Ps.Wielkie dzięki za pomoc!!
Mazda 323F BA, centralny zamek z pilota. Różne pytania i problemy
centralny na pilota działa
mógłby ktoś mi powiedzieć gdzie się podpiąć (w okolicach ten centralki w nogach pasażera)żeby mrygały światełka już obojętnie czy kierunki czy pozycje .Pozdr
"Mężczyźni witają się uściśnięciem dłoni. Kobiety obejmują się przyjaźnie. W pierwszym wypadku chodzi o sprawdzenie, czy w ręku nie ma ukrytej broni, w drugim, czy na pewno nie ma jej też za plecami."
- Od: 8 sty 2009, 00:52
- Auto: Była 323F BG 1.6 nastepnie 323F BA 1.5 nasepnie 323F BA 1.8 obecnie jest VW Golf IV
czesc sluchajcie mam problem z centralnym zamkiem jak czytam watki tu to bardzo podobne sytuacje byly ale potrzebuje szybkiej pomocy i czy moglby mi ktos pomoc i podpowiedziec co zrobic:)? mam 323f Ba : centralny zamek i: jak zamykam z pilota to zamykaja mi sie wszystkie oprocz kierowcy, jak nacisne doorlock od srodka to zamykaja mi sie wszytkie oprocz kierowcy. wiec zeby zamknac od kierowcy to musze recznie nacisnac zameczek nad klamka:) co zrobic ? rozebralem boczek drzwi ale sie troche pogubilem:) jesli mozecie mi cos poradzic bede wdzieczny. aha i dodam ze juz od kilku dni czulem ze cos sie stanie bo podczas zamykania z pilota przy drzwiach od kierowcy ten zameczek na klamka zamykal mi sie tak etapami tak jakby sie cos zacinalo juz.
- Od: 22 mar 2008, 14:34
- Auto: Mazda 323 F BA 1.8 16v '96
Mazda rx8
mateu5z napisał(a):rozebralem boczek drzwi ale sie troche pogubilem:)
Podejrzewam, że siłownik w drzwiach kierowcy się skończył lub po prostu wyczepił. Rozbierz boczek raz jeszcze i sprawdź zachowanie siłownika.
Jakiś tam podpis Leszka :P
witam. Podpinam się pod temat... mam podobny problem co mateu5z... tzn... wymieniałem ostatnio koledze centralkę na nowa, ponieważ jedna z gumek na pilocie się wytarła... wymieniłem mu na nowy, który kupił na allegro i wszystko śmiga... ale teraz możne o moim problemie.. tak jak wcześniej pisałem, koledze wymieniłem , a z racji tego ze jestem nowym nabywca Mazdy 232f 95 przed liftem, postanowiłem założyć ta centralkę na pilota która była wcześniej u niego.. jest to Cobra , bodajże 7590. Problem polega na tym ze nie potrafię się wpiąć do kostki od sterowania centralnym zamkiem,, a dokładnie mówiąc to jak się wepnę to otwiera mi , i zamyka wszystkie drzwi oprócz kierowcy ... czyli tak jak u mateu5za. Jak zauważyłem, w tej kostce w nogach u pasażera, sterowanie odbywa się tak sama na trzech drzwiach i bagażniku natomiast żeby zamknąć kierowce potrzebny jest odwrotny sygnał... o co tu Kaman? pomocy koledzy.
- Od: 2 kwi 2011, 17:27
- Auto: Mazda 323f 1.5, 16V 1995-6
Koledzy proszę o pomoc.Kupiłem sobie na allegro sterownik do centralki
http://allegro.pl/show_item.php?item=1554603464 i wszystko cacy ale jak podpiełem kabelki jak na schemacie i klikam pilotkiem to sterownik słychac jak przeskakuje a drzwi nic a nic nawet z kluczyka nic .Mam mazdę 323f ba 1,5 rok 97 moja madzia ma oryginalnie pilot do zamka centralnego i kluczykiem też mogę zamykać drzwi ale czasem się zacina z pilotka i chciałem ja zamienić na ta ową i nic nie mogę zrobić .Plis

- Od: 23 lis 2008, 13:54
- Auto: Mazda 323F BA 95 V6 Czerwone:)
A gdzie sie podpinałes? tak w tej kostce na dole koło pasażera?
Tak pod kostkę u pasażera. Mam pytanie czy musi być oryginalny sterownik??? bo jak mam z oryginalnym pod pietym to mam tylko zamkniecie na pilocie a bez oryginalnego sterownika to nic
.
.
można jaśniej?
podpinam dokupiony sterownik do instalacji i sterownika oryginalnego jak na schemacie i mam tylko zamkniecie na pilocie ,bez sterownika oryginalnego jak podpinam sterownik kupiony to nic nie działa.tylko słychać jak z sterownika odgłosy przekaźnika jak przełączam. i nie wiem co mam zrobić,i takie pytanie w madzi jak jest sterowanie minusem plusem czy minusem i plusem jednocześnie i poco w sterowniku oryginalnym te dwa wejścia tam nad minusem na dole. Nie jestem elektrykiem ale coś tam mniej więcej wiem. Jaki siłownik wmontować do zamka w bagażniku? Wystarczy taki z drzwi czy nie bo bym dał ten z drzwi bo mam jeden na stanie.
A moje pytanie jest następujące:
Co może byc przyczyna tego iż podłaczyłem sobie centralke wg fotorelacji wszystko działało ok aż pewnego dnia zamknołem drzwi z pilota ale po kilku godiznach juz nie mogłem otworzyć??
Myślałem ze to pilot sie rozkodował próbowałem go zakodowac ale nic to niepomogło dalej nie działa a i bezpiecznik na centralce jest ok
Co może byc przyczyna tego iż podłaczyłem sobie centralke wg fotorelacji wszystko działało ok aż pewnego dnia zamknołem drzwi z pilota ale po kilku godiznach juz nie mogłem otworzyć??
Myślałem ze to pilot sie rozkodował próbowałem go zakodowac ale nic to niepomogło dalej nie działa a i bezpiecznik na centralce jest ok
- Od: 4 lip 2009, 10:27
- Auto: Mazda 323c 16v 1.5
mam pytanko duże ma znaczenie gdzie idzie sterowanie masa bo mam moja madzie po lifcie i mam pod piętę tak jak na schemacie u TonSiL , a mogę podpiąć sterowanie masa pod masę?
witam mam mazde 323f a w niej centralny z kluczyka ale ze chcialem sobie zamontowac zeby otwierac z pilota bo w zime zamarzaja zamki i rozne rzeczy sie dzieja bo juz zlamalem jeden kluczyk i z tad da decyzja.jak za to sie zabrac gdzie sie montuje cos takiego bardzo prosze o pomoc bo juz kupilem i sie strasznie z tym mecze a mam ten komputerek wiazke kabli i pilota wydawalo sie proste a tu kicha czekam na pomoc i od jakiegos pomocnego fachowca pozdrawiam
- Od: 6 sie 2010, 15:13
Jest już wątek odnośnie instalacji centralnego z pilota viewtopic.php?f=116&t=102838&start=60 poczytaj.
A w skrócie to jest tak: w BA centralny jest sterowany masą, czyli złączasz przewody od centralki wg. schematu do niej dołączonego właśnie pod sterowanie masą, przed instalacją wyjmij bezpiecznik
, zdejmujesz osłonkę przy drzwiach od strony nóg pasażera, szukasz przekaźnika "door lock" i zajmujesz się kostką do niego podpiętą, szukasz masy (czarny kabel), bierzesz miernik i szukasz plusa (u mnie nie było go tam gdzie jest to pokazane w wyżej podanym temacie
), podpinasz zasilanie a później podłączasz kable sygnałowe (tu już kolory kabli powinny się zgadzać z tymi opisanymi w temacie) i kierunki, wkładasz bezpiecznik i powinno działać.
Powodzenia.
A w skrócie to jest tak: w BA centralny jest sterowany masą, czyli złączasz przewody od centralki wg. schematu do niej dołączonego właśnie pod sterowanie masą, przed instalacją wyjmij bezpiecznik
Powodzenia.
- Od: 9 lut 2011, 17:57
- Auto: Mazda 323f BA KF '94
Chodzi o samo podpięcie kabli?, ja nawet nie bawiłem się z wyjmowaniem kabli z kostki, tylko w odległości ok. 5 cm od kostki nożykiem zdjąłem izolację z tych kabli co potrzeba, dolutowałem te z centralki i zaizolowałem taśmą.
- Od: 9 lut 2011, 17:57
- Auto: Mazda 323f BA KF '94
montowałem więc powiem tak:
na necie czy w fotorelacjach jest opisane wszystko jak podpiąć pod instakacje w aucie. dokładnie z rozpisaną kostką co gdzie i jak. podpinamy wszystko przy nogach pasażera, tam jest fabryczna centralka. znajduje się ona przy drzwiach nóg pasażera pod osłonka mocowaną na jeden kołek i jakiś zatrzask. wystarczy do fabrycznych kabli dołączyć te od zakupionej centralki według opisu z nową centralką i wszystko śmiga.
jak by ktoś miał problem z podłączeniem bądź znalezieniem odpowiednich fotorelacji to moge przesłąć na maila to z czego ja korzystałem przy zakładaniu
na necie czy w fotorelacjach jest opisane wszystko jak podpiąć pod instakacje w aucie. dokładnie z rozpisaną kostką co gdzie i jak. podpinamy wszystko przy nogach pasażera, tam jest fabryczna centralka. znajduje się ona przy drzwiach nóg pasażera pod osłonka mocowaną na jeden kołek i jakiś zatrzask. wystarczy do fabrycznych kabli dołączyć te od zakupionej centralki według opisu z nową centralką i wszystko śmiga.
jak by ktoś miał problem z podłączeniem bądź znalezieniem odpowiednich fotorelacji to moge przesłąć na maila to z czego ja korzystałem przy zakładaniu
mazda 323s 1.5 `95 --> mazda 323f 1.5 `95
- Od: 7 gru 2008, 17:52
- Auto: Mazda 323f 1.5 BA
Witam mam problem z centralnym zamkiem działa z bardzo dużym opóźnieniem przy otwieraniu i zamykaniu a czasami wcale nie reaguje. Co może być przyczyną??
- Od: 8 paź 2009, 21:57
- Auto: 323f ba 1.5 16V 96r
Podczepiam się 
Od strony kierowcy czasami otwiera/zamyka tylko jedną stronę. Natomiast od drzwi pasażera otwiera/zamyka idealnie. O co chodzi?
Od strony kierowcy czasami otwiera/zamyka tylko jedną stronę. Natomiast od drzwi pasażera otwiera/zamyka idealnie. O co chodzi?
Nigdy nie jedź szybciej niż lata twój anioł stróż :)
- Od: 5 wrz 2010, 11:53
- Auto: Alfa Romeo 147 2.0 TS '02r
była: Mazda 323 C BH Z5 '96r