Boss429 napisał(a):Lasic 100 doradź mi bo szwagier chce kupić taka mazdę jak Twoja?
Na co zwrócić trzeba uwagę przy kupnie?
Zdecydowana większość jest opisana na forum. Przed kupnem nawet czytałem wątki co i jak samemu można sprawdzić przed zakupem (i większość naprawdę można tymi sposobami sprawdzić, oczywiście nie wszystko).
Jestem w zasadzie świeżo upieczonym posiadaczem ale z charakterystycznych punktów do sprawdzenia:
Rdza na tylnych nadkolach ! Jeśli jej w ogóle nie będzie widać (co nie koniecznie znaczy że jej w ogóle nie będzie) to znaczy że ktoś coś z tym robił – takie są opinie na forum. Oczywiście jeśli zostało to dobrze zrobione to wychodzi na plus auta.
rdza na tylnej klapie bagaznika. U mnie niestety występuje, u innych podobno również w kombi.
Mi się trafił silnikowo zadbany egzemplarz czego nie do końca można powiedzieć o np. blacharce. Z tego co wiem po 200tys. te silniki zaczynają powoli łykać olej (ale nie są to chyba astronomiczne ilości).
Napisz proszę jakie auto chce szwagier kupić ? Dokładnie takie samo ? Czyli ten silnik i też kombi ? Jeśli tak to mogę co nieco rozszerzyć wypowiedź chętnie

Co do samego zakupu to ogólne zasady: Nie przypalaj się, pojedź z kimś obeznanym w mechanice a najlepiej w tym modelu (mam na myśli kogoś z forum). Chcesz kupować auto w PL czy na zachodzie ? Chcesz gazować ?
Pamiętaj, że w 90% przypadków nikt zadbanego auta nie sprzeda w cenie szrotu i kupienie tego, czy nawet starszego rocznika w cenie 10tys może być (choć nie musi teoretycznie) skarbonką bez dna.
Pamiętaj też koszty nie kończą się na zakupie auta. U mnie doszła rejestracja z DE, wymiana rozrządu na oryginalnych częściach, filtry, oleje – podstawa.
Oraz szczegóły typu: "Panie klima działa tylko nabić trza !" – jak działa niech da gwarancje że jak wydasz kase na nabicie i sprawdzenie wszystko będzie ok.
Jak po wstępnych oględzinach i przejażdżce autko wyda się godne zainteresowania i pieniędzy nie głupim pomysłem będzie dogłębne sprawdzenie w jakimś dobrym serwisie/ASO.
Tak jak pisałem, większość jest na forum, ale na różne inne pytania chętnie odpowiem/odpowiemy

Pozdr
PS. Jak jeszcze nie znasz dobrze forum, tutaj link do FAQ o którym pisałem:
viewtopic.php?f=35&t=33975