Z góry dzięki za pomoc , Krzysztof ( krzysra@interia.pl)
Doposażenie M6: tempomat, komputer....
Witam, cena skusiła mnie do kupna mazdy 6 – niestety ubogo wyposażonej. Odczuwając braki zacząłem dokupować brakujące elementy typu: odtwarzacz CD, tunel z podłokietnikiem , głośniczki w lusterkach. Ostatni zakup to sterowanie w kierownicy radiem i tempomatem- i pytanie- ogólne właczenie tempomatu działa ale w trakcie jazdy załączanie nie działa, ktoś mi powiedział ,ze moze brakować jakiejś sygnalizacji z pedałów gazu lub hamulca aby tempomat wiedział ,ze ma załaczyć. Czy ktoś wie co dokładnie potrzeba???? tak abym wiedział o co pytać na rynku wtórnym??. Ponadto dokupiłem "display" z guzikiem "INFO" ale oczywiście spalania nie pokazuje
Kabelek z displaya wchodzi w kierunku panela sterowania/ radia , Czy ktoś wie jak to powinno być podłaczone w samochodach fabrycznie wyposażonych w pokazywanie spalania??????
-
Gość
krzysPn napisał(a):ogólne właczenie tempomatu działa ale w trakcie jazdy załączanie nie działa
czy masz na mysli glowny wlacznik tempomatu? Same przyciski niestety nic nie daja, powinien byc glowny jakis modul tempomatu, ktory podpina sie do ECU. Czy masz taka sprezynke pod pedalem gazu? Czy gdy wciskasz glowny przycisk, to na desce pokazuje sie napis CRUISE?
krzysPn napisał(a):Czy ktoś wie jak to powinno być podłaczone w samochodach fabrycznie wyposażonych w pokazywanie spalania
Moze zapytaj w ASO czy do Twojego modelu mozna w ogole cos takiego podlaczyc. Samo wlozenie wtyczki nie dziala i nie zadziala, jesli nie ma odpowiedniego wyjscia i oprogramowania w ECU.
Pozdrawiam,
voytecku.
Dzięki za odp, w ASO właśnie gościu mi powiedział ,że w każdym dieslu jest odpowiednie oprogramowanie do tempomatu i powinno działać. Gdy wciskam główny przycisk to zapala mi sie "CRUISE MAIN" ale w trakcie jazdy się nie załacza "CRUISE". Co to za sprężynka??? od czujnika??? sprawdzę.
W ASO tez mi gościu powiedział ,że wymieniając display na ten z guzikiem INFO niby powinno pokazywać spalanie bo przecież te "dane po magistrali chodzą" ale niestety....
W ASO tez mi gościu powiedział ,że wymieniając display na ten z guzikiem INFO niby powinno pokazywać spalanie bo przecież te "dane po magistrali chodzą" ale niestety....
-
Gość
Witam, posiadam Mazdę 626 z 2002 roku z silnikiem diesla i nasuwa mi się pytanie: Mam dokupienia licznik z wbudowanym komputerem czy będzie on działał u mnie jeśli takowego komputera u siebie nie posiadam.

- Od: 25 lip 2010, 14:32
- Auto: VW Golf IV 1.9TDI, AXR 2003r.
Odnosnie tempomatu w m6 benyzna 1.8 2004
Wiekszosc wzpowiedzi na forum dotyczy disela.
W standardzie nie miałem tempomatu więc postanowiłem coś z tym zrobić dokupiłem sterowanie na kierownicy,potencjometr mątowany w komorze silnika wszystko podłączyłem i nie działa.Chyba czegoś brakuje i nie mogę dojść co? może ktoś coś wie?
Po włączeniu on na liczniku pojawia się napis na żółto main cruse,po przytrzymaniu przycisku acc 5s świeci się na zielono przez 4s cruse i znika jednak tempomat wciąż nie działa. co brakuje?
Wiekszosc wzpowiedzi na forum dotyczy disela.
W standardzie nie miałem tempomatu więc postanowiłem coś z tym zrobić dokupiłem sterowanie na kierownicy,potencjometr mątowany w komorze silnika wszystko podłączyłem i nie działa.Chyba czegoś brakuje i nie mogę dojść co? może ktoś coś wie?
Po włączeniu on na liczniku pojawia się napis na żółto main cruse,po przytrzymaniu przycisku acc 5s świeci się na zielono przez 4s cruse i znika jednak tempomat wciąż nie działa. co brakuje?
- Od: 30 sty 2011, 20:21
- Auto: Mazda 6 1.8 2004
tempo ma działac powyżej pewnej prędkości w diselku jest to 40 km/h
- Od: 15 gru 2009, 21:21
Hi, I live in Enlgand, I own a Y6 Mazda 3 diesel. I tried to fit the Cruise control to my car. It does not work.
Firstly the brake switch connections are different from petrol to diesel.
Secondly, if you carry out a instrument cluster check, there is no Criuse Control Light.,
See here for more information
http://www.mazda3forums.co.uk/index.php?topic=2489.0
You may have to register to view the photographs.
Hope this helps someone.

Firstly the brake switch connections are different from petrol to diesel.
Secondly, if you carry out a instrument cluster check, there is no Criuse Control Light.,
See here for more information
http://www.mazda3forums.co.uk/index.php?topic=2489.0
You may have to register to view the photographs.
Hope this helps someone.

-
ukzmisr
hi sory my english is bad
, switch is not everything you need lot of other pieces 
Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ?
Hey i udało się podłączyć tempomat
??
gdzie w komorze silnika jest wiązka do potencjometru bo jakoś nie mogę się doszukać??
już dałem sobie rade
z pomocy
gdzie w komorze silnika jest wiązka do potencjometru bo jakoś nie mogę się doszukać??
już dałem sobie rade

Ostatnio edytowano 16 lut 2012, 18:04 przez trebuh_b, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 29 mar 2011, 21:02
- Auto: Mondeo MKIV 2009 2.0 TDCI GHIA X -173km i 408NM!!
Czy istnieje możliwość "włączenia" komputera pokładowego w aucie w wersji Komfort? Wiem ze bedzie potrzeba wymiany wyświetlacza, bo w wersji komfort są 3 przyciski, w wersjach z komputerem 4 przyciski.
Ale czy coś jeszcze trzeba dokupić? Jak jest w wersjach przed i po liftingowych??
Ja mam jak widac FL DPF. Czy jest roznica w podlaczeniu w aucie benzyna vs. dieasel...
Znalazlem na necie nastepjace "komputery", ktore można zamontowac w każdym aucie i czytaja błędy...
http://www.ebay.co.uk/itm/V-Checker-A301-Car-Trip-Computer-Diagnostic-Tool-OBD2-Audi-Buick-Ford-Toyota-/320782942159?pt=UK_Diagnostic_Tools_Equipment&hash=item4ab0273fcf
http://www.ebay.co.uk/itm/universal-car-Fault-detection-Vehicle-mounted-driving-computer-OBD-Trip-computer-/260891847413?pt=AU_Car_Parts_Accessories&hash=item3cbe5daaf5
http://www.telwis.pl/uniwersalny-komputer-pokladowy-ukp-p-119.html?language=pl
Pozdro600.
Ale czy coś jeszcze trzeba dokupić? Jak jest w wersjach przed i po liftingowych??
Ja mam jak widac FL DPF. Czy jest roznica w podlaczeniu w aucie benzyna vs. dieasel...
Znalazlem na necie nastepjace "komputery", ktore można zamontowac w każdym aucie i czytaja błędy...
http://www.ebay.co.uk/itm/V-Checker-A301-Car-Trip-Computer-Diagnostic-Tool-OBD2-Audi-Buick-Ford-Toyota-/320782942159?pt=UK_Diagnostic_Tools_Equipment&hash=item4ab0273fcf
http://www.ebay.co.uk/itm/universal-car-Fault-detection-Vehicle-mounted-driving-computer-OBD-Trip-computer-/260891847413?pt=AU_Car_Parts_Accessories&hash=item3cbe5daaf5
http://www.telwis.pl/uniwersalny-komputer-pokladowy-ukp-p-119.html?language=pl
Pozdro600.
Dyzioo
Szczerze mówiąc,trochę niezrozumiały jest Twój post...
1.Komputer pokładowy,to masz już fabrycznie(tylko mają rożne funkcje)
2.To,o czym piszesz,jest urządzeniem podłączanym do złącza diagnostycznego(zapewne masz je u siebie)
3.
dokupując tego typu sprzęty-wyświetlają one wszystkie potrzebne Ci dane na własnych wyświetlaczach...
4. z tego co zrozumiałem(chyba??)-nie masz u siebie na wyświetlaczu fabrycznym np.średniego spalania,teoretycznego zasięgu,średniej prędkości i chwilowego spalania??-a chciałbyś mieć??
przenoszę do odpowiedniego wątku...
1.Komputer pokładowy,to masz już fabrycznie(tylko mają rożne funkcje)
2.To,o czym piszesz,jest urządzeniem podłączanym do złącza diagnostycznego(zapewne masz je u siebie)
3.
"Urządzenie posiada m.in. takie funkcje jak chwilowe i średnie spalanie, prędkość pojazdu, dystans, pomiary przyspieszeń, obsługa analogowych czujników (np. sonda lambda, sonda szerokopasmowa, czujniki ciśnienia itd.) temperatury i wiele więcej "
dokupując tego typu sprzęty-wyświetlają one wszystkie potrzebne Ci dane na własnych wyświetlaczach...
4. z tego co zrozumiałem(chyba??)-nie masz u siebie na wyświetlaczu fabrycznym np.średniego spalania,teoretycznego zasięgu,średniej prędkości i chwilowego spalania??-a chciałbyś mieć??
przenoszę do odpowiedniego wątku...
Może źle zlepiłem słowa o 2 nad ranem w pracy 
Tak jak napisałeś w punkcie 4, w wersjach komfort – ( klima na pokrętła)
nie ma na wyświetlaczu fabrycznym np.średniego spalania,teoretycznego zasięgu,średniej prędkości i chwilowego spalania. A chciałbym to mieć.
Tempomat i sterowanie radiem już zamontowałem.
Pozdro600
Tak jak napisałeś w punkcie 4, w wersjach komfort – ( klima na pokrętła)
nie ma na wyświetlaczu fabrycznym np.średniego spalania,teoretycznego zasięgu,średniej prędkości i chwilowego spalania. A chciałbym to mieć.
Tempomat i sterowanie radiem już zamontowałem.
Pozdro600
Dyzioo
dyzioo napisał(a):ak jak napisałeś w punkcie 4, w wersjach komfort – ( klima na pokrętła)
to kup wyswietlacz od takiej wersji, co to ma...
w M6 wyswietlacz jest podlaczony do szyny CAN...
mysle, ze powinno zadzialac ...

A ktorym przyciskiem zmieniacie dane na tym wyswietlaczu? Zeby zobaczyc chwilowe spalanie, srednie spalanie, zasieg, itp....? To jest ten czwarty przycisk na wyswietlaczu ktorego nie mam...
Dlaczego Mazda robila takie "psikusy" i nie montowala w standarcie tego. Rozumiem ze tempomat za doplata, sterowanie radia, klimatroniki skora.. ale komputer pokladowy, zeby go nie było..
( tempomat i sterowanie radia juz sobie zamonotwalem)
A z tego co twierdzisz Wojtek, to komputer mam, tylko nie odpowiedni wyswietlacz...
To nasuwa sie pytanie.. Czy wysiwetlacz z przed lifta bedzie pasował do polifta...?
Pozdro600 z Nigerii
Dlaczego Mazda robila takie "psikusy" i nie montowala w standarcie tego. Rozumiem ze tempomat za doplata, sterowanie radia, klimatroniki skora.. ale komputer pokladowy, zeby go nie było..
A z tego co twierdzisz Wojtek, to komputer mam, tylko nie odpowiedni wyswietlacz...
To nasuwa sie pytanie.. Czy wysiwetlacz z przed lifta bedzie pasował do polifta...?
Pozdro600 z Nigerii
Dyzioo
Chwilowe spalanie , średnie spalanie, i zasięg zmienia się przyciskiem który się nazywa "INFO" i znajduje się pod przyciskiem " CLOCK" z lewej strony wyświetlacza, natomiast z prawej strony jest przycisk AMB i on na wyświetlaczu pokazuje temp. zewnętrzną a pod AMB mam zaślepkę pewnie tam jest coś od navi.
Po swojemu odkrywam to co już odkryte.
marex napisał(a): pod AMB mam zaślepkę pewnie tam jest coś od navi.
nie...
tam jest przycisk DIMM ... czyli sciemnienie wyswietlacza

a wyswietlacz od navi mial inne przyciski po lewej stronie... byly tam 3 przyciski
ps. nie kombinuj... tylko poszukaj od po lifta
U mnie wygląda to tak jak na zdjęciu

Czy zeby go wykręcić musze wyjąć cały panel z radiem? czy od góry od strony schowka da rade się za niego zabrać...? Jakaś podpwowiedź...
Pozdro600
Czy zeby go wykręcić musze wyjąć cały panel z radiem? czy od góry od strony schowka da rade się za niego zabrać...? Jakaś podpwowiedź...
Pozdro600
Ostatnio edytowano 19 lut 2012, 16:04 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawiłem za Ciebie zdjecie,ponieważ było niewidoczne
Powód: poprawiłem za Ciebie zdjecie,ponieważ było niewidoczne
Dyzioo
U mnie też tak to wygląda i mam komputer w pełni funkcjonalny
Przełączanie pomiędzy różnymi danymi(typu spalanie/zasięg itp)-przyciskiem "set"
Ale mnie teraz zmiażdzyłeś.... jak się okaże że też mam
to sie spale ze wstydu
hehe...
ale ze względu na odległość od samochodu nie jetem w stanie sprawdzić (kilkanaśccie tysiecy km od domu) hmm... ale przez 3 lata uzytkowania auta, wiele razy ustawiałem zegarek, temperature klikałem i nigdy mi sie nie udało odnaleźć spalania itp.. ale skupie się na tym przycisku...
Niech sie wypowie ktoś kto ma wersje KOMFORT
Pozdro600 z Nigerii.
ale ze względu na odległość od samochodu nie jetem w stanie sprawdzić (kilkanaśccie tysiecy km od domu) hmm... ale przez 3 lata uzytkowania auta, wiele razy ustawiałem zegarek, temperature klikałem i nigdy mi sie nie udało odnaleźć spalania itp.. ale skupie się na tym przycisku...
Niech sie wypowie ktoś kto ma wersje KOMFORT
Pozdro600 z Nigerii.
Dyzioo