Za odpowiedzi z góry dziękuję
P.S. który 1.8 najlepiej bedzie pasować?
EDIT by Marek:
Temat powstał z połączenia kilku o podobnej tematyce.
www.mazdaspeed.pl
Czemu tak uważasz? Ja słyszałem raczej pozytywne opinie...SimoneuS napisał(a):2,3 V6 to najgorszy motor ze wszyskich V-ek – a konkretnie jego sprężarka.
Nie mogę znaleźć "patyka", a z chęcią bym poczytał o tej przeróbce.Morgenik napisał(a):W 323F BA patyka, jest na FORUM cały opis i zdjęcia z modów, poszukaj.
Gdyby nie fakt, iż temat jest ciekawy i niezbyt często poruszany (jeśli chodzi o SWAP podobnych silników), to za te "woły" w poscie inicjującym topic, temat poleciałby do kosza. Zmusiłem się więc do jego poprawienia...Puhcio napisał(a):Zmniejsz tekst do normalnych rozmiarów i popraw kolor na czary, będzie bardziej czytelne...
Ciekawet, dlaczego. Przecież KL i KJ są montowane w Mazdach 929, więc raczej myślę, że dla obu silników komora silnikowa byłaby identyczna. Jeśli więc dla mocowania KL i KJ byłyby takie samo oraz KL i KF są również jednakowe, to teoretycznie powinny być kompatybilne mocowania KJ i KF. Ale to są takie tam moje dywagacje.Puhcio napisał(a):Pisał również, że KJ (2,3 Miller) nie wchodzi bez przeróbek blacharskich, etc. KL natomiast pasuje w mocowania KF.
Dzięki. Ja jednak myślałem o silniku 2,3 Miller KJ a nie o 2,5 KL. Z tego, co wiem jeszcze nikt nie podjął się takiego swap'a.Morgenik napisał(a):mARIOx polecam od razu ostatni adres.
ŁocywiściePuhcio napisał(a):Miałeś na myśli oczywiście Xedos 9/ MilleniaGofNet napisał(a):Ciekawet, dlaczego. Przecież KL i KJ są montowane w Mazdach 929,
Hmmm. Już była na ten temat debata kiedyś. Cóż niestety generacje Milleni nie doczekały się "mocnych" silników. Oczywiście 211KM 2,3 to już jest coś, ale przy wadze pojazdu nie zapewnia sportowych osiągów. Wystarczy popatrzeć na konkurentów: A6 4,2; BMW 540;... i spojrzeć w dane przyśpiesznie... około 5 sekund do setki.GofNet napisał(a):A swoją drogą, dlaczego nie montowano w w/w silnika JE 3.0i 2.954ccm V6 24v 6/DOHC 200KM 272Nm? Czyżby był jakąś nieudaną konstrukcją? On zapewne również pasowałby na mocowania KL'a. Nawet nie widuję testów tych tych jednostek
Czy możliwe byłoby połaczenie tego silnika z M/T? Tylko jaka skrzynia? Jak rozwiązać problem sprzęgła?wikipedia napisał(a):A Variable Resonance Induction System (VRIS) was used on the K8, KF, and KL, optimizing torque production over the entire rev band. The K8, KF, and KL engines all had a 7,000 rpm redline. The KJ-ZEM Miller cycle engine had a 6,000 rpm redline, but was only available mated with an automatic transmission.
brii napisał(a):Czyli K8, KF, KL i KL-ZE mają takie same mocowania
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości