Seraf manufaktura production
Jest to opis wykonania dywaniku do Mazdy 3 BK ale nie oszukujmy się w przypadku innych modeli różnić się może jedynie kosztami samej wykładziny czy ewentualnego obrębienia
1. Zakup materiału
zaczynamy od wizyty w sklepie z wykładzinami i zamawiamy na wymiar wykładzinę w moim przypadku szerokość dywaników to 49cm i zamówiłem kawałek 3m(standard rolki) na 50cm. Wykładzina jest wykładziną samochodową z grubego ciasno zbitego włókna, wygumowana od spodniej strony. Za ten kawałek zapłaciłem 19 złotych
2. Przygotowujemy narzędzia.
Bałem się że będzie to naprawdę ciężko pociąć więc przygotowałem spory arsenał narzędzi łącznie z nożycami do blachy

od lewej nożyczki do blachy, kurczaka, woskowa kredka, nożyczki do papieru, nożyk, nożyczki do papieru ostrzejsze, pod nimi nożyczki do strzyżenia psa
3. Do roboty
Nie ma co się rozpisywać przykładamy stary dywanik kredką woskową za pewne może być też kreda (byle nie ta z 3-ch króli) odrysowujemy kształt i wio
pokusiłem się o podstopnicę bo brakowało mi jej w oryginalnym dywaniku
4. Obrębianie
Ten krok jest chyba opcjonalny a o 100% zwiększa koszty uzyskania końcowego produktu. Oddałem do sklepu gdzie zakupiłem wykładzinę wycięte dywaniki do obrębienia i zapłaciłem za to 25 złotych. Wykładzina zdaję się jednak tak solidna że pewnie się nie będzie strzępić, przy czym obrębiona wygląda milion razy bardziej estetycznie (uwierz mi dziewczyna żona czy kochanka na pewno zauważy różnicę)
5. Wykończeniówka
Jako że miejsce gdzie na wykładzinie kierowcy trzymam pięty szybko się przetarło (co widać na wcześniejszych obrazkach) tutaj również postanowiłem wszyć dodatkową podkładkę. Zacząłem od kombinerek i igły a do kompletu zwykła nitka tyle że złożona w pół więc jest dwa razy mocniejsza zobaczymy ile wytrzyma

ścieg (widać też podwójną nitkę)
finalny produkt