wymiana tłoka
Strona 1 z 1
witam w mojej mazdzie przeskoczył pasek rozrządu z powodu wadliwego naciągacza i niestety czeka mnie wymiana tłoka ;–[ mam pytanie czy w silniku 2.0 diesel RF5C do wymiany tłoka trzeba wyciągnąć silnik czy można go wyjąc od góry? w tym ze pomiędzy misą olejową a blokiem jest blok aluminiowy i nie wiem czy dojdę tamtędy kluczem żeby odkręcić korbowód
- Od: 24 lis 2010, 01:03
Jak byś napisał który tłok chcesz wymienić było by łatwiej podpowiedzieć 
Nic! Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem! ;–)
grzegorz0924 napisał(a):pomiędzy misą olejową a blokiem jest blok aluminiowy
Tylko nie wpadnij na "genialny" pomysł odkręcania tej kratki od dołu
P.S.
Czy znaki interpunkcyjne i wielkie litery (tam gdzie trzeba) to taki wielki problem, czy zwykłe lenistwo w naciskaniu alt lub shift? Bardzo proszę o poprawę!
You see, in this world there's two kinds of people, my friend:
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
Chodzi o czwarty tłok czyli pierwszy od skrzyni biegów.
Co by się stało jak bym zdjął ten blok od dołu?
grzegorz0924 napisał(a):Chodzi o czwarty tłok czyli pierwszy od skrzyni biegów.
to nie da rady, musisz wymontować silnik

japsy tu nie pomyśleli, bo ale nie przewidywali takich napraw ,albo odwrotnie i liczyli, że dodatkowo zarobią
P.S.
no a dlaczego musisz go wymienić?
czy spotkanie z zaworem go aż tak mocno uszkodziło?
bo jesli tak, to trzeba sprawdzić korbowód i wał, czy nie są "przetrącone". polecam..
pozdr.Enduro
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
jest lekko obniżony w stosunki do pierwszego o jakiś 1 minimetr a w misce olejowej znalazłem kawałki metalu prawdopodobnie resztki panewki. Zamówiłem wyciągarkę do silnika i jak dojdzie to go wyciągnę i zobaczę co się narobiło na pewno korbowód do wymiany tłok wygląda ok głowica sprawdzona i splanowana tylko mam nadzieje ze wał korbowy da się uratować ale te opiłki nie wróżą nic dobrego ;–[, nie wiem jak długo ktoś nim jeszcze jechał jak zaczęło stukać w silniku
grzegorz0924 napisał(a):jest lekko obniżony w stosunki do pierwszego o jakiś 1 minimetr a w misce olejowej znalazłem kawałki metalu prawdopodobnie resztki panewki. Zamówiłem wyciągarkę do silnika i jak dojdzie to go wyciągnę i zobaczę co się narobiło na pewno korbowód do wymiany tłok wygląda ok głowica sprawdzona i splanowana tylko mam nadzieje ze wał korbowy da się uratować ale te opiłki nie wróżą nic dobrego ;–[, nie wiem jak długo ktoś nim jeszcze jechał jak zaczęło stukać w silniku
lepiej ten tlok tez wymien.
pozdr.E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Strona 1 z 1