Przeczytałem już sporo tego forum na temat Mazdy RX-8, na temat spalania, awaryjności silników, eksploatacji, wrażeń z jazdy itp. I jestem już zdecydowany na Rexa....
Chciałbym jednak uzyskać potwierdzenie lub zaprzeczenie czy jest sens się pakować dalej w mój mały pomysł.
Sytuacja
Jestem na etapie sprzedawania mojego aktualnego pojazdu (Mercedesa 300koni, 1700kg, GT/coupe) i rozglądam się za czymś innym co będzie tańsze, lżejsze, w manualu i japońskie

pomysł
Opieram go na poniższej matematyce
– nowy silnik renesis w ASO kosztuje 12k pln
– RX-8 ze zwalonym silnikiem kosztuje od 15k do 20k pln na gotowo(rozważam opcje US/EU)
– turbo kit greedy można wyrwać za 3/4k $ – 12k pln
powiedzmy robocizna 5k pln na złożenie tego do kupy
Do tego ze 5k na zawieszenie hamulce.
Suma : ok 50 tys bo tyle bym zażyczył sobie na to wydać
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Proszę teraz tutaj sprowadzać mnie na ziemię

Czy ma to sens? Czy jak zrobię taki manewr z tym turbo kitem to auto będzie nadawało się tylko do jeżdzenia do mechanika, jednego jedynego jaki będzie ogarniał (Polska centralna). Czy może będzie to działać bezawaryjnie. Dosyć ważne pytanie bo auto będzie używanie jako drugie (w zimę w ogóle bo kupuję też 4wd daily car) ale to nie znaczy że ma być tylko "weekendowe"... rocznie 15k km w tym raz na rok wyjazd zagranicę...
Konkluzje
Chyba chcę wsadzać nowy silnik, bo jak widzę że tu piszecie że remont ok 7k, uszczelniacze jakieś 3k, pompy 4k itp itd. A kupować używaną to kto tam wie jak ten silnik był używany. Widzę że na to trzeba najbardziej zwracać uwagę, więc skoro ewentualne naprawy są za 1/2 wartości nowego silnika to chyba wolę nowy motor. A może źle wnioskuję? To prosty silnik, kilkanaście ruchomych części
Motyw
Muszę mieć RWD japończyka. Mazda zdecydowanie oferuje najlepsze właściwości jezdne – a to dla mnie ważne, komfort w środku, ma [jaki?] rząd siedzeń, fajne materiały... no i mam sentyment do marki bo wcześniej miałem mps'a. Mogę rozważać jeszcze G35, ale to krowa tak jak i 350z. 200sx niestety za stare budy i nie podobają mi się... Jakie mam opcje? A mazda renesis w serii niestety nie jedzie :/ Więc upierałbym się za tym turbo kitem. Rozumuję, że taki turbo Rex miałby +/– 300 koni i tyle by mi wystarczyło w tym aucie, jeździłem już tym autem i bardzo odczuwałem brak dołu. Turbo byłoby rozwiązaniem.
Proszę o uwagi
Pozdro