Zakup używanego auta – Mazda3 BK (2003 – 2008)
Powiedzmy, że mam dostęp do systemu Mazdy ale jak tak dalej pójdzie to mi zabiorą
.
Dokładnie te same informacje można dostać w ASO, tyle że trzeba się tam udać osobiście lub zadzwonić.
Dokładnie te same informacje można dostać w ASO, tyle że trzeba się tam udać osobiście lub zadzwonić.
Witam.
Od dobrych 2 miesięcy rozglądam się za nowym samochodem, w między czasie sprzedałem swój stary (Megane Coupe) i szukam czegoś w klasie compact. Po przymierzeniu się do wielu modeli najbardziej upodobała mi się Mazda 3. Jestem raczej osobą szukającą czegoś nowego, świeżego na drodze i myślę że dlatego właśnie mazda. Upatrzyłem właśnie ciekawy samochód i postanowiłem się podpiąć pod temat w celu uzyskania pomocy w rozszyfrowaniu historii modelu po numerze VIN. Widziałem, że sporo osób uzyskało tutaj pomoc, może ktoś byłby i mi w stanie pomóc?
Powiem, że przeglądałem strony jakie podane były w inny temacie dotyczącym rozszyfrowywania VINu ale z tych dekoderów wyciągałem ogólne wiadomości, a tutaj zauważyłem że niektóre osoby uzyskały całkiem ciekawe wyniki.
Gdyby ktoś był uprzejmy sprawdzić i ewentualnie podesłać na maila bądź pm'em podam numer VIN:
JMZBK14Z251194985
z przebiegiem: `128k i sprowadzona z Niemiec
Jeżeli coś więcej podać proszę pytać.
Od dobrych 2 miesięcy rozglądam się za nowym samochodem, w między czasie sprzedałem swój stary (Megane Coupe) i szukam czegoś w klasie compact. Po przymierzeniu się do wielu modeli najbardziej upodobała mi się Mazda 3. Jestem raczej osobą szukającą czegoś nowego, świeżego na drodze i myślę że dlatego właśnie mazda. Upatrzyłem właśnie ciekawy samochód i postanowiłem się podpiąć pod temat w celu uzyskania pomocy w rozszyfrowaniu historii modelu po numerze VIN. Widziałem, że sporo osób uzyskało tutaj pomoc, może ktoś byłby i mi w stanie pomóc?
Powiem, że przeglądałem strony jakie podane były w inny temacie dotyczącym rozszyfrowywania VINu ale z tych dekoderów wyciągałem ogólne wiadomości, a tutaj zauważyłem że niektóre osoby uzyskały całkiem ciekawe wyniki.
Gdyby ktoś był uprzejmy sprawdzić i ewentualnie podesłać na maila bądź pm'em podam numer VIN:
JMZBK14Z251194985
-
MotyL
MotyL napisał(a):Witam.
JMZBK14Z251194985
Zadzwoń do ASO Mazdy i poproś, żeby sprawdzili Ci auto po nr VIN.
Si Deus pro nobis, quis contra nos? (łac.)
Skoro Bóg jest z nami, któż przeciwko nam?
Skoro Bóg jest z nami, któż przeciwko nam?
Jesli jeszcze nie jest sie wlascicielem samochodu to nic nie da rady sie dowiedziec. Informacje sa udzielane tylko obecnemu wlascicielowi pojazdu i na pewno nie telefonicznie tylko na miejscu w firmie. Takie maja procedury. Tak nawiasem piszac mogloby sie to zmienic. Mozliwe ze sa salony w ktorych cokolwiek powiedza ale watpie.
talk_about85 napisał(a):Jesli jeszcze nie jest sie wlascicielem samochodu to nic nie da rady sie dowiedziec. Informacje sa udzielane tylko obecnemu wlascicielowi pojazdu i na pewno nie telefonicznie tylko na miejscu w firmie. Takie maja procedury.
Wystarczy byc troche przekonującym. Ja w ASO sprawdziłem ok. 15 aut
Ciezko mi w to uwierzyc ale to chyba jednak zalezy od salonu. Ja probowalem jak tylko sie dalo i tak nie wyszlo.
Tak czy owak utrudniaja ludziom zycie bo czlowiek chce zweryfikowac slowa sprzedawcy a tu trzeba jeszcze myslec jak podejsc salon. Na kazdym kroku trzeba kombinowac.
talk_about85 napisał(a):Jesli jeszcze nie jest sie wlascicielem samochodu to nic nie da rady sie dowiedziec. Informacje sa udzielane tylko obecnemu wlascicielowi pojazdu i na pewno nie telefonicznie tylko na miejscu w firmie. Takie maja procedury. Tak nawiasem piszac mogloby sie to zmienic. Mozliwe ze sa salony w ktorych cokolwiek powiedza ale watpie.
Mnie podali w ASO Kraków, ASO Kielce i chyba we Wrocławiu.Wszystko powiedzieli co chciałem wiedzieć,w jednym troszkę sie krzywili ale ja byłem bardzo grzeczny i powiedzieli.W Kielcach podałem zniżony stan licznika i miły pan powiedział że mi cofneli ale to był mój blef ważne że każde ASO potwierdziło wszytsko.No i jeszcze jest to istotne że mazda wprowadziła od połowy 2006 system DRS to znaczy centralny rejestr przeglądów serwisowych przed ta datom nie było DRS i nie w każdym serwisie można sprawdzic tylko w tym w którym auto było serwisowane

miru1968 napisał(a):No i jeszcze jest to istotne że mazda wprowadziła od połowy 2006 system DRS to znaczy centralny rejestr przeglądów serwisowych przed ta datom nie było DRS i nie w każdym serwisie można sprawdzic tylko w tym w którym auto było serwisowane
Czyli w systemie się wszystkie obsługi itd po 2006, ale rozumiem, że samochody wyprodukowane przed 2006 też mają taką historię (oczywiście jeśli samochód serwisowano po uruchomieniu DRS) ?
akostarek napisał(a):Czyli w systemie się wszystkie obsługi itd po 2006, ale samochody starsze niż 2006 też mają taką historię (oczywiście jeśli samochód serwisowano po uruchomieniu DRS) ?
Dokładnie tak chodzi o auta serwisowane nie istotne że auto z niemiec w każdym polskim ASO podadzą jego historie serwisową do ostatniego przeglądu,auta w systemie DRS nie maja typowej książki serwisowej tylko wydruki z komputera i nie może być inaczej książki serwisowe po 2006 wycofano
talk_about85 napisał(a):Tak czy owak utrudniaja ludziom zycie bo czlowiek chce zweryfikowac slowa sprzedawcy a tu trzeba jeszcze myslec jak podejsc salon. Na kazdym kroku trzeba kombinowac.
Miałem podobnie. Nie chcieli mi udzielić informacji i koniec. Dopiero jak umówiłem się na wymianę klocków hamulcowych z przodu to serwisant raczył pokazać całą historię i wsyzstko wytłumaczył
Co do historii serwisowej:
Moje M3 jest z 2005r. Pierwszy przegląd wbity był do książki, a wszystkie pozostałe mają już w elektronicznej bazie danych.
Witam,
sprawdzałem swój samochód w ASO i się mocno zdziwiłem.
Data pierwszej rejestracji to 25.05.2005, a data produkcji 27.04.2004.
Czy jest możliwe, żeby to tyle trwało ? (transport, oczekiwanie na klienta)
Ostatni wpis z przeglądu w ASO 03.2007.
Samochód kupiony w Holandii. VIN JMZBK143251167990
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
-
PawelG.
PawelG. napisał(a):Witam,
Pozdrawiam
Paweł
Oczywiście, auto mogło być kupione z rabatem w salonie w 2005 na wyprzedaży roczników z 2004.
Witam Panowie
Jutro jadę oglądać Mazdę 6 sprowadzoną z Hiszpanii.
Wygląda całkiem dobrze na zdjęciach ( ale wiadomo jak to czasami jest )
Jeśli można to chciałbym prosić o sprawdzenie VIN-u tego samochodu JMZGG14R201234113.
Chciałbym się dowiedzieć jaki ma przebieg , i jakie były ewentualne jego naprawy.
Dzięki
Jutro jadę oglądać Mazdę 6 sprowadzoną z Hiszpanii.
Wygląda całkiem dobrze na zdjęciach ( ale wiadomo jak to czasami jest )
Jeśli można to chciałbym prosić o sprawdzenie VIN-u tego samochodu JMZGG14R201234113.
Chciałbym się dowiedzieć jaki ma przebieg , i jakie były ewentualne jego naprawy.
Dzięki
-
Kris26