Akumulator – wymiana, obudowa, opinie i porady
Bosh S4 70/630 wymieniony miesiąc temu, idealne gabaryty, żadnych deseczek, (stary 4letni aku już nie dał rady – do trzech razy sztuka;) – po wymianie inny samochód, pali bez problemu (a przestał być garażowany ostatni tydzie poniżej -10st.); nawet wrażenie lepszego działania świateł do jazdy dziennej w nocy (przed wymianą na Osram Nightbreaker Plus); polecam i pozdrawiam; M.
- Od: 31 paź 2008, 13:22
- Auto: Mazda 3 BK, 1.6 MZ-CD, 2005
jaki akumulator do 3 1.6 diesel 109KM
Witam wszystkich razem i każdego z osobna jestem nowy na forum kupiłem Mazdę 3 1.6 d 109km tyle że w transporcie skroili mi akumulator i niewiem jaki dobrać jakie parametry co by w zimę też dawał radę żeby było jak w fabryce a nawet lepiej proszę o fachową poradę Pozdrawiam
Witam wszystkich razem i każdego z osobna jestem nowy na forum kupiłem Mazdę 3 1.6 d 109km tyle że w transporcie skroili mi akumulator i niewiem jaki dobrać jakie parametry co by w zimę też dawał radę żeby było jak w fabryce a nawet lepiej proszę o fachową poradę Pozdrawiam
- Od: 27 mar 2011, 22:48
- Auto: Mazda 3
Varta model D-47 do japońców ( v 60/540 ah ) – do benzyny 1,6
pasuje jak fabryczny bez podkładek i desek
jeśli ktoś chce Varte z takimi parametrami kupuje ten , nie D-59 jest za niski obejma go nie łapie
pasuje jak fabryczny bez podkładek i desek
jeśli ktoś chce Varte z takimi parametrami kupuje ten , nie D-59 jest za niski obejma go nie łapie
- Od: 11 kwi 2009, 20:30
- Auto: mazda 3 – 1,6 benzyna ( 2004)
mazda 3 – 2,0 disi (2011)
Jak to wreszcie jest z tym akumulatorem do Mazda 3 1.6 Diesel – w książce do mazdy pisze 54AH a producenci akumulatorów polecają 70AH??
Jaki macie u siebie akumulator a dieslu 1.6 ?
Jaki macie u siebie akumulator a dieslu 1.6 ?
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
- Od: 5 lip 2010, 21:04
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 HB
Różnica w pojemnościach prawdopodobnie pochodzi z innego sposobu oznaczania pojemności przez Japończyków i resztę świata. W instrukcji do mazdy jest podana zalecana wartość przy rozładowaniu pięciogodzinnym (5HR), a w Europie posługujemy się pojemnością obliczoną przy rozładowaniu dwudziestogodzinnym (20HR). Nie jestem pewien przelicznika, ale chyba 52Ah(5HR)=60Ah(20HR)
Wino, kobiety i śpiew – więcej nie dam rady.
Czyżby Mazda jeszcze nie zmieniła sposobu oznaczania ?
Znalazłem na forum viewtopic.php?p=1220971#p1220971:
Można pójść inną drogą, alternator i reszta jest w dieslu chyba analogiczne do forda / volvo itd. Więc można podpatrzeć jak tam wygląda pojemność akumulatora przy podobnym wyposażeniu.
Znalazłem na forum viewtopic.php?p=1220971#p1220971:
poflek napisał(a):Rated Capacity(20 hour rate) 80Ah
Rated Capacity(5 hour rate) 60Ah
Można pójść inną drogą, alternator i reszta jest w dieslu chyba analogiczne do forda / volvo itd. Więc można podpatrzeć jak tam wygląda pojemność akumulatora przy podobnym wyposażeniu.
artureck napisał(a):Różnica w pojemnościach prawdopodobnie pochodzi z innego sposobu oznaczania pojemności przez Japończyków i resztę świata. W instrukcji do mazdy jest podana zalecana wartość przy rozładowaniu pięciogodzinnym (5HR), a w Europie posługujemy się pojemnością obliczoną przy rozładowaniu dwudziestogodzinnym (20HR). Nie jestem pewien przelicznika, ale chyba 52Ah(5HR)=60Ah(20HR)
No to mnie trochę zaniepokoiliście – bo ja kupiłem coś takiego idąc za instrukcją:

czyli 53Ah 540A. Za słaby do Trójki?
- Od: 6 cze 2010, 14:12
- Auto: w poszukiwaniu modelu BL
w instrukcji pisze:
kilka kolejnych porównań 5hr i 20:
59Ah/5HR ~ 74Ah/20HR
36AH/5HR ~ 45AH/20HR
współczynnik wychodzi więc ~1,25
Więc wg tego do Mazdy3 MZ-CD będzie pasować około 70AH (20HR) ?
Edit: wg katalogów sklepów najczęściej dopasowuje akumulator:
Prąd rozruchu wg EN [A]: 630
Pojemnośćakumulatora [Ah]: 70
12V-55AH/5HR
kilka kolejnych porównań 5hr i 20:
59Ah/5HR ~ 74Ah/20HR
36AH/5HR ~ 45AH/20HR
współczynnik wychodzi więc ~1,25
Więc wg tego do Mazdy3 MZ-CD będzie pasować około 70AH (20HR) ?
Edit: wg katalogów sklepów najczęściej dopasowuje akumulator:
Prąd rozruchu wg EN [A]: 630
Pojemnośćakumulatora [Ah]: 70
dzięki za podjęcie tematu, wydaje mi się on istotny. Sprawdzałem w instrukcji wypuszczonej na włochy i w instrukcji angielskiej, w obu jest 55AH. Jednak sprawdzając firmy Centra, Varta i Bosch wychodzi, że powinien to być akumulator 70AH. Na obecną chwilę najlepiej będzie sprawdzić jakie akumulatory mamy obecnie w samochodach.
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
- Od: 5 lip 2010, 21:04
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 HB
Jakie akumulatory pasują wymiarami do silników Y6 ? Mam mały problem ponieważ po pięknym 7 letnim żywocie w mojej madzi fabryczny akumulator wydał już ostatnie tchnienie. Wiem że powinien to być aku o min. mocy 70 AH, jednak kupiony przeze mnie akumulator Centra standard 12v 70 AH 640 A, jest za niski. Bieguny są umieszczone tak jak w akumulatorze Bosha poniżej górnej pokrywy akumulatora, bez przebudowy klem nie da się go podłączyć
błagam pomóżcie !
- Od: 10 sie 2011, 20:07
- Auto: Mazda 3 04', Y6 1,6 109kM
Albo wymień akumulator w sklepie na "wyższy" – najlepiej wziąć w łapkę miarkę i domierzyć ile powienien mieć lub włóż np pod akumulator coś, co podniesie go do góry, tak, że będzie sięgał klem. Ja miałem inny kłopot 3 lata temu, kupiłem dobry na wysokość, lecz zbyt mały w szerokości i długości. Aby przyblokować go dociąłem kilka kawałków twardego styropianu xps i nie ma problemu.
Witam !
Do M3 1.6 Diesel (109 KM) idealnie pasuje Akumulator 70Ah 630A Varta Blue E23 (prawy plus).Ma takie same wymiary, system mocowania klem oraz parametry jak montowany fabrycznie Panasonic 80D26L-MF. Kupilem kilka dni temu, cena 320 zl.
Pozdrawiam !
Do M3 1.6 Diesel (109 KM) idealnie pasuje Akumulator 70Ah 630A Varta Blue E23 (prawy plus).Ma takie same wymiary, system mocowania klem oraz parametry jak montowany fabrycznie Panasonic 80D26L-MF. Kupilem kilka dni temu, cena 320 zl.
Pozdrawiam !
Ostatnio edytowano 24 gru 2011, 09:45 przez POLI-FB, łącznie edytowano 1 raz
czarna dama napisał(a):Jakie akumulatory pasują wymiarami do silników Y6 ? Mam mały problem ponieważ po pięknym 7 letnim żywocie w mojej madzi fabryczny akumulator wydał już ostatnie tchnienie. Wiem że powinien to być aku o min. mocy 70 AH, jednak kupiony przeze mnie akumulator Centra standard 12v 70 AH 640 A, jest za niski. Bieguny są umieszczone tak jak w akumulatorze Bosha poniżej górnej pokrywy akumulatora, bez przebudowy klem nie da się go podłączyćbłagam pomóżcie !
Oprócz parametrów elektrycznych zawsze musisz dobrać jednocześnie gabaryty oraz typ pokrywy, które pozwolą na montaż akumulatora w miejscu nań przeznaczonym – ma to szczególne znaczenie w przypadku aut dalekowschodnich, które pod tym względem są "nietypowe".
Przykładowo do Twojego autka pasują:
Varta: 5704120633132
Bosch: 0092S40260
ewentualnie Centra: CB704
…ale bez trudu znajdziesz też innych producentów
P.S.
Jeszcze słowo do „sternika”…macie tu FAQ a brak w nim tak podstawowych i potrzebnych informacji, jak dane techniczne akumulatorów pasujących do poszczególnych modeli – może osoba odpowiedzialna coś takiego by zamieściła, bo ile razy można wałkować to samo tym bardziej, że temat jest prosty jak drut

Dziękuje POLI-FB, jutro będę szukać
Gdyby chodziło tylko o wysokość to by nie było problemu, można podnieść ale to nic nie da. Kleme dodatnią jakoś udało się dokręcić ale ta ujemna może być założona tylko pod ukosem ponieważ przewód biegnie od góry a pokrywa z rączką(bez sensu) wystaje na wysokość biegunów...
- Od: 10 sie 2011, 20:07
- Auto: Mazda 3 04', Y6 1,6 109kM
Właśnie dlatego trzeba szukać akumulatora dedykowanego do samochodów japońskich. O ile wymiary innych mogą być podobne, to te do japońskich u góry są płaskie i wystają tylko bieguny +/–

Ostatnio edytowano 27 gru 2011, 20:50 przez POLI-FB, łącznie edytowano 1 raz
Dwa tygodnie temu zakupiłem akumulator Bosch S4 60Ah i jest w sam raz. Od razu poczułem różnicę w swobodzie z jaką zapala silnik, choć nie ma jeszcze silnych mrozów.O dziwo, dopiero po zmianie akumulatora zaświeciła się kontrolka od czujników ciśnienia, które mam w obręczach aluminiowych z oponami letnimi.
Wino, kobiety i śpiew – więcej nie dam rady.