Mazda mx-3 1.6 16V SOHC
205/45/17 wejdą spokojnie, wiem bo miałem tak u siebie w mojej czerwonej mx3 i czarnej, w czerwonej dodatkowo były założone krótsze sprężyny.
Matador napisał(a):Myśle nad kupnem alusków 17 na profilu 40/45 wejdą? jakby to było? byłaby wtedy mazda wyższa? albo spręzyny np od 323? Prawdopodobnie mam na przodzie sprezyny sportowe tak twierdziła poprzednia włascicielka. Moze jakbym nawet serie załozył byłaby wyzsza. teraz mam koła 15 na 50 profil
Pamiętaj, że profil opony to nie bezwzględna wartość, a procent szerokości. Pytasz czy: "17 na profilu 40/45 wejdą?". O jakiej szerokości opony myślisz? Bo 205/40R17 w porównaniu z 275/40R17 ma średnicę mniejszą o ponad 5 cm! Polecam zastosować kalkulator rozmiarów (np. ten: http://www.miata.net/garage/tirecalc.html ) i dobrać opony o max 2% różniące się od oryginału w kwestii wskazań prędkościomierza. MX-3 miała chyba 205/50R15 nominalny rozmiar. Przy 17" więc 205/40R17 będą najodpowiedniejsze. 205/45R17 są za duże. Co z tego, że fizycznie się zmieszczą, jak auto będzie wyglądało jak bocian a wskazania prędkościomierza czy licznika kilometrów będą miały niewiele wspólnego z rzeczywistością...
Dokładnie. Ale niestety nie każdy chce pewne sprawy zrozumieć. Ja w Volvo mam 205/40/17 i gdzie nie pojade tym autem to mi każą założyć 205/45/17 bo "bedzie mi sie lepiej jeździło". A jak mowie ze średnice w porwónaniu do oryginału mam identyczną i nie chce zeby mi licznik "kłamał", to mówią: Ale na 45 bedzie sie lepiej jeździło, weź to zmień 
Była Mazda 323F BA GT, jest Volvo S40...
- Od: 23 mar 2009, 14:10
- Auto: Volvo S40
hmm no tak własnie.. ale mi chodzi o to czy bedzie wyższa wystarczyłyby same felgi z 40 profilem opony? czy musze dawac wieksze sprezyny? bo felgi mam na oku ładne tanie z nowymi oponami pirelli tylko że 225/45 ;/ ale raczej je kupie bo cena taka ze same felgi są droższe
to jak same koła wieksze wystarcza aby zderzak załozyc i jezdzic nie ocierając?
- Od: 23 lip 2010, 18:31
- Auto: Mazda MX-3 1.6 16V
Matador napisał(a):Na dzien dzisiejszy z tuningu rezygnuję.. Mam doła w sumie mam chęć na zakup innego auta a madzie bym sprzedał..
A co chesz kupic ;p
- Od: 18 sty 2010, 21:32
- Auto: Była Mazda MX-3
DOHC 1.6 16v 96r.
"Oriental red"
jest Fiat Coupe 2.0 20v 147KM
Wiesz nie to żebym tak pilnie sprzedawał ale przymierzam się na razie... Jest za mała jak dla mnie... za niska i w ogóle potrzeba mi cos praktyczniejszego... Nie to że mazda jest zła czy coś w tym stylu, wrecz przeciwnie zrywny silniczek osiągi też bdb bezawaryjna(odpukać) ale chciałbym wiecej bajerów typu klima, tempomat itp.. Może audi a3? ;p
Madzia zostaje
Na przeprosiny małe prezenciki dostała 
Nakładki alu na pedała, radio Denwer "wkońcu" takie jakie chciałem na USB, Cd,DvD i takie tam.. Teraz gra jak należy
no i końcówkę tłumika, mała zgrabna jak cała Madzia:P

Nakładki alu na pedała, radio Denwer "wkońcu" takie jakie chciałem na USB, Cd,DvD i takie tam.. Teraz gra jak należy