Zalanie benzyny
Strona 1 z 1
Witam. Mam taki problem. Otóż przez przypadek wlałem 7 litrów benzyny do silnika diesla (Mazda5 2.0 143KM). Gdy się zorientowałem dolałem do pełna diesla. Jakie mogą być konsekwencje?
-
pocoto
trudno dac 100% gwarancje, ze nic sie nie wydarzy
tymbardzeij ze masz stosunek ponizej 1do 10...
ale w takiej sytuacji polecam albo spuscic paliwo w beczke lub inne karnisty i z czasem powoli je dolewac przy okazji tankowan
lub non stop dolwec diesla aby zmniejszac/rozcienczac benzyne,co jest tu wskazane.
w starych dieslach dolewalo sie 0,5-1,5 litran bak, a tu mamy doczynienia z Citd, ktory jest bardzo czuly
na zabrudzenia itp. paliwa.
pozdr.E
tymbardzeij ze masz stosunek ponizej 1do 10...
ale w takiej sytuacji polecam albo spuscic paliwo w beczke lub inne karnisty i z czasem powoli je dolewac przy okazji tankowan
lub non stop dolwec diesla aby zmniejszac/rozcienczac benzyne,co jest tu wskazane.
w starych dieslach dolewalo sie 0,5-1,5 litran bak, a tu mamy doczynienia z Citd, ktory jest bardzo czuly
na zabrudzenia itp. paliwa.
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
kiedys zona zalala mi ultimate 98 za 100 pln na swiecaca rezerwe,
przejechala do pracy i z powrotem, okolo 20 km w obie strony. mowila, ze jakies dziwne hopki auto robilo.
dojechala do domu a ja zawiozlem na lawecie madzie do serwisu.
konsekwencji chyba nie bylo zadnych, rok pozniej, padla mi turbina, ale to raczej zwiazku nie ma.
przejechala do pracy i z powrotem, okolo 20 km w obie strony. mowila, ze jakies dziwne hopki auto robilo.
dojechala do domu a ja zawiozlem na lawecie madzie do serwisu.
konsekwencji chyba nie bylo zadnych, rok pozniej, padla mi turbina, ale to raczej zwiazku nie ma.
- Od: 24 mar 2008, 21:54
- Auto: Mazda 6 GG 2004 MZR-CD 136km
Mazda 6 GH 2011 2.2 Kirei 163km
Polecam takie rozwiązanie
Zapożyczone z forum BMW
http://www.denkdop.nl/
można zrobić listę na zakup tego bajeru (w kupie może będzie taniej)
lub tankowanie zwykłego ON
Oznaczenia na stacjach to porażka szczególnie tych lepszych paliw, w pośpiechu człowiek działa jak automat verva to verva szczególnie jak dystrybutor jest zamontowany obok diesla a za nim jest 95 i kolejna verva (na logike chwytasz drugi pistolet i zonk verva98)
A żeby tego było mało to jeszcze taka historia z życia wzięta
ostatnio kumpel o mało nie zalał biodiesla do benzyniaka bo pistolet był zielony!!! a na stacji powiedzieli że mieli awarię i coś musieli podpiąć
Jaki finał przygody?co z dpf?co z wtryskami?silnik pracuje jak wcześniej czy dzwoni?
Zapożyczone z forum BMW
http://www.denkdop.nl/
można zrobić listę na zakup tego bajeru (w kupie może będzie taniej)
lub tankowanie zwykłego ON
Oznaczenia na stacjach to porażka szczególnie tych lepszych paliw, w pośpiechu człowiek działa jak automat verva to verva szczególnie jak dystrybutor jest zamontowany obok diesla a za nim jest 95 i kolejna verva (na logike chwytasz drugi pistolet i zonk verva98)
A żeby tego było mało to jeszcze taka historia z życia wzięta
ostatnio kumpel o mało nie zalał biodiesla do benzyniaka bo pistolet był zielony!!! a na stacji powiedzieli że mieli awarię i coś musieli podpiąć
Jaki finał przygody?co z dpf?co z wtryskami?silnik pracuje jak wcześniej czy dzwoni?
-
dominion1978
Strona 1 z 1