Świece zapłonowe. Gdzie się znajdują i jakie są najlepsze? pytania/porady
Witam,
panowie mam problem wzrosło mi delikatnie spalanie mojej Mazdy (może przez opony zimowe). Wymieniam olej i filtry w piątek, mechanik ma też "rzucić" okiem na świece. I w związku z tym mam pytanie jakie świece ewentualnie kupić chodzi o producenta i typ, a także o konstrukcje świecy. I od razu czy wymieniać też kable.
Dziękuje za pomoc.
panowie mam problem wzrosło mi delikatnie spalanie mojej Mazdy (może przez opony zimowe). Wymieniam olej i filtry w piątek, mechanik ma też "rzucić" okiem na świece. I w związku z tym mam pytanie jakie świece ewentualnie kupić chodzi o producenta i typ, a także o konstrukcje świecy. I od razu czy wymieniać też kable.
Dziękuje za pomoc.
- Od: 7 cze 2007, 08:51
Tom napisał(a):mechanik ma też "rzucić" okiem na świece. ...
jakie świece ewentualnie kupić chodzi o producenta i typ, a także o konstrukcje świecy. I od razu czy wymieniać też kable.
kup originalne świece, takie jak powinny byc!!!!!
i podobnie z kablami wyskokiego napięcia,
jesli trzeba je wymienić [w co wątpie, bo bo motor przerywał, miał przebicia na masę....]
żadnych innych,
bo nie będzie auto chodziło, jak należy!
pozdr.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
–> eksploatacja
Tom napisał(a):Enduro dzieki za informacje tylko jak znam zycie to mam jakies kable i swieczki Made in U.S.A. i nie bede czekal 3 tygodnie na przesylke lub przeplacal na ori czesci w ASO
kable wysokiego napięcia w mazdach są oporowe,
tzn. mają specjalne pasujące rezystory w sobie
[ popatrz u siebie na kablach są oznaczena.. takie spirale/zygzaki..]
i jak za nie zapakujesz inne, to będzie nie tak..jak powinno!
sam to przetrawiłem z moją 626 GE [ rok. 93] kilka dobrych lat temu..
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Motorcraft, jak na pierwszy montaż 
odgrzewam kotleta:
mam pytanie czy warto zmieniac świeczki przy przebiegu 57kkm? rocznik mojej Madzi to 2005...jest wogóle szansa że drgawki na wolnych obrotach pochodzą od starych świec?
mam pytanie czy warto zmieniac świeczki przy przebiegu 57kkm? rocznik mojej Madzi to 2005...jest wogóle szansa że drgawki na wolnych obrotach pochodzą od starych świec?
powrót do Japończyka....
- Od: 19 mar 2011, 01:29
- Auto: Mazda 6 FL liftback
2.0/147KM
2005 rok
micagh jaki masz przebieg? bo tez sie nosze z zamiarem wymiany świec i to własnie na Denso, rozumiem ze masz polifta 2,0/147km benzynka? mnie wlasnie ostatnio zauwazylem ze tak w oklicach 4,5-5tys/obr cos jakby szarpało lekko, ale tak doslownie szrpniecie i dalej jedzie...
powrót do Japończyka....
2.0/147KM
2005 rok
Na chwilę obecną mam 73 tys. przebiegu, a wymieniałem je przy przebiegu 60 tys. profilaktycznie i z uwagi właśnie na to podszarpywanie od czasu do czasu. Mam polifta tak jak ty z 2005 r. i nie daj sobie czasem wcisnąć świec od przedlifta bo są krótsze.
- Od: 24 sty 2010, 16:08
- Auto: M6- 2,0 LF `05
147 KM
a jakie wogole są objawy że świece warto już wymienić? jak wyglądają takie do wymiany ? i takie trochę głupsze pytanie nie bardzo je tam widze...zdjąłem tą plastikową pokrywę i niewiem gdzie są żeby je sprawdzic....

Uploaded with ImageShack.us
świece są pod tymi wtyczkami u góry czy bardziej od przodu?

Uploaded with ImageShack.us
świece są pod tymi wtyczkami u góry czy bardziej od przodu?
powrót do Japończyka....
2.0/147KM
2005 rok
Świece masz pod tymi wtyczkami jak to nazwałeś, a są to cewki, które odkręcasz wyciągasz w górę wykręcasz świeczki, wkręcasz nowe, zakładasz i przykręcasz cewki w kolejności nie zmienionej i ot cała robota
. Myślę, że po 5 latach użytkowania warto by było wymienić- serwis zaleca co 120 tys. km o ile pamiętam. Objawy
jak wyżej.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)

- Od: 24 sty 2010, 16:08
- Auto: M6- 2,0 LF `05
147 KM
bart_82 napisał(a):jutro wykręce zobaczę w jakim są stanie
wizualnie mogą być okay, ale tu akurat istotne jest aby umozliwały optymalny przeskok iskry
i generalnie należy wymieniać je na nowe, jak podaje instrukacja i na takie same, i nie inne i innego producenta.. podobnie jest z kablami wysokiego napięcia.
pozdr.E