Opony letnie i wielosezonowe
Widzę, że znasz się na branży wulkanizacyjnej to powiedz mi jakie są w użytkowaniu opony bieżnikowane? Warto się nimi interesować, czy raczej nie zawracać sobie głowy bo to szmelc. Dodam, że nie jestem rajdowcem i jeżdżę głownie (w 80%) po mieście.
- Od: 23 sie 2010, 23:30
- Auto: szkoda tej Mazdy.. wyżej
MAZDA 323F 1.5-16V (99r)
Opona bieżnikowana czyli nalewka to robienie opony ze starej nową po cenie niższej niż normalna ze ściągniętym bieżnikiem od innej firmy. A na tym ani zahamujesz ani się nie najeździsz do tego dochodzi złe układanie się na feldze plus wyważanie ciężarkami o większych gramach z czasem.
Wolałbym kupić oponę np: (KELLY lub RIKEN) niż Chinaola lub oponę Bieżnikowaną...
Ja śmigam zimą na oponach Firestone a latem na BFgoodrich...
Następne opony na lato kiedy goodriche padną to chciałbym założyć TOYO PROXES T1R o ile będą a na zime inne oponki to nie wiem...
Wolałbym kupić oponę np: (KELLY lub RIKEN) niż Chinaola lub oponę Bieżnikowaną...
Ja śmigam zimą na oponach Firestone a latem na BFgoodrich...
Następne opony na lato kiedy goodriche padną to chciałbym założyć TOYO PROXES T1R o ile będą a na zime inne oponki to nie wiem...
Ostatnio edytowano 10 kwi 2011, 23:11 przez Murray, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 12 mar 2007, 23:40
- Auto: Mazda 323F BA-BP
1840cm3,114 KM
Napisał Ci na samym końcu że chinole i nalweki to badziew. Ja jako wulkanizator to potwierdzam, bieżnikowane opony to cholerstwo, które ciężko wyważyć, a potrafią się też rozlecieć.
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
tadziomaru1 napisał(a):Napisał Ci na samym końcu że chinole i nalweki to badziew. Ja jako wulkanizator to potwierdzam, bieżnikowane opony to cholerstwo, które ciężko wyważyć, a potrafią się też rozlecieć.
Nie wiedziałem, że nalewka to właśnie bieżnikowana opona

Dzięki Murray i tadziomaru1 za podpowiedzi. Będę trzymał się z daleka od bieżnikowanych opon i chinszczyzny. Postawie na jakieś w miarę uznane marki. Bardzo chwalą tu na forum opony Toyo i Yokochama, co o nich sądzicie? Szczególnie te pierwsze można w przyzwoitej cenie kupić.
MAZDA 323F 1.5-16V (99r)
Vredestein Sportrac3, dobra, holenderska firma. W zeszłym tygodniu założyłem 205/55/R16 bratu do 3-ki z 2006-go. Najcichsze opony jakie miał, zero aqua planingu i zużywają się mniej niż Uniroyale. Drugie miejsce w teście autoświata, na pierwszym były Pirellki P7, ale są dużo głośniejsze. Pierwsze miejsce w teście ADAC w rozmiarze 195. Ja do mojej założyłem Firestony tz300alpha w rozmiarze 195/60/R15 i jestem bardzo zadowolony, na dodatek były w najlepszej cenie dla mojej firmy, oczywiście z opon normalnych. Polecam jeszcze Continentale, Goodyeary, Dunlopy. Yokohama A.drive założył w zeszłym roku znajomy i jest bardzo rozczarowany. W rozmiarze 195/50/R15 będziesz miał duży wybór z używek na szrotach gdzie mają mercedesy, bo wszystkie łosie (A klasa) na takich jeżdżą. Nawet u mnie w firmie mamy ich dość dużo. Musisz rozważyć jakie pieniądze chcesz na to przeznaczyć. Powodzenia 

Ostatnio edytowano 12 kwi 2011, 19:21 przez tadziomaru1, łącznie edytowano 1 raz
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Właśnie drugi sezon letni zaczynam na
Goodyear Duragrip, wg. mnie dobra opona na krótkie trasy i jazdę po miesćie,
nieźle zachowuje się na mokrym jak i suchym, co do trasy to również w porzo.
Jak za 700 zeta które dałem za komplet nówek 195/65/15 – polecam.
Zero niespodzianek.
Goodyear Duragrip, wg. mnie dobra opona na krótkie trasy i jazdę po miesćie,
nieźle zachowuje się na mokrym jak i suchym, co do trasy to również w porzo.
Jak za 700 zeta które dałem za komplet nówek 195/65/15 – polecam.
Zero niespodzianek.
- Od: 13 kwi 2010, 21:06
- Auto: Mazda 3 1,6 109KM BK
tadziomaru1 napisał(a):Vredestein Sporttruck3, dobra, holenderska firma. W zeszłym tygodniu założyłem 205/55/R16 bratu do 3-ki z 2006-go. Najcichsze opony jakie miał,
A wiesz jakich opon używał wcześniej twój brat? Napisz na jakich jeździł wcześniej to będzie jakaś skala porównawcza.
Mi zależy głownie na komforcie jazdy i ciszy toczenia opon.
MAZDA 323F 1.5-16V (99r)
Ja jeździłem na wielu oponach ,łącznie z nalewkami ,i tak są regenerowane w w całkiem przyzwoitej jakości i np.glob-gum ,bez problemu się wyważają nie ma bicia odpadania bieżnika i tym podobnych historii -zjeździłem dwa sezony zimowe i nie maja one lekko i dalej nadają się do użytku ,miałem też kiedyś markgumy letnie i te opony to nie porozumienie we wzorze bieżnika jodełka -brak trzymania na mokrym w zakręcie .
Czyli tak reasumując na sezon zimowy można pokusić się o regenerowane ,na sezon letni np. do terenówki czemu nie ,do auta ,które w większości jeździ w mieście też bym się skusił ,do auta ,które rzadko wyjeżdża na asfalty np. dla leśników,wędkarzy,myśliwych itp. to jak najbardziej polecam -da się na tych oponach zjeździć dwa sezony a cena jest nie porównywalnie mniejsza
Do aut ,które mają jeździć z większymi prędkościami
to lepiej kupić coś pewnego ,markowego ....
Czyli tak reasumując na sezon zimowy można pokusić się o regenerowane ,na sezon letni np. do terenówki czemu nie ,do auta ,które w większości jeździ w mieście też bym się skusił ,do auta ,które rzadko wyjeżdża na asfalty np. dla leśników,wędkarzy,myśliwych itp. to jak najbardziej polecam -da się na tych oponach zjeździć dwa sezony a cena jest nie porównywalnie mniejsza
Do aut ,które mają jeździć z większymi prędkościami
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
, gdzieś ty to kupił? Nie jest to MADE IN KACZYNSKI ?Blumek napisał(a):czeki78 napisał(a):Goodyear Duragrip,Jak za 700 zeta które dałem za komplet nówek 195/65/15
MADE IN POLAND,
a facet miał chyba tira opon, z resztą u niego wcześniej kupowałem 2 komplety do Yariski,
oponykozak.pl
dodam że DOT miał 5 lub 6 tygodni z chwilą zakupu.
Da się dobrze kupić.
- Od: 13 kwi 2010, 21:06
- Auto: Mazda 3 1,6 109KM BK
Wcześniej jeździł na Pirelli P7, Bridgestone Turanza, jeszcze wcześniej na Dunlopach, jeszcze wcześniej na Continentalach.
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
a ja zaryzykowalem i kupilem Kumho http://www.oponeo.pl/dane-opony/kumho-k ... 17-93-w-xl, skusily mnie dobre opinie w USA oraz to ze montuja te opony w nowych Mercedesach

- Od: 5 sie 2009, 11:50
- Auto: mazda 3 2.0. v8
tadziomaru1 napisał(a):Wcześniej jeździł na Pirelli P7, Bridgestone Turanza, jeszcze wcześniej na Dunlopach, jeszcze wcześniej na Continentalach.
Wyczytałem szukając po internecie w różnych opiniach, że Continental ContiPremiumContact 2 H82 są bardzo komfortowe w jeździe, dobrze tłumią i amortyzują dziury i nierówności oraz przy tym są bardzo ciche. Cena też nie najgorsza ok 210-230 za sztukę więc chyba się skuszę na te.
MAZDA 323F 1.5-16V (99r)
aRcek napisał(a):a ja zaryzykowalem i kupilem Kumho http://www.oponeo.pl/dane-opony/kumho-k ... 17-93-w-xl, skusily mnie dobre opinie w USA oraz to ze montuja te opony w nowych Mercedesach
Szczerze, to nie znam jeszcze tej firmy, ale chyba warto bliżej przyjrzeć się tej marce, bo cena i parametry opony – rewelacja (przypominam, ze to 17, W, indeks prędkości 93)
Si Deus pro nobis, quis contra nos? (łac.)
Skoro Bóg jest z nami, któż przeciwko nam?
Skoro Bóg jest z nami, któż przeciwko nam?
W sumie z szosowymi oponami tej firmu spotkalem sie tylko raz i byly bardzo kiepske ( modeli nie znam ).
Z drugiej jednak strony opony do terenowek typu MT Kumho robi chyba jedne z najlepszych jakie sa dostepne i na forum Jeep`a maja bardzo , bardzo dobre opinie. aRcek teraz przetestuje typowe szosowki i moze napisze nam mala recenzje
. Co do ceny to faktycznie jest rewelacyjna jak na ten rozmiar oponek. Ja osobiscie jezdze bardzo szybko i lubie bawic sie autkami wiec kolejny raz zaufalem Continentalowi i do MPS`a kupilismy znow Conti Sporty 3.
Z drugiej jednak strony opony do terenowek typu MT Kumho robi chyba jedne z najlepszych jakie sa dostepne i na forum Jeep`a maja bardzo , bardzo dobre opinie. aRcek teraz przetestuje typowe szosowki i moze napisze nam mala recenzje
polecam 2 sklepy z oponami (kupowałem tu i tu i jestem zadowolony).
bardzo dobre ceny i wysyłka gratis.
czasami różnica na jednej oponie w porównaniu do innych sklepów to około 50 zł
1) http://oponysklep.pl/
2) http://www.opony-opony.pl
bardzo dobre ceny i wysyłka gratis.
czasami różnica na jednej oponie w porównaniu do innych sklepów to około 50 zł
1) http://oponysklep.pl/
2) http://www.opony-opony.pl
- Od: 29 wrz 2010, 12:28
- Auto: Mazda 3 TopSport 2004 (HB)
2,0 LF
A ja kupiłem Barum Bravuris2 
Już myślałem, że mi z tyłu łożyska lecą – okazało się, że zimówki tak huczały.
Już myślałem, że mi z tyłu łożyska lecą – okazało się, że zimówki tak huczały.
- Od: 10 gru 2010, 14:55
- Auto: 323F BJ 2.0 DITD 2000r.
Polecam Uniroyal RainExpert. Bardzo fajna opona i z dobrym stosunkiem cena/jakość/bezpieczeństwo.

- Od: 16 paź 2009, 21:04
- Auto: ex BJ TDVI RF4F '02 101PS
obecnie Kia QL
tadziomaru1 napisał(a):http://www.oponeo.pl/artykul/test-opon-letnich-adac-2011-w-rozmiarze-195-65-r15
Wprawdzie profil 65, ale 195. Można poczytać dla porównania. Continentalki o których piszesz bardzo dobre, trochę słabsze na mokrym.
Dzięki za link ciekawy materiał poglądowy

MAZDA 323F 1.5-16V (99r)