Witam Wszystkich...jestem u Was nowy ,a i moja mazde 323f bg mam od niedawna,wiec z gory prosze o wyrozumialosc lub o przeniesienie do odpowiedniego dzialu.
Zdecydowalem sie napisac posta tutaj ze wzgledu na to,ze nie traktuje tego objawu jako usterke ,ale bardziej jako
ciekawostke ,a mowa bedzie o wolnych obrotach na postoju...

opis objawu:
silnik pracuje na biegu jalowym (na luzie) wciskam sprzeglo i wlaczam dowolny bieg i wszystko jest o.k.

, ale w momencie kiedy przelaczam spowrotem na luz (bez znaczenia z ktorego biegu

) silnik automatycznie podbija obroty o jakies 200 obr/min. ,pragne podkreslic ze efekt ten wystepuje zawsze kiedy auto stoi oraz oczywiscie bez dotykania pedalu gazu

,czyli nie wazne czy sie stoi na parkingu,czy w korku,czy przejechalo sie wczesniej 10,50 czy 100 km... ale zawsze na cieplym silniku...
Nie jest to jakos uciazliwe,absolutnie nie ma wplywu podczas jazdy,autko zbiera sie normalnie,wolne obroty sa rowne (moze troche za niskie,ale nie faluja),ja nie mam zastrzezen do pracy silnika...poprostu zauwazylem taki objaw ,wiec postanowilem zapytac....
Mam pytanie,czy takie podbijanie przy przelaczaniu na luz to normalka,czy powinienem sie temu bardziej przyjzec
Pozdro 4All...
Pozdro 4All...