Obsługa MP3 w fabrycznym radiu (zdjęcia na str. 32 i 36) (xCarLink, DMC, Yatour)

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez Pamek » 2 kwi 2011, 22:36

Juz powoli sie gubie <glupek2> Jeżeli odepne zmieniarke to nie bede musial lutowac zworki tak? Jezeli nie odpne to bede musial lutowac czy tak ? Tez mam zamiar kupic music box pektek oplaca sie ? :D
Forumowicz

Od: 25 paź 2010, 08:21
Auto: Mazda 6 GY 2.0 RF5C 136km 03r.

Postprzez krystiano » 2 kwi 2011, 22:39

z tego co jest w instrukcji to mozesz podlaczyc "to ustrojstwo" razem ze zmieniarka
a lutowac zworke musialem z racji tego ze nie mam zmieniarki.
Forumowicz

Od: 18 wrz 2020, 00:45
Auto: Mazda 3 BM 2.2 2014 skyactive technology

Postprzez Pamek » 2 kwi 2011, 22:58

To jezeli mam zmieniarke nie musze lutowac <jupi> (mam nadzieje) :)
Forumowicz

Od: 25 paź 2010, 08:21
Auto: Mazda 6 GY 2.0 RF5C 136km 03r.

Postprzez bieski » 2 kwi 2011, 23:05

Pamek napisał(a):To jezeli mam zmieniarke nie musze lutowac <jupi>

Zmartwie cie :P Bez lutowania sie nie obędzie.
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez krystiano » 2 kwi 2011, 23:24

jezeli chodzi o dostanie sie do tej zworki to nie ma tragedii samowyciagniecie radja z auta zajelo mi do 10 min. pozniej nie muszisz wszystkiego rokrecac na szeci pierwsze,
4 srubki i masz cale radjo w reku , pozniej hmmm i teraz nie pamietam ile ,okolo 8 srubek i masz plytke drukowana i zworke przed soba , lutowanie i zlozenie wszystkiego
cala operacja hmmmm do 30 min
Forumowicz

Postprzez krystiano » 3 kwi 2011, 13:39

krystiano napisał(a):jezeli chodzi o dostanie sie do tej zworki to nie ma tragedii samowyciagniecie radja z auta zajelo mi do 10 min. pozniej nie muszisz wszystkiego rokrecac na szeci pierwsze,
4 srubki i masz cale radjo w reku , pozniej hmmm i teraz nie pamietam ile ,okolo 8 srubek i masz plytke drukowana i zworke przed soba , lutowanie i zlozenie wszystkiego
cala operacja hmmmm do 30 min

tutaj jak mam to w swojej Madzi:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=331&t=113745&p=1958490#p1958490
Forumowicz

Postprzez pektek » 3 kwi 2011, 23:24

Pamek napisał(a):Juz powoli sie gubie <glupek2> Jeżeli odepne zmieniarke to nie bede musial lutowac zworki tak? Jezeli nie odpne to bede musial lutowac czy tak ? Tez mam zamiar kupic music box pektek oplaca sie ? :D

Witam, jestem zadowolony z music box, działa dobrze choć czasem na sek. się zawiesza przy szybkim przeskakiwaniu po nutkach, ale to nic w porównaniu z nieodczytującą płytki zmieniarką (w zimę wypluła wszystkie płyty i już nie chciała odczytać innych) :D. Z punktu ekonomicznego warto było zainwestować bardziej w zakup music box niż naprawiać oryg. Co do lutowania zworki to w moim przypadku ta czynność pozwoliła uruchomić owe magiczne pudełeczko :D (pierwsza próba podłączenia pod nieruszany panel nie powiodła się) dzięki info zawartemu na forum ja nieznający się zbytnio na Car Audio postanowiłem sam się za to zabrać. Rozebrałem radio i wydawało mi się, że zlutowałem zworkę po czym podłączyłem wszystko z powrotem. Niestety nic nie działało i dalej widziało tylko oryginalną zmieniarkę (tak ze 3 razy <lol> ) w końcu przylutowałem ostatecznie i odpiąłem zmieniarkę dla pewności żeby jeszcze raz tego nie robić za chwilę <glupek2> i zadziałało! nie wiem czy odpięcie pomogło czy nie, ale nie chce mi się już tego sprawdzać :] chyba nie trzeba jej odpinać.

Mam wrażenie, że gra trochę głośniej jak z radia i CD/6 stąd minusem obecnego słuchania nutek :D jest w niedalekiej przyszłości konieczność niwelacji trzeszczenia "boczków" drzwi i kilku innych plastików :D hehe trochę je słychać jak się podkręci głośniczki :] ale nie pochwalam dłuższego słuchania głośnej muzy w Madzi z BOSE, gdyż wibracje dźwięku mogą niekorzystnie wpłynąć na procesy trawienne <lol> jak i zwrócić na siebie uwagę przechodniów co w ogólnej opinii odbierane jest jako "country tuning" <lol>

Tak na poważnie to ładnie słucha się każdej muzy w sys. BOSE, relaksujący masaż pleców (świetnie grane niskie tony) jak i delikatne podmuchy na nogi (z bocznych głośników), potęgują pozytywne odczucia jakie generuje właściwe spasowanie raptem kilku elementów nagłośnienia. <serduszka>

Jednak przed zakupem skonsultuj się z lekarzem bądź sprzedawcą, gdyż niewłaściwe użytkowanie systemu może powodować zaburzenia orientacji przestrzennego lub też prowadzić do nieuleczalnego zadowolenia wyrysowanego na twarzy :D hehe
Pozdro wszystkim!
...Każdy powód jest dobry by pojechać jeszcze dalej...ilu ludzi tyle zdań, lecz Mazda 6 jest tylko jedna!!... ;]
Początkujący

Od: 4 sie 2010, 09:39
Auto: Mazda 6 KOMBI SPORT 2.0 CiTD Exclusive, 136 PS, 2003r.

Postprzez gstroy01 » 22 kwi 2011, 15:00

Po kilku miesiącach używania xCL z BT mogę wreszcie coś napisać. Generalnie uważam zakup za trafiony. Po wrzuceniu 10 folderów z utworami, w tym ulubionych płyt i składanek, można tego praktycznie słuchać na okrągło przy kolejności losowej i nieprędko się znudzi. Jak usłyszy się coś fajnego w radiu, to można dorzucić na kartę, tworząc własną niepowtarzalną składankę. Super sprawa.
Co do BT, to generalnie jest ok. Mikrofon umieściłem na panelu z oświetleniem sufitowym. Oczywiście trzeba się przyzwyczaić, bo początkowo, jak zadzwoni telefon w trasie albo na mieście, to jest niezły stres, którym przyciskiem radia odebrać, czy dobrze słychać itp. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że sytuacja trochę przypomina rozmowę w słuchawkach audio – samochód hałasuje, otoczenie hałasuje, ktoś coś mówi przez głośniki, odruchowo podgłaszam, żeby lepiej słyszeć, a potem drę się tak samo głośno, żeby i mnie usłyszano. Niepotrzebnie. No i rzecz jasna, trzeba uważać z kim i przy kim rozmawiamy. Żeby nie było wpadek <oczko>
Poza tym mam ciągle mieszane uczucia odnośnie rozmów przez telefon w czasie jazdy. Mam wrażenie, że czasami tak mnie to pochłania, że jak już skończę gadać, to nagle ze zdziwieniem odkrywam, dokąd zajechałem – no po prostu przerwa w życiorysie... :D To chyba nie najlepiej świadczy o podzielności mojej uwagi...
Forumowicz

Od: 9 wrz 2009, 06:55
Auto: 6 GY MZR-CD A+ '07

Postprzez bieski » 22 kwi 2011, 17:00

gstroy01 napisał(a):Jak usłyszy się coś fajnego w radiu, to można dorzucić na kartę, tworząc własną niepowtarzalną składankę.

Mozesz wyjasnić? Chcesz powiedzieć ze można zgrywać radio na xcl? BO tak to zrozumiałem.
......................
Forumowicz

Postprzez gstroy01 » 22 kwi 2011, 17:26

Nieee. To był skrót myślowy. Oczywiście taki kawałek trzeba wrzucić na kartę w tradycyjny sposób, przez komputer, po wcześniejszym zripowaniu z płytki albo ściągnięciu z netu.
Forumowicz

Od: 9 wrz 2009, 06:55
Auto: 6 GY MZR-CD A+ '07

Postprzez bieski » 22 kwi 2011, 19:08

gstroy01 napisał(a): To był skrót myślowy.

A już miałem nadzieje :D
......................
Forumowicz

Postprzez pektek » 22 kwi 2011, 23:25

gstroy01 napisał(a):...Po wrzuceniu 10 folderów z utworami, w tym ulubionych płyt i składanek, można tego praktycznie słuchać na okrągło przy kolejności losowej i nieprędko się znudzi...

...Witam, gstroy01 chcesz powiedzieć, że normalnie możesz przełączyć na każdy z 10 folderów dowolnie przyciskami do przerzucania płyt? U siebie zauważyłem, że owszem da się słuchać więcej niż 6 folderów, ale tylko do 6. można normalnie przełączać tymi przyciskami,, natomiast na 7 i kolejne tylko i wyłącznie po klikaniu z nutki na nutkę. Wygląda na to, że mój Music Box tak dobrze udaje zmieniarkę ze nabrał oryg. radyjko :D ale żeby wskoczyć do 7 folderka trzeba przebić się z ostatniego utworu na 6 folderze :| ale co tam i tak Ci dostatek nutek na folderkach od 1 do 6 :] ...

...A byłbym zapomniał obiecałem pochwalić się jak wygląda zamontowane to ustrojstwo w mojej Madzi, ale wpierw muszę rozeznać się jak tu wrzucić fotki jakieś <glupek2> hehe ale już niedługo pokaże co i jak wygląda u mnie :] o ile to wogóle kogoś zainteresuje hihi...
Pozdro wszystkim...
...Każdy powód jest dobry by pojechać jeszcze dalej...ilu ludzi tyle zdań, lecz Mazda 6 jest tylko jedna!!... ;]
Początkujący

Postprzez bieski » 22 kwi 2011, 23:30

pektek napisał(a):..Witam, gstroy01 chcesz powiedzieć, że normalnie możesz przełączyć na każdy z 10 folderów dowolnie przyciskami do przerzucania płyt?

W Xcarlinku idzie przełączać od 0 do 9 normalnie przyciskiem.
......................
Forumowicz

Postprzez pektek » 22 kwi 2011, 23:32

...łooo to skucha hehe :D ale i tak jest dobrze...
Początkujący

Postprzez bartoss87 » 19 maja 2011, 19:53

Witam.

Lutowałem dzisiaj sobie na płycie, wszystko wydaje się być oki i wsyćko gra piknie ;)
POLECAM bo naprawdę warto ;)
Ostatnio edytowano 20 maja 2011, 01:09 przez bartoss87, łącznie edytowano 1 raz
bartoss87

Postprzez pektek » 19 maja 2011, 23:02

bartoss87 napisał(a):Witam.

Lutowałem dzisiaj sobie na płycie, wszystko wydaje się być oki, ale po podłączeniu MusicBoxa nic się nie dzieje, nawet dioda nie świeci po włożeniu pendriva (nie powinna przypadkiem świecić się nawet bez zrobienia zworki?)... Więc ogólnie jestem zawiedziony, a już mi ochota na ponowne wyjmowanie radia dzisiaj minęła...

Witam, też tak miałem i okazało się ze "zworka" nie do końca przewodziła, wyglądało na zlutowane. ale dopiero kolejna, porządna poprawka dała efekty, a dodatkowo wyjąłem oryg. zmieniarkę (chciałem ją do naprawy dać, ale już nie włożyłem jej z powrotem). Samo zrobienie "zworki" ma na celu "uruchomienie" wtyczki, pod którą się podłącza "symulator zmieniarki", jeżeli ona nie przewodzi to w zasadzie niema prawa działać takie urządzenie. Na pocieszenie powiem, że ja wyjmowałem konsole z 8 razy zanim wszystko zadziałało :D (przy tym potrzeba sporo cierpliwości) a to dlatego, że nie robiłem tego wcześniej, autko kupiłem niecały rok temu, miałem cykorka żeby czegoś nie połamać, zniszczyć, czy też zarysować bo sporo mnie kosztowało. Na szczęście obyło się bez ofiar :D i wszystko hula na cacy. hehe teraz rozbieram konsole w 3 min :D

Postaram się jutro cyknąć fotkę obecnego wyglądu konsoli, oczywiście żeby się pochwalić swoją robotą <diabełek>
Początkujący

Postprzez Pioteq25 » 20 maja 2011, 18:48

Panowie nie chce mi się czytać 67 stron, więc czy do radyjka bez bose i zmieniarki te wszystkie przejściówki na usb działają?
Forumowicz

Od: 8 lut 2006, 19:26
Auto: UFO 1.8

Postprzez pektek » 20 maja 2011, 21:31

...Witam, zgodnie z obietnicą poniżej fotki konsoli w ostatecznej wersji. Jeżeli na pierwszy rzut oka nie da się zauważyć jakichkolwiek zmian to będę zadowolony :D http://zapodaj.net/b489e19202ec.jpg.html http://zapodaj.net/240544634cb2.jpg.html

Pozdro wszystkim...
Początkujący

Postprzez Pioteq25 » 21 maja 2011, 09:14

pektek wyszło jak z fabryki. Idealnie byłoby z jeszcze jednym usb zamontowanym gdzieś w schowku. Nie lubię jak coś wystaje z konsoli, bo przeszkadza w manipulowaniu gałami. Z drugiej strony są do kupienia dość małe peny i taki byłby ok.
Forumowicz

Od: 8 lut 2006, 19:26
Auto: UFO 1.8

Postprzez mikolaj » 21 maja 2011, 11:01

pektek napisał(a):...Witam, zgodnie z obietnicą poniżej fotki konsoli w ostatecznej wersji. Jeżeli na pierwszy rzut oka nie da się zauważyć jakichkolwiek zmian to będę zadowolony :D http://zapodaj.net/b489e19202ec.jpg.html http://zapodaj.net/240544634cb2.jpg.html

Idealnie by było, gdyby klapkę od kasety zrobić na zawiasach :P
Forumowicz

Od: 24 mar 2008, 21:54
Auto: Mazda 6 GG 2004 MZR-CD 136km
Mazda 6 GH 2011 2.2 Kirei 163km