Mazda 5 dla niepełnosprawnego

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez ruthe » 6 maja 2011, 20:27

Witam,

Mam do forumowiczów kilka pytań odnośnie praktyczności Mazdy 5 i jestem na etapie zbierania informacji. Otóż mam w domu osobę niepełnosprawną ruchowo i chciałbym w przyszłości jak najbardziej ułatwić takiej osobie przemieszczanie w związku z tym rozglądałem się za tego typu samochodami gdzie siedzenia są wysoko i jest dość dużo miejsca w bagażniku. Urzekły mnie przesuwane drzwi boczne w 5tce, które mam nadzieje spełniały by swoje zadanie na wąskich miejscach parkingowych. Co o takim wyborze myślicie? A drugie moje pytanie dotyczy instalacji gazowej (w modelu 2.0 143 KM) owszem czytałem to forum i były tam dające ogólny ogląd informacje ale chodzi mi dokładnie o to czy z samą instalacja nie było problemów, czy konieczne jest demontowanie 3go rzędu siedzeń i jeśli tak to czy jest to trudne??
ruthe

Postprzez xlord » 20 maja 2011, 15:24

Jeśli chodzi o M5 dla kogoś na wózku to z pewnością przesuwne tylne drzwi są ogromną wygodą, ale najlepiej kiedy będą ze sterowaniem elektrycznym. Taki kierowca może wtedy mieć wymontowane siedzenie za sobą i tam wrzucać wózek. Jeśli ma być wożona jako pasażer to jedynie można powiedzieć, że przesuwne drzwi są bajką z tego powodu, że dają 100% dostęp do foteli. Co do zalety rozwiązania na parking – potwierdzam w 100%.
Co do gazu się nie wypowiadam. Słyszałem jedynie, że benzyna jest łakoma w mieście, więc i zbiornik na gaz trzeba wrzucić duży, a wtedy lepiej 3 rząd foteli wyjąć (5 śrub do odkręcenia i silny chłop lub dwóch słabych do wydobycia zestawu z bagażnika.
Obrazek zoom-zoom i brum-brum do celu
Forumowicz

Od: 23 wrz 2008, 15:41
Auto: Chevrolet Rezzo 1.6 16V SX Comfort

Postprzez ruthe » 26 maja 2011, 12:59

Samochód miałby służyć do przewożenia takiej osoby, więc plus dla Mazdy, dziękuję bardzo za informacje. Apropos gazu dowiedziałem się, że demontaż siedzeń jest możliwy ale nie konieczny.
ruthe