Witam.
W mojej Mazdzie 323 F BJ 2.0 DITD kombi zostało zamontowane sportowe zawieszenie (z takim zawieszeniem kupiłem auto-zawieszenie montowane w niemczech). Teraz okazało się, że jeden z [jakich?] amortyzatorów wykazuje zużycie.
Pytanie: Czy w takim zawieszeniu mogę założyć orginalne amortyzatory? Czy też muszą one być odpowiednie?[b]
Zawieszenie-amortyzatory
Strona 1 z 1
Jak mniemam masz sportowe sprezyny (?)
Masz do wyboru dwie opcje:
1. Zmienic sprezyny zawieszenia na oryginalne i zamontowac seryjne amortyzatory(jesli cenisz komfort)
2. Dobrac "twardsze-mocniejsze" amorki do tych sportowych sprezyn (jesli ci nie przeszkadza ze bedziesz sie tłuc na naszych wspaniałych drogach).
Jakby co to posiadam seryjne mazdowskie sprezyny od BJ 2.0, tylko musiałbym sprawdzic czy do DITD sa te same..
Masz do wyboru dwie opcje:
1. Zmienic sprezyny zawieszenia na oryginalne i zamontowac seryjne amortyzatory(jesli cenisz komfort)
2. Dobrac "twardsze-mocniejsze" amorki do tych sportowych sprezyn (jesli ci nie przeszkadza ze bedziesz sie tłuc na naszych wspaniałych drogach).
Jakby co to posiadam seryjne mazdowskie sprezyny od BJ 2.0, tylko musiałbym sprawdzic czy do DITD sa te same..
Pozdro
Haszczu
car history:
2005-2007 --> 323F BA 1.5 '98
2007-.... --> 323F BJ 2.0 Sportive '01
Haszczu
car history:
2005-2007 --> 323F BA 1.5 '98
2007-.... --> 323F BJ 2.0 Sportive '01
- Od: 21 wrz 2005, 11:00
- Auto: 323F BJ 2.0 Sportive '01
Mazda 3 BK'06 1.6 CITD
Witam,
a może ma ktoś oznaczenia(numery katalogowe)oryginalnych amortyzatorów Tokico? Z tego co wiem są dwa rodzaje Tokico do BJ 1.HP SERIES (bez regulacji) 2.ILLUMINA (z regulacją). Może ktoś sie orientuje w temacie?Poszukuje tych numerków i będę wdzięczny za pomoc:)
a może ma ktoś oznaczenia(numery katalogowe)oryginalnych amortyzatorów Tokico? Z tego co wiem są dwa rodzaje Tokico do BJ 1.HP SERIES (bez regulacji) 2.ILLUMINA (z regulacją). Może ktoś sie orientuje w temacie?Poszukuje tych numerków i będę wdzięczny za pomoc:)
co powiecie o tych amortyzatorach 147,00/szt
http://moto.allegro.pl/amortyzatory-mazda-323-bj-1998-11-00-przod-gazowe-i1501758895.html
a jeszcze pytanie – czy wie ktoś gdzie znajdę tanie
mocowania amortyzatorów – strasznie to drogie (120,00 zł/szt
) a i jak sprawdzić czy moje są już zajechane ?

a jeszcze pytanie – czy wie ktoś gdzie znajdę tanie

- Od: 15 paź 2010, 17:42
- Auto: Mazda 323F BJ
kolego słyszałem że nie ma nic gorszego niż gazowe amorki, jak będziesz miał pecha i porządnie trafisz w dziurę to już po amorku, jeden strzał i do wymiany, ja kup;iłem Monroe i jestem zadowolony, pożądna firma, sachs też jest wysoko w rankungu
- Od: 13 wrz 2010, 18:21
- Auto: MAZDA 323F BJ 2.0 DITD 00r.
Snakes34 napisał(a):ja kupiłem Monroe i jestem zadowolony, porządna firma, Sachs też jest wysoko w rankingu
A górne mocowania tez wymieniałeś ?
i jeszcze 2 pytanka czy "Górne Mocowanie Amortyzatora" stosuje się tylko z tyłu – pytam ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć na przód, a nie znam się
w CARSPEED Lublin
1) amortyzatory przód:
– oryginał OE MAZDA – 299zł/szt
-KAYABA eXcel-G – 270zł/szt
różnica niewielka więc chyba lepiej wybrać te pierwsze co ?
- Od: 15 paź 2010, 17:42
- Auto: Mazda 323F BJ
Strona 1 z 1