Witam,
czy długość kabla pomiędzy sondą lambda w kolektorze wydechowym a wtyczką ma znaczenie?
Jeżeli tak, to jak to się przekłada na działanie sondy kiedy jest zbyt długi kabel?
Czy jest jakieś maksimum długości aby nie wpływało to na pomiar sondy?
W czym rzecz:
W Madzi mam kolektor 4-2-1 metalowy, katalizator wycięty. Problem – "fachmeni" zakładający kolektor (eh, akurat nie było mnie przy tym) nie podpięli mi sondy lambda (po prostu ją wyciągnęli).
O ile nie przerażał by mnie fakt większego spalania (nie po to przecież bawię się w powiedzmy sobie "soft tunning" aby martwić się spalaniem) tylko z wydechu dość mocno czuć zbyt bogatą mieszanką. Zbliża się lato, otwarte szyby – stojąc w korkach po prostu gryzie w nos! Najlepiej by było sondę wpiąć tylko z tego co się orientuje, trzeba by to zrobić w miejscu gdzie będzie odczyt ze wszystkich cylindrów, a to jest już trochę dalej niż sięga oryginalny kabel od sondy..ktoś może działał kiedyś w tym temacie? Ktoś wspomoże wiedza?
Długość kabla od sondy lambda? 323FBA 1.5 '95
Strona 1 z 1
sondę kupisz
http://allegro.pl/uniwersalna-nowa-sond ... 13349.html
a kabel dłuższy ja wiem z 3cm -4cm

a kabel dłuższy ja wiem z 3cm -4cm
Wątpię żebyś na polskim forum znalazł odpowiedź na takie pytanie. Ale w tym przypadku wątpię żeby długości kabli miała znaczenie daj po prostu jakieś lepszej jakości bo pewnie bedziesz robił przedłużkę zlutuj to i daj w jakiś wężyk izolujący bo izolacja to CI się stopi. Przekonasz się sam czy się coś zmieniło.
właśnie nie rób tego co mówi sly bo będziesz robił jeszcze raz!
nie można lutować kabli do Sondy Lambda bo zmienia się Rezystancja i będzie źle wskazywał Sonda, są specjalne korektorki do łączenia
nie można lutować kabli do Sondy Lambda bo zmienia się Rezystancja i będzie źle wskazywał Sonda, są specjalne korektorki do łączenia
dzięki za ruch w temacie tylko ciężko mi ogarnąć jak się do moda przygotować..czy ktoś jest wstanie potwierdzić jakie są kable? srebro, miedź, stal?
korektorki – czy to fachowa nazwa? w sklepie z elektryką znajdę pod tą nazwa? Czy to specjalna złączka do kabli żeby nie traciły na przewodności?
ps. zapraszam do luźnych rozmówek na spotkania regionalne/małopolska albo na priv o mody.
flywin napisał(a):właśnie nie rób tego co mówi sly bo będziesz robił jeszcze raz!
korektorki – czy to fachowa nazwa? w sklepie z elektryką znajdę pod tą nazwa? Czy to specjalna złączka do kabli żeby nie traciły na przewodności?
ps. zapraszam do luźnych rozmówek na spotkania regionalne/małopolska albo na priv o mody.
- Od: 11 lis 2010, 12:25
- Auto: Mazda 323F BA 1.5 '95 DOHC 100KM/143Nm.
ja mowie ze srebro, stal nie może być za mała przewodność a tu musi być duża bez start, a co do konektorków ewn. zacisk dostajesz jak kupujesz Sonde w tym linku co ci dałem wcześniej ja od nich kupowałem i jest cacy
lub link tu
http://allegro.pl/uniwersalna-nowa-sond ... 70033.html
a łączysz tak stara sonda przecinasz kabel i nakładasz konektorki na każdy kabel , po cym ściskasz ,bierzesz zapalare i scikasz opaski termokurczliwe , po czym całość obwinąć czyt 4 konektorki i izolacje termiczna kabli taśma izolacyjna ,żeby trzymało się kupy
ewentualnie przed łączeniem kabli można zastosować termokurczkę, ale nie wiem czy wszędzie się tak skurczy
natomiast tu
http://allegro.pl/nowa-sonda-lambda-hyn ... 59029.html masz pokazane jak sa złączki i ta ochrono termiczna kbali
lub link tu

a łączysz tak stara sonda przecinasz kabel i nakładasz konektorki na każdy kabel , po cym ściskasz ,bierzesz zapalare i scikasz opaski termokurczliwe , po czym całość obwinąć czyt 4 konektorki i izolacje termiczna kabli taśma izolacyjna ,żeby trzymało się kupy
natomiast tu

Strona 1 z 1