Mazda MX-6 (GE) – Opinie
rzeczywiście rzadko patrzysz na ten obrotomierz
ja nie chcę swojego katować bo kiedyś miałem cieniasa i wyplułe uszczelkę pod głowicą, a potem przy normalnej jeździe pękł korbowód i dziura w bloku
więc teraz uważam w jakimkolwiek aucie 

Ostatnio edytowano 14 sty 2011, 02:18 przez kamilspider, łącznie edytowano 1 raz
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
Powyżej 7tys jest odcinka gdzieś 7200-7400 ,co do przyspieszenia nie powinno być problemu z zejściem poniżej 8 sekund -mój najlepszy czas to 6,9s do 100km/h a powtarzalne 7,5 s według mojego komputerka pokładowego -takiego jak poniżej:

opis jego funkcji tutaj:
http://www.mx-6.pl/forum/watek-1-Mx-6-1992r-2-5v6
opis jego funkcji tutaj:
http://www.mx-6.pl/forum/watek-1-Mx-6-1992r-2-5v6
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
bardzo fajnie zrobiłeś sobie autko, a komputerek podoba mi się najbardziej wraz z ringami
dobrze widzę czy masz średnie spalanie 44l??
auto masz po przeróbkach, a mi chodziło o to jakie ma przyśpieszenie fabryczny KL
z gazem przesadziłeś 
44l to jeszcze nic
,a za gazem nie uważam że przesadziłem ,można jeździć tanio i w miarę mocnym autem i o to mi chodziło- taki kompromis -różnica gaz ,benzyna przy normalnej jeździe niezauważalna
(a w kieszeni tak
)-przyspieszenie do 100km/h o jakieś 0,5s gorsze ,moje przeróbki doprowadziły tylko do tego że auto szybciej się wkręca powyżej 5tyś obrotów od standardowego KL-a za to słabszy ma dół -czyli lepsze do sprintu ,gorsze do normalnej jazdy
(a w kieszeni tak
ale i tak mi się podobają Twoje przeróbki
chętnie sam bym zamontował taki komputerek
co jest odpowiedzialne za odcinkę?? zmieniałeś mapy w ecu?? bo chciałbym się tym pobawić jeśli by nie było drogo
poprawka odcinka gdzieś 7600 obr,
nieźle ale nie będę próbował bo trochę strach mnie obleciał do ilu to się da kręcić
gdzie można kupić taki komputerek??
kamilspider napisał(a):gdzie można kupić taki komputerek??
Pisz do niego: memberlist.php?mode=viewprofile&u=4240 to jego projekt
więcej info tu: http://ford-probe.net/forum/topics1/kom ... vt3667.htm
moja mazda pali w mieście ok 16-18l benzyny 95 (2km do punktu B, potem ze 4 do pkt C itd), a na trasie przy 70 km/h ok 9, ale nie wiem dokładnie bo rzadko tak jeżdżę. Myślę, że to normalne w miarę, czy się mylę?? Jak czytam, że niektórym wychodzi spalanie 10-12l po mieście to się zastanawiam jak oni to robią z takim silnikiem bo moja cytryna 1.6 po mieście spali 10-11l, a w trasie 7,5
Kiedyś jak miałem cinquecento 704 to w mieście ok 7l, trasa 5. Powiedzcie jak jeździcie, że tak mało palą wasze auta?? Nie jeżdżę jakoś super szybko, biegi zmieniam przy ok 3-3,5 tys obrotów, czasem wrzucam na luz i nie mogę uwierzyć w to, że 2.5 V6 na mieście weźmie 12l 
Witam Panowie (i Panie...). Przymierzam się do kupna MX6 2,5 V6. Znajomy ściągnął mi to cudo ze szwajcarii 2 dni temu i w związku z ttym:
– co ile rozrząd? (fura ma 131000 przebiegu
! , książka do 05.2010 ) w książce przy 90 000 jest pieczątka z "kleiner service" , ale nie ma wbitego rozrządu.
– jaki olej? na drzwiach jest naklejka z hondy(tam był serwisowany przez ostatnie 6 lat) gdzie zaznaczony jest olej W (obok jest 5w30 i 5w40 niezakreślony)
Furę jutro będę trzepał u mechaniora + miernik, ale wygląda na niebity , niesamowicie zadbany (czarna skórzana tapicerka wygląda jak po kilkudziesięciu tys km), wszystko działa klima, szyby, lusterka, szyber, podgrzewanie siedzeń, tempomat. Ogólnie jestem zgrzany na tą furę – no i jeszcze kolor czarny, żadnego wjejskiego tunungu – wszystko seria. Wydaje się że to rodzynek... zobaczymy jutro.
– co ile rozrząd? (fura ma 131000 przebiegu

– jaki olej? na drzwiach jest naklejka z hondy(tam był serwisowany przez ostatnie 6 lat) gdzie zaznaczony jest olej W (obok jest 5w30 i 5w40 niezakreślony)
Furę jutro będę trzepał u mechaniora + miernik, ale wygląda na niebity , niesamowicie zadbany (czarna skórzana tapicerka wygląda jak po kilkudziesięciu tys km), wszystko działa klima, szyby, lusterka, szyber, podgrzewanie siedzeń, tempomat. Ogólnie jestem zgrzany na tą furę – no i jeszcze kolor czarny, żadnego wjejskiego tunungu – wszystko seria. Wydaje się że to rodzynek... zobaczymy jutro.
ciężko jest lekko żyć...
- Od: 18 maja 2011, 11:14
- Auto: mx6 2,5 V6 była, jest mazda 5, mitsubishi galant v6
Siw-y napisał(a):Ja mam przy 8200 bądź 8500 nie pamiętam bo rzadko patrze na obrotomierz, na ucho jeżdżę
w tym przypadku możesz mieć taka odcinkę
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
W sumie to nie wiedziałem gdzie to napisać : ale chciałbym porownać( przyspieszenie
mojej mx6-tki z jakimś 100% zdrowym egzemplarzem V6, najlepiej w Wawie na Cargo
gdyby ktoś był chetny na małe sciganko to bardzo byłbym wdzięczny
pozdro
Samo zło!!!
- Od: 21 paź 2006, 15:22
- Auto: mx-6 v6
LeeAdama napisał(a):Panowie szybkie pytanko – mam zalany mobil 10w40 – podobno niezbyt dobry dla tego silnika, choć lany jest od wielu lat.. zostawić czy zmieniać ? A jeśli już zmieniać to czy Valvoline Maxlife 10W40 jest dobrą opcją ?
Valvoline jest dobry olejem , moj FS lata na 10W60 sport i sobie chwali
Speed napisał(a):LeeAdama napisał(a):Panowie szybkie pytanko – mam zalany mobil 10w40 – podobno niezbyt dobry dla tego silnika, choć lany jest od wielu lat.. zostawić czy zmieniać ? A jeśli już zmieniać to czy Valvoline Maxlife 10W40 jest dobrą opcją ?
Valvoline jest dobry olejem , moj FS lata na 10W60 sport i sobie chwaliB6 lata na maxlife i powiem ze ani grama oleju nie weźmie
Dziękuję za informacje
Ja mam zalany Castrol 10W40 jednak zastanawiam się nad 10W60. Wobec tego mam pytanie czy przejście z półsyntetyka na syntetyk nie zaszkodzi silnikowi? Mowa oczywiście o silniku FS.
- Od: 9 kwi 2011, 00:07
- Auto: Mazda MX-6 FS 2.0 16V 115 KM DOHC
jak wczesniej wspomnialem z shell helix ultra 15w40 na 10w60 castrola Bez porownania ! silnik lepiej i ciszej. ale to u mnie ani grama wczesniej nie bral oleju wiec zaryzykowalem pozatym ksiazka mowi 10w60