Opony & felgi
Teoretycznie powinny pasować ale jeszcze by się przydało wiedzieć jaki otwór centrujący, bo rozstaw śrub taki jak powinien być, ET do 323F BA idealne 
Aha, ok. Ale jeśli dobrzse kojarzę, to jeśli nawet OC jest nieco inny to są na to sposoby, żeby to obejść, że sytuacja wcale nie jest beznadziejna, tak? Pierścienie centrujące, czy coś takiego?
1,5 BA uciągnie takie 205tki?
PS. luki, juz drugi raz pomagasz mi w moich wątpliwościach, jesteś bardzo miłym userem
Czy na tym forum jakos nagradza się za wartościowe odpowiedzi? Jeśli nie, to masz ode mnie e-browarka 
1,5 BA uciągnie takie 205tki?
PS. luki, juz drugi raz pomagasz mi w moich wątpliwościach, jesteś bardzo miłym userem

"Krocz spokojnie wśród zgiełku i pośpiechu..."
- Od: 18 lut 2011, 20:35
- Auto: Maździnka 323F BA, 1,5, 97r.
Jak masz za duży otwór to wkładasz pierścienie centrujące (chociaż nie wiem co to niby daje
Ja mam w trzech felgach pierścienie a w jednej nie mam bo mi zginął a auto jeździ jak powinno) ale jak kupisz felgę z za małym otworem to jej nie założysz 
Pewnie że Z5 uciągnie 205 opony ale będzie trochę muł, co nie zmienia faktu że jechać nadal się da
Pewnie że Z5 uciągnie 205 opony ale będzie trochę muł, co nie zmienia faktu że jechać nadal się da
Tutaj koleś ma podobne felgi, tylko 15stki. Ale możesz zobaczyć jak to wygląda. Podejrzewam, że wymiary są podobne.
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=137&t=96627
Pierścienie muszą być na feldze założone, żeby głównie na środku się "trzymała", a nie na samych śrubach. Ale to nie jest duży koszt przecież. A lepiej mieć zrobione to porządnie.
205 spokojnie uciągnie z5. Ale na mój gust powinieneś naciągnąć 195! Nie powinno być kłopotów, a będzie to ładnie wyglądało, i nie zamuli tak silnika. Nie jest podana szerokość felgi w tej aukcji, ale podejrzewam, że jest to jakieś 6,5, może 7''. Także akurat podejdzie. Aha i nie bierz za wysokiego profilu! Bo będzie balon.. Myślę, że max 195/50.
Tu masz kalkulator
http://www.miata.net/garage/tirecalc.html
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=137&t=96627
Pierścienie muszą być na feldze założone, żeby głównie na środku się "trzymała", a nie na samych śrubach. Ale to nie jest duży koszt przecież. A lepiej mieć zrobione to porządnie.
205 spokojnie uciągnie z5. Ale na mój gust powinieneś naciągnąć 195! Nie powinno być kłopotów, a będzie to ładnie wyglądało, i nie zamuli tak silnika. Nie jest podana szerokość felgi w tej aukcji, ale podejrzewam, że jest to jakieś 6,5, może 7''. Także akurat podejdzie. Aha i nie bierz za wysokiego profilu! Bo będzie balon.. Myślę, że max 195/50.
Tu masz kalkulator
http://www.miata.net/garage/tirecalc.html

- Od: 2 wrz 2009, 12:53
- Auto: MX6 KL '92
Mazda uzytkownika trzydziech z linku który dałeś bardzo zacnie wygląda na tych kółkach
Pewnie zrobię tak, że kupię te koła, wykończę te opony które są na nich założone do końca sezonu i na następne lato kupię jakieś 195/50(ewent.55) 

"Krocz spokojnie wśród zgiełku i pośpiechu..."
- Od: 18 lut 2011, 20:35
- Auto: Maździnka 323F BA, 1,5, 97r.
Podejrzewam, że bardzo ciężko coś takiego wyrwać..
A ja mam pytanie, jak zrobić na feldze "lip". Myślałem, że znajdę gdzieś na allegro po prostu naklejkę w danym kolorze i rozmiarze, ale nic takiego nie widziałem. Robił ktoś coś takiego?
A ja mam pytanie, jak zrobić na feldze "lip". Myślałem, że znajdę gdzieś na allegro po prostu naklejkę w danym kolorze i rozmiarze, ale nic takiego nie widziałem. Robił ktoś coś takiego?

- Od: 2 wrz 2009, 12:53
- Auto: MX6 KL '92
Na allegro byly naklejki wiec moze poszukaj za kilka dni 
kryystian napisał(a):bardzo trudno znaleźć jakiekolwiek info na temat tych felg, tyle wiem, że to felgi kute rays, robione dla mazdaspeed, może ktoś z was spotkał sie z tym modelem?
Z tego co się orientuję to jest to model MS-01S
- Od: 29 sie 2009, 14:10
- Auto: Mazda3 BL Z6 Alu Silver
Była: Mazda 3 2 3 F GT
Witam
Znalazłem felgi do mojej Mazdy 6 GY – 17x7.5" 5x114.3 i ET 32 i teraz pytanie czy mi to podejdzie??
Oryginalnie jest chyba cos 52,5 czy cos koło tego.Prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Znalazłem felgi do mojej Mazdy 6 GY – 17x7.5" 5x114.3 i ET 32 i teraz pytanie czy mi to podejdzie??
Oryginalnie jest chyba cos 52,5 czy cos koło tego.Prosze o pomoc.
Pozdrawiam
- Od: 9 mar 2006, 17:09
- Auto: Mazda 323 BF GTX 4WD 1988r,
Mazda 323 BF GT Turbo Sedan 1989,
Mazda 6 GY 2003r
Daihatsu YRV Gtti 2005
Wydaje mi sie, ze moze byc problem. Z tego co wiem ET powinno byc podobne jak w Mazdzie 3 , a do niej takie felgi raczej nie podejda....ale dla pewnosci niech wypowie sie ktos z Mazda6.
I ja o rozmiar kół bym chciał zapytać – jak gdzieś to już jest rozpisane, wybaczcie 
Mazda 6 GY 2004 2.0 CiTD, na obecne felgi stalowe 15" kupimy i nałożymy oponki zimowe 195/65 R15 91T Nokian WR G2. Taki jest plan
Większy problem mamy z kołami letnimi, chcemy 205/55 R16 94H, to założone na jakiejś ładnej alufeldze.
Tylko teraz, w jakich rozmiarach możemy szukać?
Genialny wątek ze skumulowanym chyba wszystkim o 6'tce, podaje rozmiar koła na lato dla tego rozmiaru: 7JJ x 16 ET55, opony 205/55/16 91V
Instrukcja obsługi w danych technicznych na ten temat milczy, albo ja nie umiem szukać:/
W niemieckim brief'ie, wpisane jest, cytuję:
RNATIV-BEREIFUNG VORNE: 195/65R15 91Q M+S*FRUHER ALTER
NATIV-BEREIFUNG MITTE/HINTEN: 195/65R15 91Q M+S*ZU 15.
1-15.3:A.15X6J OD. 15X6JJ, ET50 OD. 205/55R16 91V OD. 205/
55R16 91Q M+S A.16X7JJ, ET55*
Podsumowując to – w jakim zakresie rozmiarów felg mogę szukać?
Co oznacza 7JJ? Ciężko takie oznaczenie znaleźć, częściej pojawia się np 16x6,5 (czyli rozumiem "średnica felgi X szerokość felgi"?).
I jak jest z tym ET? Rozumiem że 55 dla tego rozmiaru to wzorcowe – ale w jakim przedziale felgi będą pasowały "bez żadnych przeróbek"? Jaka różnica dla koła, czy prowadzenia auta, ma jak ET jest np 45, a co się dzieje/jaka jest różnica jak to samo koło ma ET60?
Podobają mi się felgi np TAKIE, ew. TAKIE – będą w końcu pasowały, czy nie?
I czy za ~400zł/szt, można dostać nową dostatecznie przyzwoitą felgę 16"? Od jakiej kwoty zaczyna się coś choć trochę lepszego od chińskiej wydmuszki?
Wiem że niektóre pytania być może wydadzą się Wam banalne i kuriozalne, mocno jednak wdzięczny za pomoc będę.
Mazda 6 GY 2004 2.0 CiTD, na obecne felgi stalowe 15" kupimy i nałożymy oponki zimowe 195/65 R15 91T Nokian WR G2. Taki jest plan
Większy problem mamy z kołami letnimi, chcemy 205/55 R16 94H, to założone na jakiejś ładnej alufeldze.
Tylko teraz, w jakich rozmiarach możemy szukać?
Genialny wątek ze skumulowanym chyba wszystkim o 6'tce, podaje rozmiar koła na lato dla tego rozmiaru: 7JJ x 16 ET55, opony 205/55/16 91V
Instrukcja obsługi w danych technicznych na ten temat milczy, albo ja nie umiem szukać:/
W niemieckim brief'ie, wpisane jest, cytuję:
RNATIV-BEREIFUNG VORNE: 195/65R15 91Q M+S*FRUHER ALTER
NATIV-BEREIFUNG MITTE/HINTEN: 195/65R15 91Q M+S*ZU 15.
1-15.3:A.15X6J OD. 15X6JJ, ET50 OD. 205/55R16 91V OD. 205/
55R16 91Q M+S A.16X7JJ, ET55*
Podsumowując to – w jakim zakresie rozmiarów felg mogę szukać?
Co oznacza 7JJ? Ciężko takie oznaczenie znaleźć, częściej pojawia się np 16x6,5 (czyli rozumiem "średnica felgi X szerokość felgi"?).
I jak jest z tym ET? Rozumiem że 55 dla tego rozmiaru to wzorcowe – ale w jakim przedziale felgi będą pasowały "bez żadnych przeróbek"? Jaka różnica dla koła, czy prowadzenia auta, ma jak ET jest np 45, a co się dzieje/jaka jest różnica jak to samo koło ma ET60?
Podobają mi się felgi np TAKIE, ew. TAKIE – będą w końcu pasowały, czy nie?
I czy za ~400zł/szt, można dostać nową dostatecznie przyzwoitą felgę 16"? Od jakiej kwoty zaczyna się coś choć trochę lepszego od chińskiej wydmuszki?
Wiem że niektóre pytania być może wydadzą się Wam banalne i kuriozalne, mocno jednak wdzięczny za pomoc będę.
Ponoć pierwsza miłość nigdy nie rdzewieje...
Ciekawe czy pierwsze auto też nie... :)
- Od: 10 sty 2011, 04:19
- Auto: Mazda 6 GY 2004 2.0 CiTD
Co do 7JJ to jest wlasnie szeroksc felgi – 16x7 to jest dokladnie to samo.
Mysle, ze w miare bezpiecznie mozesz szukac felg o ET 55-42. Inne moga juz byc ryzykowne.
Szerokosc tez nie wieksza niz 7.5"
Co do felg to oba komplety, ktore podales w linkach to sa te "chinskie wydmuszkI" jak sam to bardzo dobrze okresliles. Proponuje szukac czegos od producentow z nizszej polki lecz majacych juz jakas renome np; Dezent, Dotz, Ronal, Borbet, TenzoR czy DragWheels, ceny tych felg sa dosc przystepne , a jakosc w pelni zadowalajaca.
Pozdrawiam, Rafal
Mysle, ze w miare bezpiecznie mozesz szukac felg o ET 55-42. Inne moga juz byc ryzykowne.
Szerokosc tez nie wieksza niz 7.5"
Co do felg to oba komplety, ktore podales w linkach to sa te "chinskie wydmuszkI" jak sam to bardzo dobrze okresliles. Proponuje szukac czegos od producentow z nizszej polki lecz majacych juz jakas renome np; Dezent, Dotz, Ronal, Borbet, TenzoR czy DragWheels, ceny tych felg sa dosc przystepne , a jakosc w pelni zadowalajaca.
Pozdrawiam, Rafal
Super, dzięki za szczegółową odpowiedź i info.
A czy jest możliwość zakupu w ten sposób oryginalnych felg Mazdy (oprócz ASO)?
Ten pierwszy wzór mi się bardzo podoba, a i oryginalne sprzed FL są niczego sobie
A jeszcze, czy ktoś się może orientuje jak to jest z tym brief'em – czy jak tam jest wpisane koło 16x7jj i ET55, to czy można kupić np 6,5" z ET50?
Policja czy ktoś się później nie przyczepi, że w dowodzie co innego a w aucie co innego?
Po prostu jeszcze tego nie przerabiałem, a być może ktoś ma już takie doświadczenia
A czy jest możliwość zakupu w ten sposób oryginalnych felg Mazdy (oprócz ASO)?
Ten pierwszy wzór mi się bardzo podoba, a i oryginalne sprzed FL są niczego sobie
A jeszcze, czy ktoś się może orientuje jak to jest z tym brief'em – czy jak tam jest wpisane koło 16x7jj i ET55, to czy można kupić np 6,5" z ET50?
Policja czy ktoś się później nie przyczepi, że w dowodzie co innego a w aucie co innego?
Po prostu jeszcze tego nie przerabiałem, a być może ktoś ma już takie doświadczenia
Ponoć pierwsza miłość nigdy nie rdzewieje...
- Od: 10 sty 2011, 04:19
- Auto: Mazda 6 GY 2004 2.0 CiTD
Raczej nikt nie spradzi tego , wiec sie nie przejmuj. Sprawdz cene felg w ASO bo tam na prawde maja ciekawe oferty i promocje na felgi.
Mozesz miec szerokosc 6.5 ale ja bym szukal 7
Mozesz miec szerokosc 6.5 ale ja bym szukal 7
Przymierzam się do zakupu nowych alufelg, stare za bardzo zniszczone, dam je na odnowienie do szwagra i potem niech będą na zimówki. Z możliwych źródeł ustaliłem, że do mojego auta (opony: 195/60/R15, auto: 626 2.0 DiTD HB rok2001 po lifcie) pasują:
wiadomo rozmiar 15
szerokość 6,5 (taka maja te obecne)
rozstaw 5x114,3
i ET 50 – i tu mam w sumie problem, bo to jedyna niepewność u mnie, nie wiem jakie ET mają te co jeżdżę na nich, ale chciałem się zapytać czy mogę szukać między ET40 a ET50 ?
no i posiłkując się postem z tej strony poszukam coś z półki
choć wolałbym oryginalne Mazdy – ale cenę z ASO mi wyrzucili na prawie 800zł/szt., a ja tak mogę wydać max 400zł za sztukę.
wiadomo rozmiar 15
szerokość 6,5 (taka maja te obecne)
rozstaw 5x114,3
i ET 50 – i tu mam w sumie problem, bo to jedyna niepewność u mnie, nie wiem jakie ET mają te co jeżdżę na nich, ale chciałem się zapytać czy mogę szukać między ET40 a ET50 ?
no i posiłkując się postem z tej strony poszukam coś z półki
radzi89 napisał(a):roponuje szukac czegos od producentow z nizszej polki lecz majacych juz jakas renome np; Dezent, Dotz, Ronal, Borbet, TenzoR czy DragWheels, ceny tych felg sa dosc przystepne , a jakosc w pelni zadowalajaca.
choć wolałbym oryginalne Mazdy – ale cenę z ASO mi wyrzucili na prawie 800zł/szt., a ja tak mogę wydać max 400zł za sztukę.
- Od: 30 lis 2009, 11:35
- Auto: 626 GF 2.0 DiTD '01r.