Migająca kontrolka oleju
1, 2
Witam!
Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie jak w tytule. Przy dojeżdzaniu do świateł z górki lub przy wolnym skręcie mignie mi czasem kontrolka oleju. Jaka może być tego przyczyna?
Dodam, że poziom oleju w normie.
Pozdrawiam
Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie jak w tytule. Przy dojeżdzaniu do świateł z górki lub przy wolnym skręcie mignie mi czasem kontrolka oleju. Jaka może być tego przyczyna?
Dodam, że poziom oleju w normie.
Pozdrawiam
- Od: 27 sie 2008, 22:03
- Auto: Mazda 6 2.0 147KM + Stag Qubox
Podepnę się pod temat kolegi z zapytaniem czy jeśli np. było by mało oleju to też będzie wskazywała to zapalająca się kontrolka oleju czy działa ona tylko przy spadku ciśnienia?? Nie ubywa mi oleju ale tak zapobiegawczo pytam.
- Od: 21 wrz 2010, 08:03
- Auto: MAZDA 6 1.8 16V 2003r.
Może się mylę, ale ktoś kiedyś chyba napisał, że w takich przypadkach niedomaga pompa oliwy – w klekotach możliwe, że też winny jest z deka zapchany smok i słabe ciśnienie, no ale to temat o benzynce.
- Od: 10 sty 2011, 00:23
- Auto: M6 GY 2004 CiTD HP /Impression
Citroen C4 1.6 HDI
Seat Inca 1.9 D 1Y
Takie same objawy miał mój szanowny tatko i skończyło się zatarciem silnika w wypieszczonej GF 2.0 benz. Bezwzględnie odstaw do warsztatu
! Dodam że poziom oleju był ok, świeżo zmieniany i nic w pracy silnka nie skazywało na problem – mrugała tylko kontrolka oleju od czasu do czasu – zrobił 300 km i silnik do piachu.
! LAWETA i DO WARSZTATU
!
edit
Zrób tak radzą tobie wyżej, sprawdź ciśnienie oleju, w opisywanym przezemnie przypadku właśnie to załatwiło silnik. Choć po tym jak tydzień temu zatarł się silnik ojca, bałbym się nawet jechać do warsztatu z takimi objawami – tylko laweta.

edit
Zrób tak radzą tobie wyżej, sprawdź ciśnienie oleju, w opisywanym przezemnie przypadku właśnie to załatwiło silnik. Choć po tym jak tydzień temu zatarł się silnik ojca, bałbym się nawet jechać do warsztatu z takimi objawami – tylko laweta.
Ostatnio edytowano 14 mar 2011, 20:39 przez MiMic, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 31 paź 2010, 21:13
- Auto: Mazda 6|GY|LF-DE|'05
mazdzia89 napisał(a):czy działa ona tylko przy spadku ciśnienia??
jest to kontrolka cisnienia oleju, a nie jego poziomu...
MiMic napisał(a): Dodam że poziom oleju był ok i nic w pracy silnka nie skazywało na problem – mrugała tylko kontrolka oleju od czasu do czasu – zrobił 300 km i silnik do piachu
A co powiedzieli twojemu tacie w warsztacie?? Dlaczego się zatarł??
67igor1 napisał(a):mazdzia89 napisał(a):czy działa ona tylko przy spadku ciśnienia??
jest to kontrolka cisnienia oleju, a nie jego poziomu...
No to troszke szkoda... Bo jak np. cos się stanie w trasie i np. olej będzie uciekał przez korek wlewu powolutku to nie pokaże nam ona, że jest za mało oleju i silnik zatarty. No chyba, że czyta on to tak, że jak za mało oleju = za małe ciśnienie i zapala się. Więc jak 67igor1??
do sprawdzania stanu oleju sluzy bagnet... – po to jest okresowa obsluga auta przez wlasciciela...
nie polecam jazdy bez korka wlewu oleju
...to wtedy moze byc juz za pozno...
ale jak chcesz, to mozesz poeksperymentowac i zdac nam pozniej relacje...
temat kiedy zapale sie kontrolka cisnienia oleju uwazam za wyczerpany...
nie polecam jazdy bez korka wlewu oleju

mazdzia89 napisał(a):że jak za mało oleju = za małe ciśnienie i zapala się.
...to wtedy moze byc juz za pozno...
ale jak chcesz, to mozesz poeksperymentowac i zdac nam pozniej relacje...
temat kiedy zapale sie kontrolka cisnienia oleju uwazam za wyczerpany...
mazdzia89 napisał(a):Podepnę się pod temat kolegi z zapytaniem czy jeśli np. było by mało oleju to też będzie wskazywała to zapalająca się kontrolka oleju czy działa ona tylko przy spadku ciśnienia?? Nie ubywa mi oleju ale tak zapobiegawczo pytam.
Znam przypadek benzyniaka 2.0 141 KM, w którym dopiero po dolaniu prawie litra oleju osiągnięto poziom minimum na bagnecie :/.
Sam brak oleju stwierdzono w warsztacie. Właściciel był nieco zaskoczony, jak zadano mu pytanie, czy nie migała mu czasem kontrolka oleju. Twierdził, że nigdy nie było takiego objawu. Silnik od czasu uzupełnienia oleju zrobił jakieś 10 kkm i ma się cały czas dobrze.
Czyli mam sie bać? Tak jak pisałem objaw mrugnięcia kontrolki oleju występuje od czasu do czasu i tylko przy hamowaniu. I nawet ma to chyba miejsce przy rozgrzanym silniku. Co należy zrobić, gdy komputer ewentualnie pokaże problem z ciśnieniem oleju?
Pozdro
Pozdro
serbian23 napisał(a):Co należy zrobić, gdy komputer ewentualnie pokaże problem z ciśnieniem oleju?
spokojnie
odczytaj bledy i podaj je na nam... zobaczymy co ma komp do powiedzenia...
...i cos sie zaradzi
Wczoraj rano na zimnym silniku sprawdziłem stan oleju i okazało się, że brakuje ok. 1litra!!! A przecież olej wymieniałem jakieś 3 miesiące temu(przejechałem ok. 5 tys. km)! Jak to możliwe, że ubyło tyle oleju w tak krótkim czasie? Olej kupowałem na allegro (Dexelia ultra 5w30). Pojechałem od razu na kolejną wymianę. Mechanik sprawdził i stwierdził, że silnik czyściutki i nie ma żadnych wycieków. Nie ma też żadnych niepokojących objawów. Czyżby to była wina oleju??? Doradził mi, żebym zalał Castrol Magnatec 10W40. Co o tym sądzicie?
serbian23 zerkaj częściej na bagnet oleju bo u ciebie to chyba główna przyczyna mrygania kontrolki. Dla przykładu moja bierze ok. 100 ml na 1000 km (valvoline 5w30 72 tys. przebiegu) no ale lekkiej nogi to ja nie mam 
- Od: 24 sty 2010, 16:08
- Auto: M6- 2,0 LF `05
147 KM
1, 2