Panel multimedialny dedykowany do Mazdy 6 GH
Witajcie!
Chcę kupić stację multimedialną i od razu zamontować kamerę na przód i tył.
1. Jaką kamerę wybrać na tył i jak ją zamontować, gdzie fabrycznie idą kable od kamery?
2. Jaką kamerę wybrać na przód i gdzie ją zamontować?
Pozdrawiam!
Chcę kupić stację multimedialną i od razu zamontować kamerę na przód i tył.
1. Jaką kamerę wybrać na tył i jak ją zamontować, gdzie fabrycznie idą kable od kamery?
2. Jaką kamerę wybrać na przód i gdzie ją zamontować?
Pozdrawiam!
- Od: 20 sie 2006, 22:39
- Auto: Mazda 6 2.0 2009r AT HB 42500km.
piotrek0077 napisał(a):1. Jaką kamerę wybrać na tył i jak ją zamontować, gdzie fabrycznie idą kable od kamery?
Moim zdaniem, najlepsze są kamerki, które montuje się w miejsce lampki podświetlającej tablice rejestracyjną np.

piotrek0077 napisał(a):2. Jaką kamerę wybrać na przód i gdzie ją zamontować?
A czy stacja multimedialna, którą chcesz kupić, będzie miała opcję podłączenia dwóch kamer? z tego co wiem, to jest jedno wejście input kamery do stacji multimedialnej, więc dwóch nie podłączysz raczej. Ale jeżeli masz taki sprzęt to ok
-
Kamil
W specyfikacji stacji multimedialnej jest jedno wejście kamery i jedno wejście a/v.
Jeżeli dobrze rozumiem to pod złącze A/V można podłączyć np.drugą kamerę.
Kamera cofania przełączy się automatycznie po włączeniu wstecznego.
Natomiast przód po przełączeniu na kanał A/V.
Poprawcie mnie jeżeli się mylę!
Co do montażu kamerki na przód to myślałem o szerokokątnej gdzieś w grillu?!
Jeżeli dobrze rozumiem to pod złącze A/V można podłączyć np.drugą kamerę.
Kamera cofania przełączy się automatycznie po włączeniu wstecznego.
Natomiast przód po przełączeniu na kanał A/V.
Poprawcie mnie jeżeli się mylę!
Co do montażu kamerki na przód to myślałem o szerokokątnej gdzieś w grillu?!
może i tak
Szczerze to zawsze myślałem że te a/v jest sygnałem WYJŚCIOWYM do podłączenia np monitorów w zagłówkach, wybierasz film i dajesz sygnał na a/v (czyli tylne monitorki).

-
Kamil
Tak jest!
To są wyjścia A/V te na monitorki.
Ale jest jeszcze jedno wejście A/V chyba można podłączyć kamerkę?!
To są wyjścia A/V te na monitorki.
Ale jest jeszcze jedno wejście A/V chyba można podłączyć kamerkę?!
vivo media vm-9950.
koledzy... watek o stacji multimedialnej istnieje i jest nawet na tej samej stronie...
Prosze jeszcze raz o zapoznanie sie z zasadami panujacymi na forum:
1. W pierwszej kolejnosci szukamy tematow nas interesujacych... do tego celu prosze uzyc wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jezeli nie znalezlismy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na koncu tego watka
4. Jezeli nie ma takiego tematu, wtedy mozemy zalozyc nowy...
Ps ostatni raz lacze watki... nastepnym razem bedzie kosz...
Prosze jeszcze raz o zapoznanie sie z zasadami panujacymi na forum:
1. W pierwszej kolejnosci szukamy tematow nas interesujacych... do tego celu prosze uzyc wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jezeli nie znalezlismy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na koncu tego watka
4. Jezeli nie ma takiego tematu, wtedy mozemy zalozyc nowy...
Ps ostatni raz lacze watki... nastepnym razem bedzie kosz...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
jimi27 napisał(a):Panowie
czy próbowaliście uruchomić internet w VM-9951 ?
Ja jeszcze nie probowalem, ale jak odbiore autko to mam taki zamiar (powinno to byc lada dzien). Wiem, ze sa trzy mozliwosci:
1) kupic dedykowany modem z Vivo-Media, ktory na pewno wspolpracuje z tym zestawem (koszt horrendalny, bo ok. 800 PLN); jest to zwykly modem USB
2) sprobowac uzyc modem USB od ktoregos z operatorow, np. blueconnect od Ery. Nie ma gwarancji, ze sa sterowniki do tego zainstalowane w WinCE lub czy uda sie znalezc takie stery i zainstalowac
3) Najlatwiejszy sposob, ale najmniej wygodny to zestawiac polaczenie internetowe ze stacji poprzez telefon bluetoothem. Z tym nie powinno byc problemu, a moze nawet i dzialac w miare sprawnie jak bedzie to ten sam telefon, z ktorym sie paruje zestaw glosnomowiacy. Ciekawy tylko jestem tylko jak to bedzie dzialac jak sparowany telefon bedzie tez wykorzystywany do transmisji internetowej.
Ja zaczne od opcji 3, mysle, ze nie powinno byc problemu, bo juz kiedys cos podobnego robilem (stare PDA z WinCE bylo podlaczone do internetu przez telefon). Jak mi sie uda to opisze co i jak.
Pozdr,
Maciek
Ostatnio edytowano 5 kwi 2011, 01:07 przez maciek.wilczak, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 2 sty 2011, 21:45
- Auto: Mazda 6 2,2D 180KM
Hejka,
Odebralem autko i mialem okazje pobawic sie wstepnie funkcjami panelu Vivo-Media. Wyglada na to, ze wszystko dziala super, wlacznie z kamera cofania. W weekend postaram sie odpalic dostep do Internetu. Jedna rzecz mi sie nie podoba – mianowicie w momencie gdy radio chodzi cicho lub gdy uruchomie sama nawigacje to slychac denerwujace szumy – naprawde glosne wg. mnie. Oczywiscie jak podglosnie radio tak gdzies do 10-tki to tych szumow nie slychac, ale to chyba nie o to chodzi. Radia fabrycznego nie uzywalem, bo od razu wrzucili mi ta nawigacje Vivo-Media. Czy inni uzytkownicy tego sprzetu moga napisac jak to wyglada u nich ? Bluwas – jak u Ciebie ?
Pozdr,
Maciek
Odebralem autko i mialem okazje pobawic sie wstepnie funkcjami panelu Vivo-Media. Wyglada na to, ze wszystko dziala super, wlacznie z kamera cofania. W weekend postaram sie odpalic dostep do Internetu. Jedna rzecz mi sie nie podoba – mianowicie w momencie gdy radio chodzi cicho lub gdy uruchomie sama nawigacje to slychac denerwujace szumy – naprawde glosne wg. mnie. Oczywiscie jak podglosnie radio tak gdzies do 10-tki to tych szumow nie slychac, ale to chyba nie o to chodzi. Radia fabrycznego nie uzywalem, bo od razu wrzucili mi ta nawigacje Vivo-Media. Czy inni uzytkownicy tego sprzetu moga napisac jak to wyglada u nich ? Bluwas – jak u Ciebie ?
Pozdr,
Maciek
- Od: 2 sty 2011, 21:45
- Auto: Mazda 6 2,2D 180KM
Sam montaż panelu za 500zł? Jeżeli tak, to bardzo drogo. No ale to ASO. Osobiście proponuję i polecam montować w dobrym serwisie car-audio, zamontują kamerę cofania, panel i jakieś dodatkowe pierdółki w cenie ok. 500zł
Zegarka mazdowskiego na wyświetlaczu oryginalnym, o ile się orientuje, nie da się ustawić w stacjach dedykowanych. Jedynym rozwiązaniem jest o połnocy odłączyć klemę.
Szumy też słyszę na wyciszonym radiu ale nie jakieś głośne dokuczliwe.
PS. polak900 chcesz sobie montować stacje multimedialną? przecież Tobie to niepotrzebne
Zegarka mazdowskiego na wyświetlaczu oryginalnym, o ile się orientuje, nie da się ustawić w stacjach dedykowanych. Jedynym rozwiązaniem jest o połnocy odłączyć klemę.
Szumy też słyszę na wyciszonym radiu ale nie jakieś głośne dokuczliwe.
PS. polak900 chcesz sobie montować stacje multimedialną? przecież Tobie to niepotrzebne
Ostatnio edytowano 9 kwi 2011, 11:23 przez Kamil, łącznie edytowano 1 raz
-
Kamil
Stację fajna sprawa. Ale gdybym nie znalazł w okazyjnej cenie, też bym jeszcze czekał aż stanieją. Osobiście uważam że aktualne ceny (te za ok.3000zł) nie są adekwatne do możliwości sprzętu
szkoda też, że tylko nawigacja jest oparta na Windows Mobile, fajnie by było jakby całe urządzenie działało na WinCE wtedy była by możliwość zmienić np player radia, dvd, logo startowe itp
-
Kamil
Zacytuję Bluwasa
"wszystko pracuje wyśmienicie , sterowanie z kierownicy w pełni funkcjonalne , przełączanie wszelkich informacji na temat ilości zurzycia paliwa , czy też ile nam zostało do przejechania , działa idealnie ,"
"Ustawinie zegara w Maździe odbywa się z panela , bardzo fajnie działa , niestety moja Madzia nie wyświetla czasu w trybie 24 godzinnym , natomiast na panelu jest tryb 24 godzinny ."
stąd moje pytanie na temat tego zegara i pozostałych funkcji z komputera pokładowego
Pozdrawiam
"wszystko pracuje wyśmienicie , sterowanie z kierownicy w pełni funkcjonalne , przełączanie wszelkich informacji na temat ilości zurzycia paliwa , czy też ile nam zostało do przejechania , działa idealnie ,"
"Ustawinie zegara w Maździe odbywa się z panela , bardzo fajnie działa , niestety moja Madzia nie wyświetla czasu w trybie 24 godzinnym , natomiast na panelu jest tryb 24 godzinny ."
stąd moje pytanie na temat tego zegara i pozostałych funkcji z komputera pokładowego
Pozdrawiam
- Od: 9 lut 2010, 21:42