Niestety nie znalazlem na allegro silownika do premacy. Są do innych modeli mazdy.
Czy to musi być siłownik dedykowany konkretnie pod lewe prawe drzwi ? Gdzie najlepiej szukać oryginalnych nowych siłowników ? Ile w ASO może kosztować sam siłownik ?
Trochę boję się rozbierania drzwi, ale chyba muszę, bo serwis to może kilkaset złotych sobie zażyczyć, no nie ? Czy przy rozbieraniu drzwi nie ma ryzyka uszkodzenia poduszki ? Ponoć w drzwiach przednich są poduszki airbag.
A to już pytanie chyba do Moderatora:
Zanim zabrałem w tym poście głos, założyłem niechcący post w dziale elektronika-zabezpieczenia
Czy da się wypowiedzi z wątku (p. link poniżej) przenieść do niniejszego wątku ?
viewtopic.php?f=104&t=117911&p=1985181#p1985181
Premacy-Zamek drzwi lewych przednich – gdzie kupić tanio?
1, 2
adsy napisał(a):Ponoć w drzwiach przednich są poduszki airbag.
Poduszki są w fotelach,spójrz na fotel z boku,rozebranie ich nie jest trudne sam to robiłem jak zmieniałem głośniki ale co do zamka to nie wiem
gdzieś na forum były chyba zdjęcia ale nie jestem pewien na 100%.
Pozdrawiam
Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
dzięki za info o cenie i podesłanie linka.
Właśnie przeczytałem. Wątek zakończył się na rozwiązaniu polegającym na wymianie bezpiecznika piezoelektrycznego na blaszany przewodnik.
Nie bardzo jeszcze wiem, gdzie jest silniczek a gdzie siłownik, ale z tamtego wątku wynika, że to silniczek był winny za nieprawidłowe działanie siłownika, tak ? Czyli wymiana siłownika na nowy wcale nie musiałaby pomóc ?
Ten szmer, który słyszę przy otwieraniu/zamykaniu zamka centralnego to dźwięk jakby coś kręciło przez ok. półtorej sekundy w zamku. Czyli chyba silniczek kręci
Tyle że przy naciskaniu pilota zamek lewych przednich drzwi nie otwiera/zamyka (ale słychać szmer kręcenia). A przy działaniu kluczem zamek się otwiera/zamyka, ale też jest ten charakterystyczny szmer.
Jeśli to silniczek jest winny, to czy wymiana tego bezpiecznika pomoże ? Czy też jednak ślimaczek musi być wymieniony ?
Właśnie przeczytałem. Wątek zakończył się na rozwiązaniu polegającym na wymianie bezpiecznika piezoelektrycznego na blaszany przewodnik.
Nie bardzo jeszcze wiem, gdzie jest silniczek a gdzie siłownik, ale z tamtego wątku wynika, że to silniczek był winny za nieprawidłowe działanie siłownika, tak ? Czyli wymiana siłownika na nowy wcale nie musiałaby pomóc ?
Ten szmer, który słyszę przy otwieraniu/zamykaniu zamka centralnego to dźwięk jakby coś kręciło przez ok. półtorej sekundy w zamku. Czyli chyba silniczek kręci

Jeśli to silniczek jest winny, to czy wymiana tego bezpiecznika pomoże ? Czy też jednak ślimaczek musi być wymieniony ?
Pozdrawiam.
adrian
adrian
- Od: 7 sty 2009, 18:21
- Auto: Premacy 1.9i, 114KM, 2000r.
adsy bez rozebrania tapicerki i wykręceniu zamka z siłownikiem to nie zobaczysz nic
trzeba siłownik rozkręcić jak taki plastykowy ślimak z zębatką ( biały ) jest zdjęcie kilka postów wyżej to musisz sprawdzić silniczek , wyjmujesz i podłączasz do np. prostownika kolejność przewodów nie ma znaczenia jeśli będzie kręcił przez 10 sekund lub mniej i zacznie zwalniać to on jest winny i trzeba do rozebrać ale ostrożnie wyjąć bimetal który jest obok szczotek toki mały srebrny kawałeczek blaszki i zastąpić czymś miedzianym złożyć i działa prościej nie można opisać
kolega adamanis napisał:
cześć właśnie dwa tygodnie temu wykopałem na necie sposób jak poprawić działanie silniczka gdy nie radzi już sobie z siłownikiem trzeba rozebrac silniczek za pomocą małego wkrętaka rozgiąć zabezp. na obudowie i delikatnie tak żeby nie pogiąć szczotek wysunąć z niego tą plastikową część .jak to zdejmiesz to zauważysz ze w środku pomiędzy wyjściem na kable zasilające a szczotką jest z jednej strony taki kwadratowy element to jest jakiś bezpiecznik piezoelektryczny trzeba go wyciągnąc i zastąpić jakimś przewodnikiem( ja zastąpiłem go kawałkiem miedzianej blaszki) całość wyczyścić i złożyć z powrotem ja zrobiłem tak w w trzech siłownikach i śmigają jak nowe z rozbieraniem tapicerki zajęło mi to 1.5h powodzenia
ja skorzystałem i działa

trzeba siłownik rozkręcić jak taki plastykowy ślimak z zębatką ( biały ) jest zdjęcie kilka postów wyżej to musisz sprawdzić silniczek , wyjmujesz i podłączasz do np. prostownika kolejność przewodów nie ma znaczenia jeśli będzie kręcił przez 10 sekund lub mniej i zacznie zwalniać to on jest winny i trzeba do rozebrać ale ostrożnie wyjąć bimetal który jest obok szczotek toki mały srebrny kawałeczek blaszki i zastąpić czymś miedzianym złożyć i działa prościej nie można opisać
kolega adamanis napisał:
cześć właśnie dwa tygodnie temu wykopałem na necie sposób jak poprawić działanie silniczka gdy nie radzi już sobie z siłownikiem trzeba rozebrac silniczek za pomocą małego wkrętaka rozgiąć zabezp. na obudowie i delikatnie tak żeby nie pogiąć szczotek wysunąć z niego tą plastikową część .jak to zdejmiesz to zauważysz ze w środku pomiędzy wyjściem na kable zasilające a szczotką jest z jednej strony taki kwadratowy element to jest jakiś bezpiecznik piezoelektryczny trzeba go wyciągnąc i zastąpić jakimś przewodnikiem( ja zastąpiłem go kawałkiem miedzianej blaszki) całość wyczyścić i złożyć z powrotem ja zrobiłem tak w w trzech siłownikach i śmigają jak nowe z rozbieraniem tapicerki zajęło mi to 1.5h powodzenia
ja skorzystałem i działa

- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
Dziękuję Piotrze, spróbuję w weekend rozebrać i mam nadzieję zostać czarodziejem
Jeśli nie zacznie zwalniać przy kręceniu, to mam rozumieć, że muszę wówczas wymienić ten ślimak plastikowy na taki z mosiądzu, jak na zdjęciu kilka postów wyżej, tak ?
Ciekawe czy ktoś na forum robił to już kiedyś i mieszka we Wrocławiu. chętnie bym się poduczył
od kogoś bardziej doświadczonego.

Jeśli nie zacznie zwalniać przy kręceniu, to mam rozumieć, że muszę wówczas wymienić ten ślimak plastikowy na taki z mosiądzu, jak na zdjęciu kilka postów wyżej, tak ?
Ciekawe czy ktoś na forum robił to już kiedyś i mieszka we Wrocławiu. chętnie bym się poduczył

Pozdrawiam.
adrian
adrian
adsy napisał(a):Ciekawe czy ktoś na forum robił to już kiedyś i mieszka we Wrocławiu. chętnie bym się poduczyłod kogoś bardziej doświadczonego.
Też chętnie przyłączyłbym się do grupowego diagnozowania/naprawiania..
Niestety mnie też dotknął ten problem i też w lewych tylnych drzwiach
No to jest nas już dwóch
Może jeszcze się ktoś przyłączy
Ciekawe, czy znajdziemy forumowicza z Wrocławia, który by nam to zademonstrował.
ps. U mnie problem jest w lewych przednich drzwiach. U McMana w lewych tylnych.

Ciekawe, czy znajdziemy forumowicza z Wrocławia, który by nam to zademonstrował.
ps. U mnie problem jest w lewych przednich drzwiach. U McMana w lewych tylnych.
Pozdrawiam.
adrian
adrian
Powiem wprost. Boję się te drzwi rozebrać sam
Tym bardziej, że to najważniejsze drzwi w aucie. W razie niewypału (nie należę do dobrych majsterkowiczów) to coś zepsuję i będę musiał wsiadać do auta od strony pasażera
Czy ma ktoś zdjęcię z takiej naprawy
Nie marzę o fotorelacji wszystkich kroków, bo chyba takiej nie ma na forum (szukałem). Ale przynajmniej fotkę z najważniejszego etapu takiej naprawy, czyli z tym "bezpiecznikiem piezoelektrycznym".
Tym bardziej, że to najważniejsze drzwi w aucie. W razie niewypału (nie należę do dobrych majsterkowiczów) to coś zepsuję i będę musiał wsiadać do auta od strony pasażera
Czy ma ktoś zdjęcię z takiej naprawy

Nie marzę o fotorelacji wszystkich kroków, bo chyba takiej nie ma na forum (szukałem). Ale przynajmniej fotkę z najważniejszego etapu takiej naprawy, czyli z tym "bezpiecznikiem piezoelektrycznym".
Pozdrawiam.
adrian
adrian
1, 2