Szron na parowniku po wymianie chłodnicy i problem z odpaleniem (Mazda 323 BG 1.6 16V '92)

Postprzez patrzyk » 18 maja 2011, 17:32

witam :)
słuchajcie mam taki problem po wymianie chłodnicy, i spuszczeniu płynu.
kupilem uzywana chlodnice do mojej Madzi 323 BG 1.6 16V '92.
wszystko ładnie spusciłem cały płyn z calego ukladu po czym wyjalem chlodnice i zamieniłem ja na tą co kupilem.
po podlaczeniu wszystkiego prawidlowo zalałem spowrotem płynem i wlaczylem silnik co by sie odpowietrzyło i przeleciało przez cały uklad. zwazając uwage na to ze Mazda moja jest na LPG.
wiec po podlaczeniu tego i odpaleniu na PB zaczela mi trzymac 2tyś obr. przelaczylem na gaz po rozgrzaniu to weszła na 3tyś obr i powoli obroty spadały aż zaczeła pyrkac przy 1tyś obr i nie rowno pracować... i zgasła. potem musialem ja piłować nawet na PB zeby zapaliła. a patrzac pod maske co zauwazylem ukazał mi sie zamarzniety parownik i pokryty szronem..... to mnie nie pokoi.
pytanie moje brzmi... czy zle odpowietrzony układ? nie odpowietrzony parownik? czy cos innego....
Forumowicz

Od: 21 wrz 2010, 15:27
Auto: MAZDA 323F BA, 1.8 BP, 128KM '95

Postprzez sat » 18 maja 2011, 19:51

Po wlaniu do układu płynu trzeba go uzupełnić po nagrzaniu silnika gdyż pozostała poduszka powietrzna pod termostatem jeszcze nie pozwala na obieg płynu, do tego po wymianie chłodnicy przewody gumowe od parownika muszą być nie wyżej umieszczone niż poziom górny chłodnicy.
Początkujący

Od: 11 mar 2011, 06:46

Postprzez Mazdaxxx » 18 maja 2011, 20:29

Kolego jak szron zejdzie to odpal mazde na benzynie i odpowietrzaj na benzynie... na zapowietrzonym układzie jak przejdziesz na gaz to reduktor zamarznie bo nie ma jego ogrzewania a jak zamarznie to nie ma przepływu przez niego bo w nim jest lód... wiec nawet jak wrócisz na benzyne nie odpowietrzysz go ... poszukaj tematu o odpowietrzaniu albo porostu zapal mazdę na benzynie odkręć korek trzymaj ja na ok 3.5 tys miedzy czasie macaj werze... po chwili mazda połknie większą ilość wody będzie to oznaczać otwarcie termostatu dolej ile wlezie i trzymaj dalej 3 tys .. włącz na max cieple ogrzewanie w kabinie i sprawdź czy reduktor się robi ciepły jeśli tak i woda w chłodnicy zacznie rosnąc i wylewać się tzn jest ok zakręć korek wlej do zbiorniczka stan i pop problemie reduktor nie będzie zamarzał układ poprawnie odpowietrzony:)
Forumowicz

Od: 7 wrz 2007, 12:51
Auto: mx-3 1.6 107KM 98r

Postprzez patrzyk » 19 maja 2011, 20:23

nie moge tego za zadne skarby odpowietrzyc... juz probowałem niestworzonych rzeczy....
chcialem jeszcze raz sposcic plyn z ukladu całego ale nie zleciał cały ktory wlałem.... krecilem madzie przez dluzszy czas i tak jakby zaczal mi wydostawac sie dymek z okolic swiec.. albo to po prostu spaliny od kolektora albo jest nie szczelny albo zaczal mi sie grzac silnik... bo temp na wskazniku podchodzila pod koniec skali.....
został mi chyba mechanik... –.–' a chcialem tego uniknac.

a odkrecilem przewody od parownika doprowadzajace plyn chlodzacy i odpalilem samochod wlewajac przy tym troszke plynu to tamtedy nic nie lecialo... poodkrecalem jeszcze raz wszystkie przewodyi nic z tego. załamałem rece...
Forumowicz

Postprzez 2585000 » 20 maja 2011, 00:00

niedrozna chlodnica? ile plynu Ci weszlo?
Początkujący

Od: 25 paź 2009, 14:55
Auto: Madzia 323f BG 1.6 8V 1989r

Postprzez patrzyk » 20 maja 2011, 05:00

moze z 2 litry... nie wiecej , albo nawet mniej
Forumowicz

Postprzez patrzyk » 20 maja 2011, 16:09

ok problem rozwiazany. wystarczylo dolac plynu z gory przez korek od chlodnicy , troche od strony parownika w przewod i odpalic po czym dolac jeszcze troszke :)
oczywiscie zrobil mi to moj mechanik zaufany bo ja bym raczej tego nie ogarnal, bo pierwszy raz sie z takim czyms spotykam :)
dziekować za rady :)
pozdrawiam
Forumowicz