Mazda 323 / 323F (BA / BH) – Opinie i Informacje
Witam, jeżdżę mazdą 323 F BA 1,5 16V 88KM wyprodukowana w roku 1995 także auto ma już swoje lata, w moich rękach jest od 2 lat, po przyjechaniu z niemiec wymienione paski filtry płyny klocki akumulator przy przebiegu około 140 tysięcy, nie wiem czy oryginalny... na dzień dzisiejszy stan licznika 203 tysiące z czego 3 ostatnie tysiące na LPG, wymiany oleju co 10 tyś na początku shel helix, aktualnie castrol magnatec i jeden i drugi 10W40, przez te 60kilka tysięcy wymieniłem: świece, kable, przegub lewy, osłona przegubu prawego końcówka kierownicza prawa oraz sworzeń wahacza prawy, 4xłącznik stabilizatora, klocki, filtr paliwa, powietrza, między czasie czyszczenie zaworu wolnych obrotów, kopułka aparatu zapłonowego
!! od wymiany do wymiany oleju nie dolewam
, różnicy w przyspieszeniu i v-max brak, maksymalnie osiągnąłem 200km/h, wiem że nieprawdopodobne ale mam gdzieś filmik więc dam go na dowód wkrótce , udało mi się to raz po dłuuugim rozbiegu, za auto zapłaciłem coś 8200+ opłaty, myślę że opinia pomoże przyszłym szczęśliwym posiadaczom tego modelu 
- Od: 5 mar 2009, 18:38
- Auto: było->Mazda 323 F BA 1,5 16V DOHC 88KM 1995 jest-> Seat Toledo II 2,3 VR5 AQN 170 KM:D 2001
Peugeot Boxer 2,5 D
Jeździł ktoś z was madzią dalej w Europe, w gorące kraję?
Bo planuje wypad do CHORWACJI i zastanawiam się czy mazda da radę, byłem tam już raz ale galantem z 2.0 silnikiem a nie małym 1.5 i ciekawi mnie jak on zniesie taka podróż po ciepłych krajach... ?
Bo planuje wypad do CHORWACJI i zastanawiam się czy mazda da radę, byłem tam już raz ale galantem z 2.0 silnikiem a nie małym 1.5 i ciekawi mnie jak on zniesie taka podróż po ciepłych krajach... ?
Została sama mazda żony i bmw.
Nissana z avatara już nie mam ale zostawiłem sobie avatara jako pamiątkę starych dobrych czasów.
Nissana z avatara już nie mam ale zostawiłem sobie avatara jako pamiątkę starych dobrych czasów.

- Od: 13 lis 2008, 09:30
- Auto: bmw 323 e46
jarekrk napisał(a):Jeździł ktoś z was madzią dalej w Europe, w gorące kraję?
Ludzie kiedyś jeździli maluchami na drugi koniec europy i z powrotem to czemu Twoja Mazda miałaby nie podołać takiej wyprawie

- Od: 29 sie 2009, 14:10
- Auto: Mazda3 BL Z6 Alu Silver
Była: Mazda 3 2 3 F GT
jaaco napisał(a):Michał88 napisał(a):a który silnik w BA masz na myśli?
Prawdopodobnie chodziło mu o silniczek wycieraczek
I tu bym się kłócił bo ostanio byłem zmuszony do wymiany tegóż to ustrojstwa razem z całym mechanizmem : >
A tak trzymając się topa to powiem wam, że w moim 1,5l nawet podczas hardkorowego eko drivingu nie zejde poniżej 7l/100 km w trasie i ok. 8,5l/100km w mieście. I tak jak ktoś wyżej pisał musze potwierdzić, że eko w tym aucie nie ma większego sensu bo są to śladowe różnice w spalaniu a do głowy można bardzo szybko dostać na tle nerwowym

- Od: 16 sty 2011, 02:10
- Auto: Mazda 323F BA 1.5, 90KM, 1998r
jaaco napisał(a):jarekrk napisał(a):Jeździł ktoś z was madzią dalej w Europe, w gorące kraję?
Ludzie kiedyś jeździli maluchami na drugi koniec europy i z powrotem to czemu Twoja Mazda miałaby nie podołać takiej wyprawie
Nie wiem do tej pory zawsze miałem silniki minimum 2.0 i jakoś tak mi się wydawało, że takie małe silniki jak 1.5 to dla nich taka podróż to jest męczarnia w upale jadąc z 15 godzin
Została sama mazda żony i bmw.

- Od: 13 lis 2008, 09:30
- Auto: bmw 323 e46
12h na pewno, w tym 5h ze średnią prędkością 150kph i to na LPG
wbrew pozorom Z5 daje rade 
moja z5 którą miałem również dawała rade w 38 stopniach tylko że przy spokojnej jezdzie 80km/h poza miastem 100-110km/h i nie było problemu. warto mieć wtedy klime swiezo nabitą
Edit:
zapomiałem dodać o LPG
Edit:
zapomiałem dodać o LPG
Ludzie nie z tak slabymi silnikami podrozja 1.1 i jakos dojezdzaja. Widze ze nie masz przekonania do mazdy, czasem 2.0 nie dojzdzaja bo sie cos zesra. Jesli o nia dbasz i ogolnie pilnujesz do dojedzie nawet pod woda 

- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Znajomi fiatem CC 700cm w zeszłe wakacje jechali ok 700km w jedną mańkę, więc myślę, że Mazda wytrzyma spokojnie 
Nigdy nie jedź szybciej niż lata twój anioł stróż :)

- Od: 5 wrz 2010, 11:53
- Auto: Alfa Romeo 147 2.0 TS '02r
była: Mazda 323 C BH Z5 '96r
arafal21 napisał(a):Ludzie nie z tak slabymi silnikami podrozja 1.1 i jakos dojezdzaja. Widze ze nie masz przekonania do mazdy, czasem 2.0 nie dojzdzaja bo sie cos zesra. Jesli o nia dbasz i ogolnie pilnujesz do dojedzie nawet pod woda
Dokładnie jak się dba, tak się ma

- Od: 31 sie 2010, 23:07
- Auto: MAZDA 323F BA
Mi nic pod siedzeniami nie rdzewieje. ale nadkola [jakie?] chwyta co jest norma w tym modelu
-
Sozzi
Witam.
Byłem w tamtym roku i w tym również 323F BA Z5 w Chorwacji. Podróż bez zarzutu dała radę oczywiście nie za szybko 120 130. Spalanie w normie. W trasie przy spokojnej jeżdzie ok 6. Co w mieście jest nie do pomyślenia.
Byłem w tamtym roku i w tym również 323F BA Z5 w Chorwacji. Podróż bez zarzutu dała radę oczywiście nie za szybko 120 130. Spalanie w normie. W trasie przy spokojnej jeżdzie ok 6. Co w mieście jest nie do pomyślenia.
323 f 98 r BA

- Od: 22 mar 2007, 19:42
- Auto: Mazda 6 2.0 Pb 2005r