nakleic na nia wykladzine. Wykladzina od spodu jest pokryta guma ktora podobno mozna jakos naprasowac ale jeszcze tego nigdy nie robilem. Moze ktos juz to robil i ma jakies rady dla mnie?
POzdrawiam
- Od: 12 paź 2005, 17:14
- Auto: Mazda 323F 1,6 16V '92r. + gaz
Spróbuj "ośmiorniczka" w tubie wyciskanej do pistoletu (takiej jak wszelkie uszczelniacze) jest dobra na porowate materiały – 12 zł.
Kleiłem tym gąbkę na pionową blachę i trzyma.
pzdr
Kleiłem tym gąbkę na pionową blachę i trzyma.
pzdr
szybciej nie taniej: 666 066 580
Do materiałów tekstylnych, wykładzin i obić świetnie nadają się kleje w sprayu, są łatwe do użycia, do nabycia w marketach budowlanych i sklepach z chemią przemysłową. Oklejałem nim głośniki koncertowe, nie boją się wody i dość szybko schną. Ewentualnie butapren. O patencie z prasowaniem słyszę pierwszy raz, nie wiem czy nie wymaga to jakiejś prasy na gorąco.
Kiedyś Mazda 626GE1.8 1994 gaz SEQ24
Teraz Toyota Camry 2,4L 2002r
Teraz Toyota Camry 2,4L 2002r
- Od: 14 kwi 2006, 13:20
- Auto: Mazda 626GE1.8 1994 gaz SEQ24
Toyota Camry 2002r. 2.4L
Wiem, ze w przemysle odziezowym jest cala masa wloknin naklejanych na goraco... ale ich "moc trzymania" jest raczej umiarkowana...
Stosuje sie raczej jako wewnetrzne usztywnienia, nie majace mechanicznego kontaktu z uzytkownikiem.

the right man in the wrong place...
Kleje w sprayu są ok i dośc tanie (ok 15zł) i szybko schną. W 323 miałem na budapren to 2 tygodnie smierdziało.
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
marakus napisał(a):O patencie z prasowaniem słyszę pierwszy raz, nie wiem czy nie wymaga to jakiejś prasy na gorąco.
Standard przy meblach z okleinami – nie jest potrzebna żadna prasa tylko gorące mocno dociśniete żelazko.
cześć
Mam pytanie jakiej gróbości dałeś sklejke na tylnią Pułke ?
Ponieważ ja wziołem Moje JBL'e zamontowałem w standardowom połke :/ która
1.Pod tym ciężarem się zagieła :/
2.I w dodatku taki Karton nie przenosi tak dobrze niskich tonów jak sklejka :/
I właśnie w związku z tym mam zamiar zmienić tą pułke :/ tylko jaką gróbość tej sklejki dać
Pozdrawiam i
Z góry dzięki.
Mam pytanie jakiej gróbości dałeś sklejke na tylnią Pułke ?
Ponieważ ja wziołem Moje JBL'e zamontowałem w standardowom połke :/ która
1.Pod tym ciężarem się zagieła :/
2.I w dodatku taki Karton nie przenosi tak dobrze niskich tonów jak sklejka :/
I właśnie w związku z tym mam zamiar zmienić tą pułke :/ tylko jaką gróbość tej sklejki dać
Pozdrawiam i
Z góry dzięki.
Feel the BASS!
- Od: 30 lip 2006, 09:52
- Auto: Mazda 323f BG
Witam,
wiem że wiele osób nie jest zwolennikami głośników w tylnej półce ale ja nie mam wyjścia. Boczki w Cetce ciężko wygłuszyć i jest to nie opłacalne przy głośnikach do 200zł. (dużo pracy i kasy).
Dlatego myślę o wsadzeniu w półkę tylną głośników. Z tym że pólka będzie skakać. Ktoś ma jakiś pomysł jak to zrobić żeby grało ok, półka nie skakała, ale żeby też nie była na stałe przykręcona bo potrzebuje dostępu do bagażnika. Może jakieś zaczepy? Jakieś pomysły ?
wiem że wiele osób nie jest zwolennikami głośników w tylnej półce ale ja nie mam wyjścia. Boczki w Cetce ciężko wygłuszyć i jest to nie opłacalne przy głośnikach do 200zł. (dużo pracy i kasy).
Dlatego myślę o wsadzeniu w półkę tylną głośników. Z tym że pólka będzie skakać. Ktoś ma jakiś pomysł jak to zrobić żeby grało ok, półka nie skakała, ale żeby też nie była na stałe przykręcona bo potrzebuje dostępu do bagażnika. Może jakieś zaczepy? Jakieś pomysły ?
- Od: 17 gru 2009, 10:17
- Auto: 323c BA 1.3
hmm dobrym rozwiązaniem jest wykonanie półki z płyty np mdf. Masz rację wielu powie że głośniki w półce to porażka. Sam mam głośniki w półce, ale żeby uzyskać efekt przynajmniej zadawalający to bagażnik musiał by posłużyć jako skrzynia co za tym idzie i głosniki powinny być lepsze. A tak z ciekawości, co chcesz tam wsadzić?
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
kurcze to średnio bo ja nie jestem audiofilem nie zależy mi na jakimś super dźwięku za duża kasę. Z przodu wygłuszyłem drzwi i dałem odseparowany (JBL , gra pod samym radiem JVC) i gra bardzo fajnie
Żadnych trzasków drgań, niskie są wysokie są. Ogólnie gra zadowalająco, ale trochę brakuje mi z tył.
Jak pisałem wyżej z boczkami Cetce jest porażka bo nie ma jak zrobić za bardzo komory dla głośnika, dlatego padł pomysł na bagażnik. Swoja drogą wolałbym oryginalną półkę dać pierścień jakiś i zaczepy żeby nie podskakiwała a jak będę chciał otworzyć bagażnik to odczepiam zaczepy i już.
Myślałem o jakiś 16 bo elipsy w ogóle mnie nie przekonują. Mam w drugim aucie elipsy za 300zł w wygłuszonych drzwiach i grają gorzej niż moje odseparowane w maździe za te samą cenę.
Jak pisałem wyżej z boczkami Cetce jest porażka bo nie ma jak zrobić za bardzo komory dla głośnika, dlatego padł pomysł na bagażnik. Swoja drogą wolałbym oryginalną półkę dać pierścień jakiś i zaczepy żeby nie podskakiwała a jak będę chciał otworzyć bagażnik to odczepiam zaczepy i już.
Myślałem o jakiś 16 bo elipsy w ogóle mnie nie przekonują. Mam w drugim aucie elipsy za 300zł w wygłuszonych drzwiach i grają gorzej niż moje odseparowane w maździe za te samą cenę.
to wszystko zależy od radia i głośników. Jak podłączysz drugie mocniejsze głośniki niż przewiduje to radio to ono nie pociągnie. Ja w półce mam hertze dcx 690 i jestem zadowolony, warto było trochę zapłacić za nie. W drzwiach natomiast peiyingi 240w i to był błąd bo radio nie może ich uciągnąć i muszę wzmacniacz dokupić. Pułkę też mam za miękką i będę dorabiał drugą z mdf.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
ja myslalem ze jak jest te 4x20 to czy podlacze 2 czy 4 glosniki to nie bedzie roznicy bo ze moc na kanal i tyle
za miękką czyli co się dzieje?
za miękką czyli co się dzieje?
ja chcę tez w półkę dać ale same woofery. Moja koncepcja wygląda tak:
półka z mdf jednak chcę 2x20 cm woofery dać lecz chcę je zabudować od dołu żeby miały bardziej kickową specyfikę wtedy nie potrzebna jest szczelna komora bagażnika. trochę będzie ważyć półka jednak sądzę ze to warto.
półka z mdf jednak chcę 2x20 cm woofery dać lecz chcę je zabudować od dołu żeby miały bardziej kickową specyfikę wtedy nie potrzebna jest szczelna komora bagażnika. trochę będzie ważyć półka jednak sądzę ze to warto.
- Od: 1 kwi 2011, 18:15
- Auto: Mazda MX-3 1.8 V6 24V
drzwifrontowe
masz 323C BA idzie tam idealnie zrobić drzwi bez dużego nakłdu ori wchodzi 16 więc delikane wygłuszenie dystansik i gra aż miło ja wcześniej miałem 323c i swego czasu zdobywało nagrody w konkursach car audio nie tylko na zlotach mazdy
masz 323C BA idzie tam idealnie zrobić drzwi bez dużego nakłdu ori wchodzi 16 więc delikane wygłuszenie dystansik i gra aż miło ja wcześniej miałem 323c i swego czasu zdobywało nagrody w konkursach car audio nie tylko na zlotach mazdy
Tak wiem ze drzwi idzie wygłuszyć ale przednie
i to już zrobiłem przecież.
A chce coś zrobić z tyłem. Chyba nie powiesz mi że tył łatwo wygłuszyć jak tam jest jakiś cienki kawał blachy z dziura na elipse, dodatkowo od boku tej blachy nie ma wogole zabudowy.
A chce coś zrobić z tyłem. Chyba nie powiesz mi że tył łatwo wygłuszyć jak tam jest jakiś cienki kawał blachy z dziura na elipse, dodatkowo od boku tej blachy nie ma wogole zabudowy.
Bo z tył jest gorszy odsłuch niż z przodu. Brakuje czegoś 
A co ty bys sugerowal? zmienic przod na cos lepszego ? Pod radio chyba nie ma sensu musilbym jakis wzmacniacz dac nie ?:D A jak sobie poradziles z szybami w Cetce? bo sa mocowane przeciez na tych dwoch srubach posrodku i wogole nie sa stabilne
A co ty bys sugerowal? zmienic przod na cos lepszego ? Pod radio chyba nie ma sensu musilbym jakis wzmacniacz dac nie ?:D A jak sobie poradziles z szybami w Cetce? bo sa mocowane przeciez na tych dwoch srubach posrodku i wogole nie sa stabilne
1, 2