Subwoofer w M6 BOSE Podłączenie / działanie
1, 2
Witam wszystkich.
Postanowiłem przeprosić stary subwoofer aktywny leżący w garażu i podpiąć do Madzi.
Posiada ona system Bose jednak nie ma już w miejscu koła w bagażniku subwoofera.
A by nie ciągnąć nowych kabli postanowiłem podpiąć go pod istniejącą kostkę i stąd mam mały problem.
1.W kostce nie ma kabelka REM. Czy mogę go połączyć z zasilaniem 12V. Nie puszczę z dymem nic??
2. Po podłączeniu na "chwilę" wszystko zagrało ale po uruchomieniu silnika słychać jego obroty w subwooferze.Z oryginalnym jak pamiętam tego nie było. Jak się tego pozbyć??? Podobną wadę mam w CB podłączonym pod zapalniczkę ale tutaj trochę mniej mi to przeszkadza.
Z góry wszystkim dziękuję za pomoc i odpowiedzi.
Pozdrawiam
Postanowiłem przeprosić stary subwoofer aktywny leżący w garażu i podpiąć do Madzi.
Posiada ona system Bose jednak nie ma już w miejscu koła w bagażniku subwoofera.
A by nie ciągnąć nowych kabli postanowiłem podpiąć go pod istniejącą kostkę i stąd mam mały problem.
1.W kostce nie ma kabelka REM. Czy mogę go połączyć z zasilaniem 12V. Nie puszczę z dymem nic??
2. Po podłączeniu na "chwilę" wszystko zagrało ale po uruchomieniu silnika słychać jego obroty w subwooferze.Z oryginalnym jak pamiętam tego nie było. Jak się tego pozbyć??? Podobną wadę mam w CB podłączonym pod zapalniczkę ale tutaj trochę mniej mi to przeszkadza.
Z góry wszystkim dziękuję za pomoc i odpowiedzi.
Pozdrawiam
-
p_budzik
Przewód rem od strony subwoofera możesz podłączyć pod +12V. Musisz pamiętać, że ten plus musi być po przekręceniu stacyjki na pierwszy stopień. Pozostawienie go na stałe spowoduje szybkie rozładowanie akumulatora. Najlepiej jak zasilanie występuje tylko po włączeniu radia.
Sprawdź wszystkie połączenia masy. Nie mam bose i nie wiem, czy subwoofer nie miał przypadkiem jakiejś śruby montażowej robiącej również za masę. Zakłócenia raczej pochodzą od układu zapłonowego, bo widzę, że masz benzynkę. Sprawdź też przewód sygnałowy, czy ma dobrą masę.
W ostateczności pozostaje jeszcze zrobienie dobrego filtru na zasilaniu subwoofera – jakaś cewka szeregowo i kilka kondensatorów.
Sprawdź wszystkie połączenia masy. Nie mam bose i nie wiem, czy subwoofer nie miał przypadkiem jakiejś śruby montażowej robiącej również za masę. Zakłócenia raczej pochodzą od układu zapłonowego, bo widzę, że masz benzynkę. Sprawdź też przewód sygnałowy, czy ma dobrą masę.
W ostateczności pozostaje jeszcze zrobienie dobrego filtru na zasilaniu subwoofera – jakaś cewka szeregowo i kilka kondensatorów.
12V w tej kostce pojawia się dopiero po włączeniu zapłonu więc nie rozładuje aku.
Może dzisiaj masę pociągnę z bagażnika a nie z wiązki od Subwoofera Bose.
Z tego co też zauważyłem to kable nie są chyba ekranowane i być może stąd też te zakłócenia.
Dam znać jak coś wykombinuję.
Może dzisiaj masę pociągnę z bagażnika a nie z wiązki od Subwoofera Bose.
Z tego co też zauważyłem to kable nie są chyba ekranowane i być może stąd też te zakłócenia.
Dam znać jak coś wykombinuję.
-
p_budzik
Niestety po podłączeniu masy w bagażniku nic się nie zmieniło. Poproszę o jakieś sugestie jak to rozwiązać. Może zrobić filtr na zasilaniu jak pisał kolego Piotreq25. tylko jak?? Jestem w tym temacie laikiem ale nie mam 2 lewych rąk.
Z góry dziękuję za pomoc

-
p_budzik
O ile pamiętam to kable sygnałowe do podłączenia ori suba nie są ekranowane a podawany prze nie sygnał jest sygnałem symetrycznym, to umożliwia zastosowanie kabli nie ekranowanych.
Ja bym spróbował zmianę w instalacji polegającą na: poprowadzeniu nowego kabla sygnałowego od wzmacniacza bose (pod siedzeniem pasażera). Żyłę gorącą kabla podpiął pod pin SUB AMP + (brązowy) a ekran kabla do masy. Pin SUB AMP – (czarno-czerwony) zostawiamy wolny, nie jest to masa i nie może posłużyć do ekranowania.
Ja bym spróbował zmianę w instalacji polegającą na: poprowadzeniu nowego kabla sygnałowego od wzmacniacza bose (pod siedzeniem pasażera). Żyłę gorącą kabla podpiął pod pin SUB AMP + (brązowy) a ekran kabla do masy. Pin SUB AMP – (czarno-czerwony) zostawiamy wolny, nie jest to masa i nie może posłużyć do ekranowania.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
kontakt 503304123
Witam!
Moja Mazda posiada system Bose, lecz kupiłem ją bez subwoofera. Postanowiłem nabyć go na aukcji. Dziś odebrałem przesyłkę uradowany myślą, że audio będzie hulało jeszcze lepiej. Ale tu zonk – po podłączeniu subwoofer puka jakby od niechcenia – przy maxymalnej głośności bass jest tylko nieznacznie mocniejszy.
Tu moje pytanie: czy podłączenie subwoofera robi znaczącą różnicę?
Moja Mazda posiada system Bose, lecz kupiłem ją bez subwoofera. Postanowiłem nabyć go na aukcji. Dziś odebrałem przesyłkę uradowany myślą, że audio będzie hulało jeszcze lepiej. Ale tu zonk – po podłączeniu subwoofer puka jakby od niechcenia – przy maxymalnej głośności bass jest tylko nieznacznie mocniejszy.
Tu moje pytanie: czy podłączenie subwoofera robi znaczącą różnicę?
- Od: 26 paź 2013, 20:51
A więc mój błąd
– nie pomyślałem o wzmacniaczu i okazuje się, że faktycznie go nie mam . Ale nadal mam podejrzenie co do subwoofera, gdyż dość wyraźnie trzeszczy :/
Ostatnio edytowano 12 gru 2013, 07:20 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta
trzeszczy bo nie ma mocy na sygnale. ktoś ci bajkę wpuścił że masz bose, albo miałeś i ktoś ogołocił. Bez wzmacniacza ten sub nie zapierdzi jak powinien.
Na drzwiach masz sygnaturę BOSE na osłonach głośników? Coś takiego -->
Na drzwiach masz sygnaturę BOSE na osłonach głośników? Coś takiego -->

-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Są sygnatury BOSE, a ponadto przy uruchamianiu radia jest komunikat "Bose" (btw. mam najbogatsze wyposażenie jakie jest dostępne bodajże więc i Bose jest) :x ponadto mam wtyk pod wzmaka pod siedzeniem
Teraz jaki wzmak kupić : na allegro jedne mają oznaczenia w stylu "3M 81-185806-AA" a inne "GM1B-66-92X" (tych jest więcej) jakieś sugestie może?
( żeby nie było, że nie zabangla)
Teraz jaki wzmak kupić : na allegro jedne mają oznaczenia w stylu "3M 81-185806-AA" a inne "GM1B-66-92X" (tych jest więcej) jakieś sugestie może?
Ostatnio edytowano 12 gru 2013, 07:20 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
ja bym raczej uderzył do sprzedawcy, dlaczego sprzedaje niekompletne auto
jeżeli było w wyposażeniu BOSE to powinien być komplet.
Nie wiem czym one się różnią, tutaj musiałby się teraz wypowiedzieć ktoś bardziej obeznany, ale w międzyczasie poszperaj po dziale Car Audio, może coś znajdziesz --> viewforum.php?f=28
Nie wiem czym one się różnią, tutaj musiałby się teraz wypowiedzieć ktoś bardziej obeznany, ale w międzyczasie poszperaj po dziale Car Audio, może coś znajdziesz --> viewforum.php?f=28
-
Moderator GJ
Witam wszystkich. Jestem nowy na forum. Mam mały problem, obiecałem bratowi pomoc w znalezieniu adaptera/przejściówki do subwoofera orginalnego mazdy. Chodzi o subwoofer w kole zapasowym.
Niestety on mieszka za granicą, nie udało mu sie znaleźć w pobliskich sklepach i aktualnie nie ma dostępu do internetu. Czy znacie może strone gdzie mogę taki oto adapter/przejściówke dostanę? Zdjęcia:

Pozdrawiam
Niestety on mieszka za granicą, nie udało mu sie znaleźć w pobliskich sklepach i aktualnie nie ma dostępu do internetu. Czy znacie może strone gdzie mogę taki oto adapter/przejściówke dostanę? Zdjęcia:

Pozdrawiam
-
grucha95
Witam.
W mojej niedawno nabytej Maździe jest nagłośnienie Bose ale w kole jest brak subwoofera. Chce takowy zakupić ale nie jestem pewny czy posiadam kostkę z lewej strony. Lekko rozebrałem lewy tylny boczek w bagażniku i jest tam niepodłączona biała kostka taka jak na załączonych niżej zdjęciach. Czy ona jest rozwiązaniem mojego problemu ? I czy z fabrycznym subwooferem zestaw gra dużo lepiej ? Pozdrawiam

W mojej niedawno nabytej Maździe jest nagłośnienie Bose ale w kole jest brak subwoofera. Chce takowy zakupić ale nie jestem pewny czy posiadam kostkę z lewej strony. Lekko rozebrałem lewy tylny boczek w bagażniku i jest tam niepodłączona biała kostka taka jak na załączonych niżej zdjęciach. Czy ona jest rozwiązaniem mojego problemu ? I czy z fabrycznym subwooferem zestaw gra dużo lepiej ? Pozdrawiam

- Od: 10 maja 2014, 09:05
- Auto: Mazda 6 Kombi 1.8 Benzyna 2004 rok
akurat przeniosłes jak pisałem odp 
do autora problemu – osobiście nie pamiętam jak wygląda wtyczka od suba, ale dobrze by było abyś określił o jakie nadwoze M6 chodzi, bowiem kombi i liftback mają instalację w podłodze bagażnika, a sedan w tylnej półce (raczej nie w słupku).
do autora problemu – osobiście nie pamiętam jak wygląda wtyczka od suba, ale dobrze by było abyś określił o jakie nadwoze M6 chodzi, bowiem kombi i liftback mają instalację w podłodze bagażnika, a sedan w tylnej półce (raczej nie w słupku).
-
Moderator GJ
matthies napisał(a):bowiem kombi i liftback mają instalację w podłodze bagażnika
a ja właśnie kojarzę, że w kombi wtyczka była z lewej strony (patrząc od strony bagażnika)
Witam Panowie. Jest to kombi z 2004 roku.
Przeszukałem jeszcze jeden portal aukcyjny i znalazłem suba w dobrej cenie i pozwoliłem sobie ukraść jedno zdjęcie ( fragment ) na którym po dokładniejszych oględzinach są te same kolory kabli ( niebiesko-czerwony, 2x czarny i brązowy )no i pomijając fakt że troszkę za krótkie przewody ale to idzie obejść. Właśnie przymierzam się do kupna i tu jeszcze pytanko. Czy ktoś z użytkowników posiada takowy na sprzedaż ? Najlepiej z okolic Krakowa ale niekoniecznie.
Poniżej foto

Pozdrawiam
Przeszukałem jeszcze jeden portal aukcyjny i znalazłem suba w dobrej cenie i pozwoliłem sobie ukraść jedno zdjęcie ( fragment ) na którym po dokładniejszych oględzinach są te same kolory kabli ( niebiesko-czerwony, 2x czarny i brązowy )no i pomijając fakt że troszkę za krótkie przewody ale to idzie obejść. Właśnie przymierzam się do kupna i tu jeszcze pytanko. Czy ktoś z użytkowników posiada takowy na sprzedaż ? Najlepiej z okolic Krakowa ale niekoniecznie.
Poniżej foto

Pozdrawiam
- Od: 10 maja 2014, 09:05
- Auto: Mazda 6 Kombi 1.8 Benzyna 2004 rok
Jak dla mnie to jest sub do sedana a nie kombi
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Siema Wszystkim jestem tu nowy
otoz mam problem z moim sobooferem w mojej mazdzie 6 2003 hatchback
soboofer bardzo slabo dziala i nie wiem czy on tak ma poprostu i szalu nie robi,czy cos jest znim nie tak?
czy w ta kostke moge podpiąc inny soboofer aktywny?
nie wiem czy w dobrym dziale pisze
Pomozecie?
otoz mam problem z moim sobooferem w mojej mazdzie 6 2003 hatchback
soboofer bardzo slabo dziala i nie wiem czy on tak ma poprostu i szalu nie robi,czy cos jest znim nie tak?
czy w ta kostke moge podpiąc inny soboofer aktywny?
nie wiem czy w dobrym dziale pisze
Pomozecie?
- Od: 23 lut 2016, 16:27
- Auto: Mazda 6 2.0
2003
1, 2