Cóż... obiecałem że wszystko opisze jak się uporam z silnikiem i obietnicę muszę dotrzymać.
Jak napisałem wcześniej, w czerwcu zatarciu uległ silnik. Taki fajny był, japoński i padł. Szkoda że padło na mnie ale mówi się trudno i żyje się dalej. Przyczyną były podkładki starego typu i w konsekwencji zatkanie smoka olejowego. Co z tego że smok był sprawdzany zaraz po zakupie auta i był czysty, zasyfił się później. Wcześniej czytałem na forum jakie są objawy starych, przepalonych podkładek ale nie było widocznych objawów.
Po krótkim czasie nastąpiło otrzęsienie się z kłopotów i zacząłem poszukiwania sprawnego silnika. Tylko gdzie taki znaleźć jak na Allegro co drugi to po przejściach lub z kosmicznym przebiegiem. Otóż pomoc znalazłem na tym forum, a konkretnie kolega
Enduro posiadał aktualnie silnik na sprzedaż. Po kilku telefonach i uzgodnieniach Enduro sprawnie złożył nowy silnik. Co się dało przełożył z mojego do drugiego i wraz z już nowymi podkładkami, nowym kompletem rozrządu, szlifem głowicy, wymianie uszczelki pod głowicą i kilkoma innymi szczegółami złożył wszystko w całość za co jeszcze raz serdecznie dziękuję. Z czystym sumieniem mogę go polecić jako fachowca od Mazd z silnikiem diesla

Wymieniono m.in.:
- silnik (RF5C)
- kompletny pasek rozrządu (rolki + napinacze)
- uszczelka pod głowicą
- komplet filtrów wraz z olejem
- komplet uszczelek do chłodnicy oleju
- kompletne sprzęgło (EXEDY) oraz koło dwumasowe (oem MAZDA)
i jeszcze parę innych rzeczy...
Silnik został złożony i chodził bardzo dobrze, jednak po niedługim czasie niedomagania wykazały dwa wtryski. Test przelewowy ujawnił ich złę funkcjonowanie. Znowu Enduro poratował mnie dwoma wtryskami. Teraz autko nie ma już objawów terkotania i "trzęsawki". Praca silnika się uspokoiła i mam nadzieję że teraz trochę pojeżdżę bez większych trudności
EDIT: Zapomniałem napisać że przy okazji rozebrania i wyjęcia silnika Enduro sprawdził turbinę. Jest czyściutka i sprawna. Jak się potem dowiedziałem poprzednia właścicielka z Austrii miała ją dwa razy wymienianą w ASO

Ostatnio edytowano 26 lis 2011, 14:54 przez sokoli_majster, łącznie edytowano 1 raz