Telefony komórkowe
Ja mam już prawie dwa lata Nokia 6210 Navigator. Symbian jak i moduł GPS szybkie i bez zarzutów. Jeżeli chodzi o opakowanie układów scalonych i same układy scalone to wielkie dno. Zraziłem się do Nokii. Ciekawe na co teraz się skuszę...
- Od: 9 sie 2006, 07:27
- Auto: JapanMuscleCar
Dotarło. Fajna cegła, ciężka, metalowa
Póki co CPU na 1GHz, dalej się boję. W końcu Froyo bez żadnych udziwnień, prosto od producenta. Bateria lipna jak w każdym innym androidzie. Jest dobrze
znaczy musi... założyłem się, że do końca roku nie zmienie już telefonu 
Radex napisał(a):loockas napisał(a):założyłem się, że do końca roku nie zmienie już telefonu
przyjmuje zakład że nieo czteropak
nie zakładaj się. On poważnie nie zmieni... zakaz..
Zyg napisał(a):loockas napisał(a):Quake3 ładnie śmiga...
to na sylwestra już nie potrzebujesz netbooka?

ja na mojego SGS'a nie narzekam tylko bateria słabo trzyma, ale coś za coś, dzięki temu telefonowi czasem przez 3 dni nie uruchamiam kompa
You see, in this world there's two kinds of people, my friend:
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
eh....juz niedługo i mnie czeka trudna decyzja co dalej z abonamentem 
2 lata temu kupiłem e63, do dziś chwalę sobie swój wybór
po przesiadce z samsunga x700 to nie ma co się dziwić.
po 2 latach (dwa razy roczne abonamenty bez telefonu) zastanawiam się czy dalej pozostac przy takiej opcji czy też przedłużyć umowę abo + tele. Z racji tego, że nie lubię wydawać dużej ilości PLN na telefon zakup na wolnym rynku raczej nie wchodzi w grę.
Abo mam w orange. O czym myślę. Abo + tele w orange, sam abo w orange, karta w play, abo + telefon w play, ew sam abo w play. Chyba w takiej kolejności.
Co zrobić to nie wiem głownie dlatego, że ogrom telefonów nie ułatwia mi decyzji odnośnie ew opcji abo + tele.
Ale wróćmy do samych telefonów. Szukam czegoś z wifi i HSDPA, GPS.....i to chyba wszystko jeśli chodzi o wymagania. Procesor nie musi mieć GHz i telefon nie musi być demonem prędkości. raczej chodzi o ilość godzin na jednym ładowaniu, niezawodność itp.
W grę wchodzą telefony z qwerty i smartfony. tradycyjna klawiatura odpada.
No i oczywiście coś co nie kosztuje 1k pln na abonament. powiedzmy tak do 400zł (w orange mam jeszcze punkty payback oraz ponad 8 letni staż). Play wypada dużo lepiej jeśli chodzi o ceny telefonów i do orange też nie jestem przywiązany wiec może czas na zmianę
Prosiłby Was o polecenie czegoś z ww wymaganiami. Najpierw smartfony pozniej qwerty. HSDPA i GPS to podstawa. aparat....3.2 Mpx wystarczy. Bateria tak na 2-3 dni minimum (e63 przy wifi okolo 5 dni trzyma).
Pewnie napisałem bez składu i ładu i o czymś zapomniałem ale jak polecą pierwsze propozycje to sam będę wiedział czego szukam
p.s: mile widziany android, ew bada ew symbian. ludzie uciekają od symbiana wiec może i ja ucieknę
p.s2: abonamenty 20mc i 24, max 30 jeśli jakiś super telefon w małej cenie, ale im krótszy tym lepiej.
2 lata temu kupiłem e63, do dziś chwalę sobie swój wybór
po 2 latach (dwa razy roczne abonamenty bez telefonu) zastanawiam się czy dalej pozostac przy takiej opcji czy też przedłużyć umowę abo + tele. Z racji tego, że nie lubię wydawać dużej ilości PLN na telefon zakup na wolnym rynku raczej nie wchodzi w grę.
Abo mam w orange. O czym myślę. Abo + tele w orange, sam abo w orange, karta w play, abo + telefon w play, ew sam abo w play. Chyba w takiej kolejności.
Co zrobić to nie wiem głownie dlatego, że ogrom telefonów nie ułatwia mi decyzji odnośnie ew opcji abo + tele.
Ale wróćmy do samych telefonów. Szukam czegoś z wifi i HSDPA, GPS.....i to chyba wszystko jeśli chodzi o wymagania. Procesor nie musi mieć GHz i telefon nie musi być demonem prędkości. raczej chodzi o ilość godzin na jednym ładowaniu, niezawodność itp.
W grę wchodzą telefony z qwerty i smartfony. tradycyjna klawiatura odpada.
No i oczywiście coś co nie kosztuje 1k pln na abonament. powiedzmy tak do 400zł (w orange mam jeszcze punkty payback oraz ponad 8 letni staż). Play wypada dużo lepiej jeśli chodzi o ceny telefonów i do orange też nie jestem przywiązany wiec może czas na zmianę
Prosiłby Was o polecenie czegoś z ww wymaganiami. Najpierw smartfony pozniej qwerty. HSDPA i GPS to podstawa. aparat....3.2 Mpx wystarczy. Bateria tak na 2-3 dni minimum (e63 przy wifi okolo 5 dni trzyma).
Pewnie napisałem bez składu i ładu i o czymś zapomniałem ale jak polecą pierwsze propozycje to sam będę wiedział czego szukam
p.s: mile widziany android, ew bada ew symbian. ludzie uciekają od symbiana wiec może i ja ucieknę
p.s2: abonamenty 20mc i 24, max 30 jeśli jakiś super telefon w małej cenie, ale im krótszy tym lepiej.
Tanie i dobre androidy to w tej chwili Samsung 551 (z qwerty), HTC Wildfire (ale do pupy rozdzielczość ekranu) i chyba mój faworyt SE Xperia X10 mini pro (z qwerty, ale mały ekran trochę).
Teraz w promocji jest Samsung Galaxy Gia. Mam właśnie takiego na sprzedaż. Cenię go za ~530zł więc w abonamentach do 50zł powinien być w okolicach 1-50zł. Tak przynajmniej jest w play. Bardzo sympatyczny telefon jeżeli ktoś nie potrzebuje fizycznej klawiatury.
Z klawiaturą tak jak pisałem dużego wyboru w tanich telefonach nie masz. Samsung 551 jest na pewno godny zainteresowania. Potem X10 mini pro. Jest jeszcze w tych tanich Moto flipout i Huawei (nie pamiętam modelu), ale to brzydale straszne
ps.
smartfon to również urządzenie z fizyczną qwerty
Teraz w promocji jest Samsung Galaxy Gia. Mam właśnie takiego na sprzedaż. Cenię go za ~530zł więc w abonamentach do 50zł powinien być w okolicach 1-50zł. Tak przynajmniej jest w play. Bardzo sympatyczny telefon jeżeli ktoś nie potrzebuje fizycznej klawiatury.
Z klawiaturą tak jak pisałem dużego wyboru w tanich telefonach nie masz. Samsung 551 jest na pewno godny zainteresowania. Potem X10 mini pro. Jest jeszcze w tych tanich Moto flipout i Huawei (nie pamiętam modelu), ale to brzydale straszne
ps.
loockas napisał(a):Tanie i dobre androidy to w tej chwili Samsung 551 (z qwerty), HTC Wildfire (ale do pupy rozdzielczość ekranu) i chyba mój faworyt SE Xperia X10 mini pro (z qwerty, ale mały ekran trochę).
ps.
odnosnie p.s: później skumałem, że tak jest. ale chodzi mi o dotykowy
dziś podczas wymiany żarówki w rodziców cr-v (%$#$^^%@@@#%&*) przypomniałem sobie o jednej bardzo ważnej rzeczy! LED! w e63 nawet gdy jest zablokowana klawiatura mogę miec latarkę. powiedzmy, że wystarczy coś co pozwoli uruchomić lampę w trybie ciągłego świecenia.
p.s: już patrzę na te telefony
Nie zajmowałem jeszcze głosu w tym wątku ale musze: precz z telefonami z dotykowymi wyswietlaczami. Ubolewam nad tym że wypieraja rynek tradycyjnych klasycznych telefonów. Ale ja pozostanę wierny tradycji
Oby jak najdłużej 
dominator7 napisał(a):precz z telefonami z dotykowymi wyswietlaczami
Hmmm, to zależy czego oczekujesz od telefonu. Jeżeli ma tylko służyć do dzwonienia, to przyznam rację. Dotyki i inne bajery są zbędne. Dlatego w firmie kupili nam Samsungi Solidy
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
odpowiedzcie mi na jedno pytanie. Czy gdyby wykluczyć opcję, że telefon się rozwali to jest szansa wytrzymać z nim 3 lata?
kiedyś po 2-3 latach postęp był ogromny, teraz już raczej tak nie ma dlatego myślę nad wydaniem wieszkej kasy z myślą, że bedzie miał mi służyć wiecej niż 2 lata.
loockas napisał(a): Nie wyobrażam sobie już przewijać strony www na telefonie bez dotyku czy robić cokolwiek poza dzwonieniem. A jak jeszcze dotyk połączy się z dobra klawiaturą to już w ogóle zapominam o tradycyjnych rozwiązaniach. Dlatego nosze w kieszeni dwa telefony
jesli chodzi o internet, to nawet fajna sprawa z tym dotykowym i przeważnie dużym wyświetlaczem, ale jesli chodzi o pisanie sms, to sprawdzilem, i osobiscie wole klasyczna klawiature z przyciskami
Adamos napisał(a):odpowiedzcie mi na jedno pytanie. Czy gdyby wykluczyć opcję, że telefon się rozwali to jest szansa wytrzymać z nim 3 lata?kiedyś po 2-3 latach postęp był ogromny, teraz już raczej tak nie ma dlatego myślę nad wydaniem wieszkej kasy z myślą, że bedzie miał mi służyć wiecej niż 2 lata.
szansa, jest, ale to tak jak z nowymi samochodami, naszpikowane elektronika i nowymi technologiami to i prawdopodobienstwo awarii większe.. tego nikt nie przewidzi
tak jak pisze dominator, teraz wszystko jest zrobione tak że tuż po gwarancji zaczyna się sypać (lub na sam koniec gwarancji albo i nawet wcześniej).Adamos napisał(a):Czy gdyby wykluczyć opcję, że telefon się rozwali to jest szansa wytrzymać z nim 3 lata?
imo 3 lata to termin nieosiągalny.
tym bardziej że firmy wymyślają różne mniej lub bardziej potrzebne gadżety które wdrażają jako standard i każdy chce to mieć zamieniając swój stary telefon na nowy, teoretycznie bardziej wypasiony a to wszystko tak na prawde to samo tylko w innym opakowaniu

postęp jak postęp, ale to głównie strategia firm produkujących telefony oraz operatorów telefonii komórkowych zmuszają nas podświadomie do wymiany telefonów na nowe.