przez Bluwas » 30 maja 2011, 12:22
Witam , Misiek dostałem ten adapter , ale jeszcze go nie montowałem , zamierzam się za to zabrać za jakiś czas , naprawdę brak czasu , potrzeba na przysiedzenie przynajmniej całego dnia.
Po krótce wyjaśnię raz jeszcze o co chodzi z tymi szumami : W panelu Media-Vivo w stopniu końcowym montowany jest czterokanałowy hybrydowy wzmacniacz mocy , jest on w miarę dobrym wzmacniaczem , niby Hfi , ale do typowego HIfi pewnie trochę mu brakuje. Kostka ta sama w sobie ma specyficzny rodzaj pracy , w celu zabezpieczenia przed nadmiernym grzaniem i niepotrzebnym poborem mocy przez sam układ wprowadzono coś takiego jak usypianie końcówki mocy w czasie kiedy żaden sygnał nie jest podawany na jego wejście (tak zwany stby) , po ukazaniu się sygnału na wejściu automatycznie wzmacniacz jest (otwierany) napięcie dodatnim i wtedy zaczyna działać . Wzmacniacz ten posiada tak zwane szumy własne , są one minimalne , jednak podane na wejście drugiego wzmacniacza (teego mazdowskiego Bose) sa one w tym momencie wzmacniane i dlatego sa tak głośno słyszane. Obawiam się , że osłabienie sygnału poprzez szeregowe włączenie miedzy wzmacniaczem z panela a wzmacniaczem bose jakiegoś adaptera nie jest właściwym rozwiązaniem . Może w miarę dobry efekt można by uzyskać wtedy kiedy wszystkie kable w tym adapterze były by zaekranowane , może wtedy zjawiska indukowania się wszelkiego rodzaju zakłóceń (radiowych, elektromagnetycznych , czyli śmieci radiowych) można by uniknąć . W ten sposób w jaki jest zrobiony adapter nie unikniemy tego .
Bład leży w tym , że wzmacniacz w panelu jest za silny do sterowania wzmacniacza mazdowskiego , natomiast sygnały z (decka) z panela są za słabe. Myślę , że warto się pokusić o dwie sprawy :
1. zostawić sterowanie tak jak jest , ale zaingerować w wzmacniacz bose , sprawdzić jak wygląda wejście poszczególnych kanałów wzmacniacza bose , może istnieje możliwość zmniejszenia czułości samego wejścia , myślę , że jest taka możliwość. Wiąże się to z wyjęciem fotela pasażera w celu dojścia do wzmacniacza i dokopnania prób. Dobre wyjście ale nie daje gwarancji , nie znam układu wzmacniacza Bose.
2. drugi wariant to wyprowadzić sygnał bezpośrednio z wyjść "czincz" panela (sygnał jest idealnie czysty , brak najmniejszych szumów) i wysterować jakiś inny wzmacniacz samochodowy pięcio kanałowy , pytanie czy taki wzmacniacz zmieści się nam pod siedzenie pasażera . Można w innym miejscu , wiąże się to ze zmianą instalacji (okablowania ) dużo przy tym roboty.
Pytanie czy warto się aż tak angażować , dla jednych tak dla innych nie . Tylko szkoda , że wydając naprawdę dużo kasy , nie do końca jesteśmy zadowoleni z tego co kupiliśmy.
Jak widać w profilu jestem wojskowym , parę dni temu napisałem raport do cywila , jutro mam wizytę u lekarza , zamierzam pochorować w czerwcu , bedzie sporo czasu na próby , i temat zamierzam dokończyć.
Co do automapy , u mnie najnowsza wersja pracuje bez najmniejszych problemów , nic nie ucina . Każda wersja jaką miałem pracuje prawidłowo.