Dziwny wyciek oleju
Strona 1 z 1
Witam! Posiadam swoją mx-3 od maja i odkąd ja kupilem silnik delikatnie byl brudny od oleju w miejscu gdzie przykrecona jest pompa od wspomagania, na uszczelce od głowicy. Wyciek byl bardzo niewielki. Jednak z czasem wyciek ten coraz bardziej sie powiększał, a gdy wymieniłem olej dolałem mu przez przypadek troche za duzo. Wyciek ten strasznie sie powiększył i to aż do tego stopnia, ze silnik ktory mi nigdy nie brał oleju teraz dolewam mu 100 ml na 1000 km, a olej wycieka tak, ze na skrzyni biegów jest plama! Bardzo martwi mnie to, ze to moze byc uszczelka pod głowica, ale żadnych innych objawów wskazujących uszkodzenie uszczelki nie ma. Wymieniłem uszczelkę pod pokrywa zaworów ale to nie pomogło. Myślałem ze ten wyciek moze byc z paska rozrządu ale tez nie. Dziwne jest to, ze silnik brudny jest tylko od strony wydechu, od strony wtrysku jest czysto. Błagam pomóżcie bo mi juz ręce opadają!
- Od: 23 maja 2009, 19:20
- Auto: było: Mazda MX-3 1.6 16v SOHC
jest: Honda Accord VII Sport
jak przedmowca napisal- wymien uszczelke zanim bedzie zapozno
pozdrawiam
pozdrawiam
-323 BF E3 jest x18xe
-323 BG B3+LPG jest JGC EVA 4,7V8
-323F BA KF auto naprawa tanie usługi mechaniczne 693447060
-byla C18NZ+LPG
-byla 323 BD E3
-była Z22XE+LPG
-była c14se +lpg
-byla C18NZ+LPG
-byla 323 BD E3
-była Z22XE+LPG
-była c14se +lpg
A jak narazie sie wstrzymam i poczekam aż zacznie płynu ubywać itp to stanie stanie coś? bo narazie to tylko olej
- Od: 23 maja 2009, 19:20
- Auto: było: Mazda MX-3 1.6 16v SOHC
jest: Honda Accord VII Sport
narazie olej pozniej plynw oleju lub olej w plynie a pozniej peknieta glowica i silnik do wymiany
pozdrawiam
pozdrawiam
-323 BF E3 jest x18xe
-byla C18NZ+LPG
-byla 323 BD E3
-była Z22XE+LPG
-była c14se +lpg
-byla C18NZ+LPG
-byla 323 BD E3
-była Z22XE+LPG
-była c14se +lpg
witam... odkopując temat ostatnio zauważyłem u siebie wyciek oleju, dolna część silnika jest zachlapana olejem widać jakby ciekło z łaczenia silnika ze skrzynią, ale skrzynia na górze również nie jest za czysta. olej juz jest dosyc mocno zjezdzony szykuje sie powoli do jego wymiany czy może to byc przyczyna wycieku? jeśli nie to co to może być?
- Od: 2 kwi 2010, 14:39
- Auto: mazda demio 1.5 pb
stan oleju ma bardzo duzo do wyciekow poniewaz jezeli sie wleje jego za duzo to wtedy szuka miejsca gdzie moze uciec a najczescie po rozgrzaniu atakuje uszczelki wiec radze na przyszlosc wlewajcie tyle ile powinno byc w mazdzie mx-3 idzie 4litry oleju
wymien olej i uszczelke wstaw pod pokrywa tylko orginalna jezeli chcesz dlugo pojeszdzic bez wyciekow bo podejzewam ze poprzedni wlasciciel wstawil najtansza co po paru kilometrach nie chce trzymac ja mialem podobny problem a kolega z forum mi doradzil i jest super pozdro
wymien olej i uszczelke wstaw pod pokrywa tylko orginalna jezeli chcesz dlugo pojeszdzic bez wyciekow bo podejzewam ze poprzedni wlasciciel wstawil najtansza co po paru kilometrach nie chce trzymac ja mialem podobny problem a kolega z forum mi doradzil i jest super pozdro
- Od: 5 lut 2011, 13:13
- Auto: mx-3 1.6 16V 107 KM 1995 czerwone skora
z pokrywy na pewno nie co do aparatu nie wiem, dziś byłem z tym u mechanika powiedział ze to może być jakaś uszczelka na wałku czy cos takiego ale musze go odstawic do warsztatu i bede wiedział co jest, koszt pewnie ok 400 wraz z wymiana oleju, bedzie musiał zrzucac skrzynie biegów dlatego taki koszt, jesli to to co mysli mechanik oczywiście, na szczescie nie cieknie duzo zaledwie pare kropel na postoju w nocy, za to wiecej jak silnik sie nagrzeje ale nie ma tragedii... w nastepny weekend bede miał juz pewnie autko naprawione (kolejka w warsztacie) dam znac co było przyczyną...
z tego co wyczytałem po ,,kliknięciu" mysle że to może być przyczyna olej i tak musze wymienic w silniku wiec jak bede juz wymieniał olej to prawdopodobnie wymienie też te uszczelke a raczej zrobi to mechanik ;p dzieki za te relacje z wymiany troche mnie to uspokoiło mam nadzieje ze to tylko to jest przyczyną 
Strona 1 z 1