Mam problem ze skrzynia, przejzalem wczesniejsze posty ale zadna z wczesniej przestawionych usterek nie pasuje do mojej, a objawy w mojej mazdzie sa nastepujace:
po wrzucenie biegu(obojetnie na ktorym) i jezdzie na nim dochodzi ze skrzyni odglos tarcia, ustepuje wraz ze wcisnieciem sprzegla tak wiec przy jezdzie na luzie i na postoju nie dobiega ten odglos. Z tego wnosze iz cos ze skrzynia(olej sprawdzilem a nawet wymienilem) tudziez z mechanizmem roznicowym(awarie mechanizmu roznicowego sugerowal mi mechanik, zastanawia mnie jednak czy przy takiej awarii nie nasilaloby sie tarcie w momencie skrecania u mnie nie ma roznicy czy jade prosto czy tez skrecam trze bardzo podobnie). Dodam jeszcze, ze sprzeglo bierze b.wysoko jednakze sie nie slizga.
Mialem nadzieje, ze to sprzeglo ale wszyscy mowia "skoro w trakcie jazdy na biegu trze tzn iz docisk tarcz i lozyso sa ok".
Moze ktorys z uzytkownikow mial podobny problem i pomoze mi z diagnoza i to nasuwa sie kolejne pytanie czy naprawa skrzyni jest oplacalna a jesli tak to moze zna ktos kogos godnego polecenia, szukalem uzywanej i jedyna jaka znalazlem wyceniona zostala na 1,5zl
Samochod Mazda 121 1,3 16V 75KM 1994r. (jajeczko jak sie patrzy)
Pozdrawiam
Kamil Przegaliński