Jakie kupić głośniki? (na przód, na tył, nie subwoofery)
Nie chcę hertza, wg mnie to jest szajs. Mam w półce 180wat jeden i podłączone pod radio i przy większym basie zaczynają trzeszczeć gdzie tu logika. Dlatego chcę kupić mocne niskotonowe głośniki 5x7 takie aby ich nie popalić od basu.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
możesz kupić mocne głośniki a i tak mogą trzeszczeć
kup dobrej firmy za trochę kasy i będziesz szczęśliwy
czemu złe hertze?? podobno takie dobre
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
noxes napisał(a):Nie chcę hertza, wg mnie to jest szajs. Mam w półce 180wat jeden i podłączone pod radio i przy większym basie zaczynają trzeszczeć gdzie tu logika.
A gdzie tu logika podłączać głosniki 90 wat pod radio"gdzie radio ma maks 19 wat" i jeszcze wymagać basu

- Od: 8 maja 2010, 11:09
- Auto: Była...323f BA KF GT
dokładnie... najlepiej wzmacniacz dorzucać jeśli się myśli o czymś mocniejszym
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
rabin napisał(a):A gdzie tu logika podłączać głosniki 90 wat pod radio"gdzie radio ma maks 19 wat" i jeszcze wymagać basu
Wbrew pozorom te głośniki potrafią bardzo dobrze zagrać basem, tylko dlaczego trzeszczą? Przeciez nie idzie na nich zbyt duża moc z radia.
Druga sprawa. Kolejny pomysł. Jak bym kupił jakiś nie duży wzmacniacz cztero kanałowy i do tego 4 głośniki w dzwi przednie i tylne, a w półce zostawił bym to co jest czyli hertzy i w orginalne miejsca(z tyłu) z powrotem władował bym seryjne?
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
noxes napisał(a):Dziwne, dźwięk jest taki jak by cewka była nadpalona i to tylko jeden. Harczy tak jak seryjny który kiedyś spaliłem.
A może kurz albo jakieś dziadostwo dostało się między cewkę i ociera. Najbardziej to jest to prawdopodobne!!
Wykonuje Pomiary ilości dB- chetnych zapraszam na PW.
143,4dB i to jeszcze nie koniec ;)
- Od: 13 lut 2009, 17:43
- Auto: Mazda 6 2.3GY 03r
Poszukuję dobrych głośników na przód do co prawda nie mazdy a BMW – rozmiar – 13cm, nie chcę cudować z żadnymi panelami, itp więc raczej wieksze nie będą. Może ktoś coś ciekawego polecić? Cena nie wiem... do 500zł starczy na coś sensownego? Można to trochę nagiąć jak będzie potrzeba...
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
f*ck
MOREL Maximo 6.2. – zna ktos ? jaka opinia? Firma dobra ale model z niskiej polki , wiec warto sie w nie ladowac? Co mozecie polecic do 500 zl za komplecik? Rozmiar 165 .
radzi89 napisał(a):MOREL Maximo 6.2. – zna ktos ? jaka opinia? Firma dobra ale model z niskiej polki , wiec warto sie w nie ladowac? Co mozecie polecic do 500 zl za komplecik? Rozmiar 165 .
Witam,jeśli mogę doradzić to pod samo radio proponuje zestaw u-Dimension El Comp 6.Bardzo przyzwoity dźwięk wydobywa się z tych głośniczków.Cena na alledrogo to 349pln.Polecam.Chyba że posiadasz wzmacniacz.....to wiele zmienia.
Co do Morel maximo to taka uboga wersja Morel Tempo 6.Szału nie ma.
Pozdrawiam.
- Od: 30 mar 2011, 23:02
- Auto: Madza Premacy 1.8 benzina "02r.
Dzieki za odpowiedz. Ogolnie musze kupic dwa zestawiki, jakies porzadne na przod oraz tyl i jakis slaby podlaczony tylko pod radio w tylne drzwi ( bez tweeterow )
Dejw napisał(a):Czy GRUNDIG PA-240 Możliwość mostkowania: 4/3/2 Moc nominalna to 2x120W lub 4x60W lub 1x120W i 2x60W. Impedencja 4 OHM. nada się do powerbasów s-6c??
Oczywiście że się nada.Tylko po co Ci wzmacniacz 4-kanałowy do systemu dwudrożnego?Nie wystarczy dwukanałówka?
Witam,
chciałbym założyć do swojego autka jakieś lepsze głośniki.
w firmie zajmującej się car audio zaproponowano mi taki zestaw:
przód: rainbow slx 265 (400pln)
tył (w drzwiach): rainbow kx 165 (250pln)
posiadane radio: LG LCS500UR
Moje pytanka są następujące:
1. generalnie czy za takie pieniądze to jest dobre rozwiązanie?
2. czy rezygnując z opcji tylnych głośników dużo stracę? generalnie chodzi mi o koszty i w sumie nie wiem czy głośniki z tyłu są konieczne? muzy słucham głównie ja czyli kierowca. czy te na przód slx 265 nie byłyby wystarczające? jaka jest reguła zakładania głośników, tzn. 2 czy 4?
3. czy to radio LG poradzi sobie z głośnikami? czy może zalecany/potrzebny jest jakiś wzmacniacz?
Może macie inne typy i rady? Z góry byędę wdzięczny za opinie.
Proszę o porady i wypowiedzi bardziej doświadczonych w tym względzie, gdyż sam jestem laikiem.
2. czy rezygnując z opcji tylnych głośników dużo stracę? generalnie chodzi mi o koszty i w sumie nie wiem czy głośniki z tyłu są konieczne? muzy słucham głównie ja czyli kierowca. czy te na przód slx 265 nie byłyby wystarczające? jaka jest reguła zakładania głośników, tzn. 2 czy 4?
3. czy to radio LG poradzi sobie z głośnikami? czy może zalecany/potrzebny jest jakiś wzmacniacz?
Proszę o porady i wypowiedzi bardziej doświadczonych w tym względzie, gdyż sam jestem laikiem.
- Od: 13 lis 2010, 20:33
- Auto: Mazda 323 S BJ 1.5 benz 99r.
luki.p napisał(a):Witam,
Witam.Wszelkie prawidła montażu audio w samochodzie nie tolerują czegoś takiego jak stosowanie głośników z tyłu auta.Scena muzyczna zawsze powinna znajdować się z przodu jak np. na koncercie.Polecam skupić sie na systemie przednim,czyli montażu głośników i wytłumienu drzwi pod nie oraz zastosowaniu dystansów pod woofery w drzwiach.Radyjko to (LG) nie jest jakimś cudem techniki i jeśli się da to proponowałbym je wymienić na coś z Clariona z serii dxz nawet z niższej numeracji,a zapewniam że dźwięk będzie o niebo lepszy(proszę nie patrzeć na wygląd ,gdyż wygląd nie gra).Głośniki- z tymi (Rainbow slx) żadne radio sobie nie poradzi,więc jeśli nie planujesz wzmacniacz -odpuśc je sobie.Pod samo radio propomuję albo Helixy db 62.1(lub też ich nastepce helixy b62 c) bądź też zestaw u-Dimension EL comp 6 ,z naciskiem na te drugie.Pozdrawiam.
luki.p napisał(a):Witam,
Witam.Wszelkie prawidła montażu audio w samochodzie nie tolerują czegoś takiego jak stosowanie głośników z tyłu auta.Scena muzyczna zawsze powinna znajdować się z przodu jak np. na koncercie.Polecam skupić sie na systemie przednim,czyli montażu głośników i wytłumienu drzwi pod nie oraz zastosowaniu dystansów pod woofery w drzwiach.Radyjko to (LG) nie jest jakimś cudem techniki i jeśli się da to proponowałbym je wymienić na coś z Clariona z serii dxz nawet z niższej numeracji,a zapewniam że dźwięk będzie o niebo lepszy(proszę nie patrzeć na wygląd ,gdyż wygląd nie gra).Głośniki- z tymi (Rainbow slx) żadne radio sobie nie poradzi,więc jeśli nie planujesz wzmacniacz -odpuśc je sobie.Pod samo radio propomuję albo Helixy db 62.1(lub też ich nastepce helixy b62 c) bądź też zestaw u-Dimension EL comp 6 ,z naciskiem na te drugie.Pozdrawiam.