Mam Mazde 323f BA z '95 roku Hatchback, 1,8l 115KM. Chce sobie zakupić jakies głosnikido przednich drzwi. Jakie możecie polecici, aby pasowaly do otworu fabrycznego. CHce aby mialy ladny dziwek i ladny bass ( bez wzmacniaczy i tub ). Może ktoś ma taka MAdzie i tez sprawil sobie nowe głosniki i jest z nich zadowolony top mógłby sie pochwalic
Jaki zestaw polecicie do 323BA?
Strona 1 z 1
Witam serdecznie. Jestem nowy na tym forum:P. Potrzebuje waszej rady. Wiem, ze jest sporo watków i wymiany zdań na ten temat.
Mam Mazde 323f BA z '95 roku Hatchback, 1,8l 115KM. Chce sobie zakupić jakies głosnikido przednich drzwi. Jakie możecie polecici, aby pasowaly do otworu fabrycznego. CHce aby mialy ladny dziwek i ladny bass ( bez wzmacniaczy i tub ). Może ktoś ma taka MAdzie i tez sprawil sobie nowe głosniki i jest z nich zadowolony top mógłby sie pochwalic
. Myslalem o jakis Helix http://www.skapiec.pl/site/cat/40/comp/302839, albo Hertz 
- Od: 19 mar 2011, 00:14
- Auto: Mazda 323f BA 1.8l; 115KM
Eleonora ;)
Te Helix'y możesz śmiało zakładać. Jak dobrze wygłuszysz drzwi to nawet bez wzmacniacza będzie to poprawnie grać, oczywiście dobrego basu nie uzyskasz przy tych 15W RMS z radia, ale zawsze za 200zł można kupić używany piec, np. Kenwood'a czy Alpine'a i zdecydowanie poprawić tym jakość dźwięku.
Dzieki wielkie łukasz za opinie. CIagle jeszcze czytam i sie zastanwiam. Mam mazde w hatchbacku i ciekaw jestem czy duzo bedzie roboty aby przednie drzwi dobrze wygłuszyc
. A jakie jeszcze ewentualnie inne glosniki polecisz co dadza dobry efekt przy ewentualnei jak najtanszych dodatkach ;:). Albo na co mam zwracac uwage przy zakupie. Przyznam sie szczrze, ze do tej pory jakos bardzo sie tym nie interesowalem bo nei mialem potrzeby. JEzdzilem starym 24 letnim golfem sypiacym sie z jenym glosnikiem z tylu
:P. Teraz mam Madzie i powoli powoli chce w nia inwestowac. Radio mam to http://cenowarka.pl/a541897.html– druga sprawa tez ze nie wiem czemu nie czyta mi Plyt CD, KAsrty SD i USb ( samochod kupilem juz z tym radiem) i radio ma duze mozliwosoci niestety ja tylko korzystam z Radia I AUXa, niegdzie nei moge do niego znalezc instrukcji
. WIec jakie ty glosnik pasujacy do MAzdy 323f BA na przednie drzwi?? Kumpel zachwala sobie bardzo jakies Hertz'y 165. MOwi ze daja niezby bass bez wzmacniaczy.
Eleonora ;)
Zanim zrobisz coś z głośnikami zmień radio – ten chiński wynalazek nie ma prawa dobrze grać. Poszukaj używanego radia Alpine z serii CDA, najlepiej ze wzmacniaczem v-drive 4x60 max ... one już ładnie potrafią rozbujać głośniki o mocy poniżej 50w rms. Z Twoim budżetem za tą kasę nic lepszego nie kupisz, jedynie radził bym szukać tych Helix'ów używanych (można za 150zł kupić), a resztę przeznaczyć na radio (koniecznie) i wygłuszenie drzwi.
No to mnie troche zaskoczyles Lukass, bo myslalem ze radio mam niezle. Auto kupilem jakis miesiac temu i juz to radio bylo. Narazie nie mialem i chyba nie mam zamiaru zmieniac radia. Chyba ze faktycznie po podlaczeniu tych glosnikow bedzie kaszana. Ale ja ogolnie nie jestem jakos bardzo wybredny i nie chce na car_audio wydac jakiejsc mega sumy. Treaz mam to radyjko i jakies glosniki nie wiem nawet jakie i graja calkiem spoko. Z tym ze radio z Prawej strony pasażera wyjalem bo mi trzeszczaly i teraz jade na jednym glosniku z przodu od kierowcy + jakies w [jakich?] drzwiach. Powiem ci ze nie jest zle i nawet jakis basik jest. Kurcze no to teraz naprawde dales mi do myslenia. A te glosniki. MOdel nowsze od Helix DB 62.1
Eleonora ;)
Troche boję sie kupować używane rzeczy, bo jakos nie mam szczescie do allegro i nei raz zostalem oszukany przez to
. A na dodatek do radia nie mam żadnego opakowania i gwarancji. CZemu tak nalegasz abym kupil używki? Radia i tak raczej na pewno nie sprzedam bez żadnych papierów. Wolalbym miec głosniki nówki abym mial pewnosc ze graja czysto i nic sie z nimi nie stalo
. MIalbym gwaranjce.TE HElix B 62 C za 270 zl to zly wydatek. MAm wszystko co potrzeba i jeszcze dystatns w Gratisie. Aby drzwi wygluszyc tez bede musial troche wydac 
Eleonora ;)
Nie zły, tylko zaoszczędzoną kasę możesz przeznaczyć na radio, które w Twoim przypadku jest bardzo potrzebne. Dlaczego masz nie sprzedać bez papierów ... ja sprzedałem już ze 3 radia i na żadne nie miałem dokumentów (nie znaczy, że komuś ukradłem od razu). Wygłuszenie drzwi to duża rolka maty dekarskiej za 80zł w OBI.
No ok. Czyli zakladajac ze kupje te głosniki Helix to jakie radio jeszcze bys mi inne polecil ( dybym faktycznie skusil sie na zmiane
). Bo te Alpine CDA jak teraz przegldam to nawet uzywka nie schodzi ponizej 350 zl. Jakie jeszcze inne radio byś doradzil do 200 zl
:(
Eleonora ;)
Kup sobie najpierw ten zestaw Helix'a (jak już pisałem, szukaj używanych za 1/2 ceny). Dozbieraj do tych 150zł zaoszczędzonych z głośników na spokojnie resztę i kup najtańszy model z serii CDA – uwierz mi, że nie warto kupować śmiecia, które za 2 miesiące zechcesz znowu zamieniać.
Myślę, że 9812 RB da się wyrwać po dobrych negocjacjach za 300zł – za tą kasę nie warto czegokolwiek innego szukać.
Myślę, że 9812 RB da się wyrwać po dobrych negocjacjach za 300zł – za tą kasę nie warto czegokolwiek innego szukać.
Strona 1 z 1