Jak przeprowadzić przewód z drzwi przednich do wewnątrz M6

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Pioteq25 » 6 maja 2011, 19:02

Czy ktoś już wymieniał przewody głośnikowe między drzwiami, a budą w M6? Generalnie nie wiem jak się za to zabrać i czy trzeba ściągać drzwi. Zależy mi na przednich drzwiach, bo tył w ogóle nie będzie używany.
Z prawej strony udało mi się ledwo wsadzić rękę od strony schowka i jest jakby podwójna blacha przy złączu. Jak zdjąłem gumową uszczelkę między drzwiami, to brak możliwości rozpięcia kostki :(
Forumowicz

Od: 8 lut 2006, 19:26
Auto: UFO 1.8

Postprzez toster01 » 12 maja 2011, 21:49

Nie wiem jak to wygląda w 6ce, ale w starszych modelach niezbędne jest zdjęcie drzwi, bo na słupku jest złączka, która nie pozwala wprowadzić przewodów. W złączce tej zazwyczaj znajdzie się jakieś miejsce w którym można się przez nią przewiercić (np wolne piny) i jest to jedyna metoda.
Czy szwedzki łoś może być mocniejszy od japońskiego samuraia?
Forumowicz

Od: 21 wrz 2008, 19:28
Auto: EC B6D (ale to mojej żony;)) Volvo V70 '98 2.0T5 Kombi (całkiem szybki karawan;)

Postprzez Pioteq25 » 12 maja 2011, 23:38

Co prawda kable już mam przeprowadzone, ale dzięki Ci za odpowiedź :)
Dla potomnych napiszę, że nie ma najmniejszej potrzeby ściągać drzwi. Dla lepszego dojścia odkręcamy śrubę ogranicznika otwarcia drzwi- zyskujemy szersze otwarcie. Następnie po zdjęciu gumowej osłony wciskamy cztery zaczepy i wtyczka z gniazdem wychodzi na zewnątrz. Zaczepy są od strony drzwi.
W mojej M6 udało mi się wywiercić otwór wiertłem 9mm, więc jest dużo miejsca nawet na spory kabel. Przy okazji polecam przewód procab LS25 2x2,5 ;)
Z początku nie wiedziałem jak się za to zabrać, a później poszło jak bułka z masłem :) Szkoda, że nie zrobiłem fotek.
Forumowicz

Od: 8 lut 2006, 19:26
Auto: UFO 1.8