centralny zamek – problemy (zdjęcia na str.11)
ja również pozwolę sobie odkopać temat.. u mnie to wygląda tak, z pilota nie działa centralny zamek w drzwiach kierowcy.. ale jak zamknie się samochód z kluczyka to działa wszystko. Elektryk zajrzał do kostek i wszystko jest ok. tzn dochodzi prąd. Teraz pytanie czy tam mogą być jakieś cięgna, które mogły się wyczepić? Elektryk nie ma teraz wolnych terminów a sam na ślepo nie chce grzebać, bo mogę więcej popsuć niż naprawić.. dziwi mnie bardzo fakt, że przednich zamków nie ma na allegro...
- Od: 14 lut 2011, 09:08
- Auto: Mazda6 2006r.
Miałem to samo, rozwiązałem problem w Mysłowicach, padł właśnie silniczek od siłownika.
Sprecyzuje jeszcze: dokładnie było tak, że
słychać było klepanie zamka ale skobelki w klamkach stały nieruchome. I tak w nieskończoność, albo do momentu zamknięcia z kluczyka albo do chwili wyłączenia go za kilkunasto / dziesiętnym razie.
– prawe drzwi jak zamknąłem od środka skoblem a następnie zatrzasnąłem, to się otwierały.
Można je było zamknąć jedynie najpierw zatrzaskując a potem skobelkiem.
Tak mi się przypomniała jedna moja rozmowa w serwisie:
– nie chcę pana straszyć ale ktoś już grzebał w tych drzwiach
– prawych czy lewych?
– w prawych na pewno
– no montowałem twitery i wygłuszałem je matami
– acha (i tu mina mechanika bezcenna
)
Sprecyzuje jeszcze: dokładnie było tak, że
słychać było klepanie zamka ale skobelki w klamkach stały nieruchome. I tak w nieskończoność, albo do momentu zamknięcia z kluczyka albo do chwili wyłączenia go za kilkunasto / dziesiętnym razie.
– prawe drzwi jak zamknąłem od środka skoblem a następnie zatrzasnąłem, to się otwierały.
Można je było zamknąć jedynie najpierw zatrzaskując a potem skobelkiem.
Tak mi się przypomniała jedna moja rozmowa w serwisie:
– nie chcę pana straszyć ale ktoś już grzebał w tych drzwiach
– prawych czy lewych?
– w prawych na pewno
– no montowałem twitery i wygłuszałem je matami
– acha (i tu mina mechanika bezcenna
- Od: 24 mar 2008, 21:54
- Auto: Mazda 6 GG 2004 MZR-CD 136km
Mazda 6 GH 2011 2.2 Kirei 163km
Hmm.. no u mnie też chyba ktoś już grzebał bo były odklejone maty wygłuszające i po śrubkach też było widać
tylko, że u mnie nic się tam nie odzywa, przy zamykaniu z pilota jest kompletna cisza... no nic dzisiaj będę szukał kogoś kto tam zajrzy, myślałem, że może ktoś będzie posiadał jakiś rysunek/schemat jak to tam wygląda wtedy łatwiej by było nic nie zepsuć 
jestem po wymianie zamka (z siłownikiem)
koszt zamka w ASO 250zł – na allegro miał klient za 150+przesyłka to wolałem dołożyć i mieć nówkę
jeśli kupujecie używane zamki od drzwi kierowcy uważajcie na angole – nie mają cięgna od kluczyka – jak Wam padnie bateria zostaje bicie szyby...
koszt zamka w ASO 250zł – na allegro miał klient za 150+przesyłka to wolałem dołożyć i mieć nówkę
jeśli kupujecie używane zamki od drzwi kierowcy uważajcie na angole – nie mają cięgna od kluczyka – jak Wam padnie bateria zostaje bicie szyby...
- Od: 23 gru 2010, 16:19
- Auto: MAZDA 6 GY 2005 2.0 Diesel kombi
potwierdzam to co wyżej, na allegro są znikome ilości, a w Poznaniu nowy zameczek kosztuje 280zł, a wymieniałeś sam? a jeśli nie to mogę zapytać ile płaciłeś za wymianę żebym miał porównanie, bo podobno jest przy tym sporo roboty i szybę trzeba wyjąć... ?
za diagnozę i wymianę zapłaciłem stówkę (z tym że rozbierali mi to dwa razy bo pierwszy zamek który kupiłem był od anglika więc go oddałem)
byłem przy wymianie i nie wyjmowali szyby!
jak się następny zamek zepsuje (tfu tfu) to sam go wymienię
byłem przy wymianie i nie wyjmowali szyby!
jak się następny zamek zepsuje (tfu tfu) to sam go wymienię
- Od: 23 gru 2010, 16:19
- Auto: MAZDA 6 GY 2005 2.0 Diesel kombi
ja mimo wszystko sam nie będę się zabierał, ale dzięki za info, będę wiedział jak rozmawiać z mechanikiem 
elektryk już sprawdzał i twierdzi, że na 100% spalony silniczek...
Witam, mam niestety ten sam problem. Nie mogę zamknąć samochodu ani z pilota ani z kluczyka. Odłączałem akumulator ale to właściwie nic nie dało. Klepie centralny i nie zamyka.....nie ma znaczenia czy z pilota czy z kluczyka....
W którym serwisie mazdy w Warszawie naprawią mi to najszybciej i nie zedrą ze mnie skóry...?
W którym serwisie mazdy w Warszawie naprawią mi to najszybciej i nie zedrą ze mnie skóry...?
- Od: 29 kwi 2011, 21:37
- Auto: Mazda 6 1.8
@Muchomor: jak chcesz koniecznie zamknąć auto, to wyjmij bezpiecznik od centralnego i możesz zamknąć od środka wszystkie drzwi a kierowcy z kluczyka.
Pozostaje kwestia bagażnika, ale chyba tylko ty będziesz wiedział, że jest nie zamknięty
Pozostaje kwestia bagażnika, ale chyba tylko ty będziesz wiedział, że jest nie zamknięty
No właśnie z tym bagażnikiem to niezła kicha... w jakimś cudem udało mi się zamknąć wszytstkie drzwi, wysiadłem z samochodu od strony pasażera, zamykając je potem ręcznie. Niestety bagażnik pozostaje otwarty i tutaj mam mentalny problem, ponieważ mam poczucie jak by cały samochód był również otwarty.....
Dalej jednak nie do końca rozumiem co jest uszkodzone: czy silniczek od siłownika, czy to może jakaś kostka się poluzowała......?
Dalej jednak nie do końca rozumiem co jest uszkodzone: czy silniczek od siłownika, czy to może jakaś kostka się poluzowała......?
to masz kluczyk od strony pasazera?!
ciezko powiedziec co moze byc uszkodzone, moze silownik, moze ktores ciegienko..
ja pojechalem do serwisu i zrobili przy okazji czegos innego.
zaplacilem stowke.
ciezko powiedziec co moze byc uszkodzone, moze silownik, moze ktores ciegienko..
ja pojechalem do serwisu i zrobili przy okazji czegos innego.
zaplacilem stowke.
Chyba mam problem rozwiązany. Przeczytałem na forum Avensis'a, że ktoś miał podobny problem z i zrobił wszystko a problem cały czas pozostawał. Na koniec pomógło wyjęcie bezpiecznika od układu centralnego zamka. W sobotę zrobiłem u siebie to samo czyli wyjąłem bezpiecznik i dzisiaj rano ponownie go włożyłem.
Centralny poklepał z dziesieć razy i o dziwo zamknął się.... Przyjechałem do pracy i również działa i wydaje się jak by było wszystko OK. Ale po kilku godzinach znowu problem weystępuje......
Centralny poklepał z dziesieć razy i o dziwo zamknął się.... Przyjechałem do pracy i również działa i wydaje się jak by było wszystko OK. Ale po kilku godzinach znowu problem weystępuje......
Muchomor napisał(a):Nie mogę zamknąć samochodu ani z pilota ani z kluczyka. Odłączałem akumulator ale to właściwie nic nie dało. Klepie centralny i nie zamyka.....nie ma znaczenia czy z pilota czy z kluczyka....
Elo nas Twoim miejscu sprawdziłbym wszystkie wyłączniki krańcowe te czarne cycki przy drzwiach. Ostatnio trochę grzebałem (z innym problemem) i też musiałem sprawdzić te wyłączniki. Okazało się że jeden był dosyć zaśniedziały w środku i jak go dotknąłem to został w pozycji w której też nie mogłem zamknąć auta. Zamki klepały a centralny nie zamykał auta. Przelałem go ( akurat WD ) i wyczyściłem i wszystko wróciło do normy. Pozdro...
--Nigdy nie polemizuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem zniszczy doświadczeniem--
- Od: 31 lip 2009, 13:47
- Auto: Była...Mazda 6 GG 1,8 benzin...
Jest Ford Focus Mk3 Titanium EcoNetic
tak, sprawdz wylaczniki krancowe... jezeli chociaz jeden nie bedzie dzialal poprawnie, to auta nie zamkniesz (nie mrugna nawet kierunki).
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
67igor1 napisał(a):tak, sprawdz wylaczniki krancowe... jezeli chociaz jeden nie bedzie dzialal poprawnie, to auta nie zamkniesz (nie mrugna nawet kierunki).
No tak, ale u mnie oba kierunki mrugają bez problemu, wiec to chyba nie włączniki krańcowe....
Muchomor napisał(a):[quote="67igor1"
No tak, ale u mnie oba kierunki mrugają bez problemu, wiec to chyba nie włączniki krańcowe....
Tak tylko czy zamyka Ci auto? Chyba nie z tego co pisałeś. Sprawdź te krańcówki jeżeli będą sprawne na 100% to dalej będziemy sie zastanawiać co jest nie tak.
A jeżeli chodzi o temat tego postu to wydaje mi sie że wtyczka ta jest od podwójnego ryglowania drzwi.
--Nigdy nie polemizuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem zniszczy doświadczeniem--
chinol napisał(a):Muchomor napisał(a):[quote="67igor1"
Tak tylko czy zamyka Ci auto? Chyba nie z tego co pisałeś. Sprawdź te krańcówki jeżeli będą sprawne na 100% to dalej będziemy sie zastanawiać co jest nie tak.
A jeżeli chodzi o temat tego postu to wydaje mi sie że wtyczka ta jest od podwójnego ryglowania drzwi.
Mam kombi i zastanawiam się gdzie jest taki włącznik krańcowy w bagażniku...? Pytanie czy te krańcówki nie są powiązane z kontrolką zamknięcia drzwi w przednich zegarach ... Jak zamykam drzwi kontrolka oczywiście gaśnie. Z tego co zauważyłem kontrolka nie obejmuje bagażnika.....
Dzisiaj jakimś cudem zamknąłem go całego w czasie jazdy mechanicznie przesuwając skobel w drzwiach kierowcy, po zatrzymaniu, zanim otworzyłem drzwi, wyjąłem bezpiecznik od centralnego zamka i tak oto mam zamknięty bagażnik. Oczywiście drzwi kierowcy zamknąłem z klucza a inne na zatrzaśniecie od zewnątrz.
Najbardziej denerwuje mnie otwarty bagażnik – trochę niefajne rozwiązanie w M6 Kombi, iż w drzwiach bagażnika nie ma zamka na klucz....
Czujnik zamknięcia klapy bagażnika akurat jest w samym zamku. Otwarcie też powinno być sygnalizowane tym autkiem w zegarach a dodatkowo powinna się zapalić lampka w bagażniku. Spróbuj śrubokrętem zatrzasnąć zamek bagażnika i patrzeć czy Ci lampka zgaśnie. Jak nie to masz zrypany ten czujnik/zamek. Musisz sprawdzić też te krańcówki przy każdych z drzwi. Na pocieszenie powiem Ci że też nie mam zamykania na kluczyk bagażnika, mam heczbeka
.Zamykanie tylko w sedanach. Pozdro...