Jaki samochód Kupić
1, 2
Witam,
Zblizam sie do Kupna Pierwszego własnego samochodu, ale nie jestem przekonany jaki wybrać, wcześniej chwile jeżdziłem stara mazda 323, teraz zastanawiam sie nad jakimś małym w miare oszczednym silnikiem do pojemnosci 1.6....Mój budzet to ok 5 000 na dzień dzisiejszy co mi proponujecie?
Prosze o konkretne typy, Stawiam na Mazde 323F 94-98 lub Opla Tigre, zapewne to drugie wysmiejecie:P, no ale z wyglądu autko git, słyszalem ze nie zle gnije...Prosze o jakieś konkrety.pozdro
Zblizam sie do Kupna Pierwszego własnego samochodu, ale nie jestem przekonany jaki wybrać, wcześniej chwile jeżdziłem stara mazda 323, teraz zastanawiam sie nad jakimś małym w miare oszczednym silnikiem do pojemnosci 1.6....Mój budzet to ok 5 000 na dzień dzisiejszy co mi proponujecie?
Prosze o konkretne typy, Stawiam na Mazde 323F 94-98 lub Opla Tigre, zapewne to drugie wysmiejecie:P, no ale z wyglądu autko git, słyszalem ze nie zle gnije...Prosze o jakieś konkrety.pozdro
-
STTRacing
jak piszesz, że podoba Ci sie tigra, to na ten wzór mógłbyś kupić mx3. Najlepiej po 1994 roku, czyli po liftingu (inny kokpit...bla bla bla), przyjemny lekki samochodzik, jeśli chcesz jeździć oszczędnie to oczywiście z LPG
małe, czerwone, mruczy, dużo wybacza... i w ogóle <3
Mazda. Das Auto!
Mazda. Das Auto!
- Od: 14 sty 2011, 16:40
- Auto: 323 bg 1.6 8V 90' (czerwona :D)
Honda Civic 1.5 do 95'. Hatchback, naprawdę solidne autko, lekkie i nie pali dużo, części są tanie a naprawy nie są zbyt często potrzebne. Jak rozejrzysz się trochę na allegro to idzie wyszukać niezajeżdżone modele. Przeważnie wspomaganie, reg kier, el, szyby, el szyberdach, centrlny zamek, obrotomierz.
To na co musisz uważać w tym modelu to rdzewiejące tylne nadkola i tylna klapa.
To na co musisz uważać w tym modelu to rdzewiejące tylne nadkola i tylna klapa.
- Od: 30 cze 2010, 22:18
- Auto: MONDEO MK3 2.0TDCI 115KM + CHIP
STTRacing napisał(a):...Opla Tigre, zapewne to drugie wysmiejecie:P, no ale z wyglądu autko git, słyszalem ze nie zle gnije...Prosze o jakieś konkrety.pozdro
No gnije przynajmniej dwa egzemplarze które znam, nie wiem czy większość.
- Od: 7 lip 2010, 13:13
- Auto: 626 GE 1.8 105 KM 94r. + LPG II gen.
luk-kk napisał(a):STTRacing napisał(a):...Opla Tigre, zapewne to drugie wysmiejecie:P, no ale z wyglądu autko git, słyszalem ze nie zle gnije...Prosze o jakieś konkrety.pozdro
No gnije przynajmniej dwa egzemplarze które znam, nie wiem czy większość.
+1
Jakbyś się jednak zdecydował, to koniecznie sprawdź. Ja mam u siebie spawane podłużnice z przodu. Ogólnie autko całkiem sympatyczne o ile nie potrzebujesz dużo miejsca.
STTRacing napisał(a):Mój budzet to ok 5 000 na dzień dzisiejszy co mi proponujecie?
Prosze o konkretne typy, Stawiam na Mazde 323F 94-98 lub Opla Tigre
przy tym budżecie szukaj tigry (najlepiej 1,4) i do max 4kzl resztę przeznacz na remonty
przy madzie raczej zakupisz mine, niewypał lub bombę do której będziesz musiał drugie tyle dołożyć. Ładne efki chodzą po ok 8kzl
jeśli chcesz ekonomicznie to nie ładuj się w pseudo sportowe badziewie...
kup coś małego i taniego w utrzymaniu np:
swift, micra, corsa, polo, ibiza, starlet itp – będą tańsze w użytkowaniu – samochód to nie tylko paliwo...
Barthez napisał(a):przy tym budżecie szukaj tigry (najlepiej 1,4) i do max 4kzl resztę przeznacz na remonty

chmooreck napisał(a):tigra = corsa
= naprawy za grosze
Barthez napisał(a):jesli do corsy blachy masz w realu na stoisku z pomidorami to z tigrą bedzie mały problem
prima aprilis w marcu – dobre
- Od: 6 paź 2010, 20:59
- Auto: M6 '04 diesel 136KM Kombi
teti napisał(a):prima aprilis w marcu – dobre
czemu?
mysle, że niektóre elementy będą trudniej dostępne – to wszystko. Jeśli sie myle to mnie popraw
Radex napisał(a):eksploatacja bezproblemowa
tzn rzadko odwiedzasz serwis jeśli trafisz na zadbany egzemplarz
Ja polecam napewno coś japońskiego.Ten colt to dobry przykład,mam też lancera z 95r. 1.6 16v 113KM i tylko olej na bieżąco i paliwo leje.Nic na f...
- Od: 3 mar 2011, 22:15
- Auto: Mazda 6 GJ 2.5 2014
jaTEC niby uitarło się że francuzy to zło, ale te 306 to faktycznie dobre autka, kolega miał chyba ze 3 w rodzinie i bardzo sobie chwali, na prawdę dobre auta.
ale osobiście też nie kupiłbym Francuza ale to nie z powodu stereotypów tylko dlatego że bardzo lubię japońce
ale osobiście też nie kupiłbym Francuza ale to nie z powodu stereotypów tylko dlatego że bardzo lubię japońce

Również mogę powiedzieć, że ten peugeocik jest bardzo dobry.Moja siostra ma takiego od roku i zero problemów
.Jedynie co uległo awarii to jakiś przekaźnik przez który auto nie odpalało.Koszt naprawy ? 20 zł
śmieszne pieniądze.Ogólnie bardzo dobre samochody.
To jest tylko moje zdanie.A widzisz tu przekaznik tu coś jeszcze niby nic wielkiego,ale zawsze coś. 

- Od: 3 mar 2011, 22:15
- Auto: Mazda 6 GJ 2.5 2014
jaTEC napisał(a):A widzisz tu przekaznik tu coś jeszcze niby nic wielkiego,ale zawsze coś.
Skoro 20 zł naprawa to praktycznie nic . Ja sam jestem zwolennikiem Japanse car, ale jak wyżej koledzy jeżdzą tymi 306-kami to coś wiedzą na temat tego modelu . Osobiście nie brał bym francuza, to kwestia gustu . Ja polecam Almere GT

1, 2