Huczące opony
Strona 1 z 1
Witam
Mam problem z huczącymi oponami. Niedawno zmieniłem fabrycznie montowane opony (Bridgestone) na nowe wyprodukowane w Niemczech goodyeary model excellence. Opony te podobno są najcichsze na rynku jednak na mój słuch wyją jak cholera. W aucie łożyska są dobre, same opony są również dobrze założone wiec nie wiem gdzie może tkwić problem.
A i najważniejsze opony są najgłośniejsze w przedziale prędkości 60-80km/h a przy szybszej lub wolniejszej jeździe hasała jest akceptowalny.
Co może być przyczyną ?
Mam problem z huczącymi oponami. Niedawno zmieniłem fabrycznie montowane opony (Bridgestone) na nowe wyprodukowane w Niemczech goodyeary model excellence. Opony te podobno są najcichsze na rynku jednak na mój słuch wyją jak cholera. W aucie łożyska są dobre, same opony są również dobrze założone wiec nie wiem gdzie może tkwić problem.
A i najważniejsze opony są najgłośniejsze w przedziale prędkości 60-80km/h a przy szybszej lub wolniejszej jeździe hasała jest akceptowalny.
Co może być przyczyną ?
- Od: 13 lis 2010, 11:46
- Auto: Mazda 3, 2005r, 1.6 diesel
Przyczyną jest na pewno w jakimś stopniu słabe wygłuszenie bagażnika. Ja dzisiaj właśnie wygłuszyłem matami wygłuszającymi z bitumitu i filcu. Różnica jest znaczna. Teraz szum z pod kół tylnych jest słabo słyszany, a i na dziurach tak nie wali jak kiedyś. Docelowo jeszcze spryskam nadkola środkiem antykorozyjnym na badzie kauczuku.
Polecam taki zabieg każdemu posiadaczowi M3
Pozdrawiam
Polecam taki zabieg każdemu posiadaczowi M3
Pozdrawiam
- Od: 22 sty 2011, 17:45
Myślę o czymś podobnym, bo to w sumie jedyna rzecz, którą bym poprawil w swojej maździe:)
Mógłbyś napisać gdzie dokładnie położyłeś maty? Tylko na dnie bagażnika, czy też na tylnych nadkolach i błotnikach? A co z klapą – też wyciszyłeś? Nadkola zamierzasz spryskać od zewnątrz, pod tym wygłuszeniem (chyba?), który jest fabrycznie zamontowany? Jakie maty położyłeś? Dzięki za odpowiedzi
Mógłbyś napisać gdzie dokładnie położyłeś maty? Tylko na dnie bagażnika, czy też na tylnych nadkolach i błotnikach? A co z klapą – też wyciszyłeś? Nadkola zamierzasz spryskać od zewnątrz, pod tym wygłuszeniem (chyba?), który jest fabrycznie zamontowany? Jakie maty położyłeś? Dzięki za odpowiedzi
Jeszcze nie wybrałem preparatu.
ale pewnie będzie to coś takiego.
http://allegro.pl/srodek-ochrony-kareso ... 88728.html
ale pewnie będzie to coś takiego.

- Od: 22 sty 2011, 17:45
wysmul napisał(a):na nowe wyprodukowane w Niemczech goodyeary model excellence
Poczekaj pojeździj może trochę się uspokoją.
Co do pryskania nadkoli to tez używałem Bolla , tylko w sprayu nie pod pistolet.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
A czy przy wymianie opon, wymieniałeś felgi? Nieorginalne felgi, nie zawsze dochodzą do końca podczas dokręcania i drgają. To może być jedna przyczyna – wtedy najprawdopodobniej drga Ci także kierownica (w mniejszym bądź większym stopniu) w w/w przedziale prędkości. Wygłuszenie raczej bym pominął, bo to są jednak letnie opony. Problemu szukałbym właśnie w dokręceniu kół lub ich wyważeniu. Pzdr
[url=http://www.motostat.pl/statystyki-pojazdu/2170][img]http://www.motostat.pl/user_images/2170/icon5.png[/img][/url]
Auto – blaszany frak
O klimatyzacji budynków wiem wszystko:)
Auto – blaszany frak
O klimatyzacji budynków wiem wszystko:)
- Od: 2 gru 2008, 22:03
- Auto: M3 '08 LF
opony zostały założone na oryginalne felgi więc to też nie jest przyczyną, dziś również wymieniłem amortyzatory z przodu i dalej jest to samo .... pomału oswajam się z myślą że to opony .... oj przestrzegam wszystkich przed ich zakupem 

ja dzis zalozylem letnie (takie jakie dostalem w niemczech przy zakupie), sa to bridgestony turanza (niewime czy takie dawali przy mazdzie czy nie ale mniejsza) opony na alufelgach od mazdy i jest meeega glosno, w porownaniu z zimowymi jakie dostalem zalozonymi na stalowki roznica bardzo znaczna na –. Koles mowil ze opony niedlugo do zmiany bo wyzabkowane gdzies, ale to raczej nie jest przyczyna tego ze nagle zrobilo sie tak glosno:) no ale ewidentnie wina opon i felg
- Od: 1 wrz 2010, 23:29
- Auto: Mazda 3 BK 2005 1.6 16v
Pawel00s napisał(a):ja dzis zalozylem letnie (takie jakie dostalem w niemczech przy zakupie), sa to bridgestony turanza (niewime czy takie dawali przy mazdzie czy nie ale mniejsza) opony na alufelgach od mazdy i jest meeega glosno, w porownaniu z zimowymi jakie dostalem zalozonymi na stalowki roznica bardzo znaczna na –. Koles mowil ze opony niedlugo do zmiany bo wyzabkowane gdzies, ale to raczej nie jest przyczyna tego ze nagle zrobilo sie tak glosno:) no ale ewidentnie wina opon i felg
Ja również mam Bridgestony Turanza i chwalę sobie. Dostałem zimówki wyząbkowane GoodYear to z utęsknieniem czekałem na wiosnę, żeby zmienić... były mega głośne, właśnie dlatego, że wyząbkowane. Już polecą do kosza i będę szukał nowych.
byc moze ze to wlasnie wina wyzabkowania, bo sie zdziwilem, ze az takie glosne; wczesniej na alu nie jezdzilem wiec nie mam porownania, ale od zimowek moich zdecydowanie glosniejsze ( a tamte jakiejs malo znanej firmy).. moze zaczne sie jednak rozgladac nad nowymi letnimi eh..
- Od: 1 wrz 2010, 23:29
- Auto: Mazda 3 BK 2005 1.6 16v
Ja mam Sepperity Speed-Life – również wyząbkowane, głównie tył – huczą jak cholera,
Latem trzeba będzie coś wyhaczyć z jakiejś posezonowej wyprzedaży
Tylko co?
Właśnie skreśliłem z listy Continentale – szybko się zużywają, i nie są specjalnie ciche. Kolega kupił do A3 w zeszłym roku, coś koło sierpnia – i bardzo odradza, bieżnika ubywa w zastraszającym tempie.
Latem trzeba będzie coś wyhaczyć z jakiejś posezonowej wyprzedaży
Tylko co?
Właśnie skreśliłem z listy Continentale – szybko się zużywają, i nie są specjalnie ciche. Kolega kupił do A3 w zeszłym roku, coś koło sierpnia – i bardzo odradza, bieżnika ubywa w zastraszającym tempie.
Świat widziany okiem obiektywu ujawnia niedostrzegane wcześniej kształty i kolory.
www.galeria.advitech.eu
www.galeria.advitech.eu
- Od: 29 wrz 2010, 12:28
- Auto: Mazda 3 TopSport 2004 (HB)
2,0 LF
problem udało się rozwiązać
W moim przypadku wina leżała po stronie wadliwego łożyska w przednim kole (łożysko było świeżo po wymianie). Początkowo łożysko huczało tylko w zakresie prędkości 70-80km/h, ale na szczęście później huk był już jednostajny od samego początku jazdy.
Łożysko wymienione zostało na nowe i problem zniknął
(oczywiście stare oddałem na gwarancje).
W moim przypadku wina leżała po stronie wadliwego łożyska w przednim kole (łożysko było świeżo po wymianie). Początkowo łożysko huczało tylko w zakresie prędkości 70-80km/h, ale na szczęście później huk był już jednostajny od samego początku jazdy.
Łożysko wymienione zostało na nowe i problem zniknął
rinho napisał(a):Właśnie skreśliłem z listy Continentale – szybko się zużywają, i nie są specjalnie ciche. Kolega kupił do A3 w zeszłym roku, coś koło sierpnia – i bardzo odradza, bieżnika ubywa w zastraszającym tempie.
BZDURA. continentale są bardzo ciche. cichsze od seryjnych bridgestonów er300. zużywają sie szybko ale weź sobie pod uwagę ze droga hamowania na continentalach jest o metr albo i więcej krótsza niż na innych. w sumie co kto lubi – ja tam wole się zatrzymać wcześniej i mieć lepszy grip w każdych warunkach pogodowych niż oszczędzić na oponach parę złotych.
a tak btw. koszt 1szutki continental conti sport albo premium to wydatek raptem 250zł-280zł wiec nie ma tragedii. zresztą nie zakładasz chyba ze będziesz jeździć swoją mazdą 15 lat na jednym komplecie opon?
Przez miasto jak samoloteeeeeeem...
rinho napisał(a): zastraszającym tempie.
Na swoich CSC3 przejezdzilem ponad 25 tys km i mam jakies 70 % bieznika, czy to takie zastraszajace tempo to nie wiem. Chyba , ze kolega jest z tych co lubia strzelac ze sprzegla przy kazdej okazji to moze i szybko sie wtedy zuzyja
Strona 1 z 1