Wymiana postojówek na diody LED
Witam chciałem wymienić na żarówki led pozycje przednie i oswietlenie tablicy może i również przeciwmgielne.
Może orientujecie się jakie led byłyby najlepsze.
slawk
Może orientujecie się jakie led byłyby najlepsze.
slawk
Ostatnio edytowano 23 lut 2011, 19:55 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Edycja tematu.
Powód: Edycja tematu.
- Od: 12 sty 2011, 09:55
postojówki wymieniłem na
to i powiem Tobie, że one nie są wcale białe tylko jakieś niebieskawe i zajeżdża mi to wiejskim tuningiem i przybieram się do wymiany na
takie lub
takie. uważam ze jak wymiana postojówek to tylko na białe... no ale taki mój gust
gwint żaróweczki taki jak w podanych przeze mnie przykładach. Ja mam diesla 2.0 i powiem Tobie że dojście do żarówek jest tragiczne, troszkę się pokaleczyłem przy wymianie ale jakoś się udało. jeżeli chcesz to zrobię Tobie zdjęcie jak wygląda na tych z pierwszego linku, moim zdaniem do du.py bo są niebieskie. A może ktoś zrecenzuje te dwie do których się przymierzam?

-
Kamil
ja tez myslalem zeby sobie postojowki zmienic na ledowe ale czytalem, ze niektore samochody moga po wymianie na te ledy pokazywac blad (nawet na niektorych aukcjach jest taka informacja). W sumie drogie one nie sa wiec mozna kupic i zaryzykowac 
Witam posiadam auto dopiero od kilku dni i pierwszą wymianą jaką zrobiłem była wymiana postojówek Do wymiany tablicy jeszcze nie doszedłem i raczej pozostanie fabryczne oświetlenie .
Wszystkie żarówki ładnie mogę powiedzieć się komponują w przednim kloszu świecą biało ...poza tą postojówką fabryczną która ...była żółta
aż się gryzło .
Skłaniam sie bardziej do wymiany oświetlenia wnętrza
na biały kolor .
Żarówki które włorzyłem nie świecą na niebiesko, tylko na biało i teraz ładnie się wszystko komponuje moim zdaniem nie zalatuje wiochą
kupiłem je kiedyś gdzieś chyba na ebay albo allegro ?
Grosze a efekt zdecydowanie lepszejszy
takie włożyłem 3 dni wstecz
zrobię fotkę wieczorem będzie widać efekt

By miras1979 at 2011-02-16
Wszystkie żarówki ładnie mogę powiedzieć się komponują w przednim kloszu świecą biało ...poza tą postojówką fabryczną która ...była żółta
Skłaniam sie bardziej do wymiany oświetlenia wnętrza
Żarówki które włorzyłem nie świecą na niebiesko, tylko na biało i teraz ładnie się wszystko komponuje moim zdaniem nie zalatuje wiochą

Ostatnio edytowano 16 lut 2011, 23:27 przez miras79, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 1 wrz 2010, 15:30
- Auto: http://www.polskajazda.pl/Samochody/Mazda/6/119798
a masz ksenony? bo jak nie, to diody bez sensu zakladac, ale jak ksenonowe lampy to jak ktos lubi to warto zmienić na ledy, bo fabryczne postojówki (żółte) kontrastują się z ksenonem, z białą diodą wygląda lepiej (moim zdaniem).
-
Kamil
mam ksenony, ale mi to nie przeszkadza
ja na to nie patrzę, a innych zdanie na ten temat mnie nie interesuje
samochód dla mnie ma jeździć w miarę bezawaryjnie, reszta jest na drugim miejscu
poza tym ja nic nie zmieniam w aucie, nie chcę nic skopać bo jestem zielony w te sprawy i nie mam czasu żeby wnikać.
co do tych żarówek to pewnie masz racje
ja na to nie patrzę, a innych zdanie na ten temat mnie nie interesuje
samochód dla mnie ma jeździć w miarę bezawaryjnie, reszta jest na drugim miejscu
poza tym ja nic nie zmieniam w aucie, nie chcę nic skopać bo jestem zielony w te sprawy i nie mam czasu żeby wnikać.
co do tych żarówek to pewnie masz racje

Ja wstawilem sobie takie w postojowki oraz podswietlenie tablicy rejestracyjnej:
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... K:MEWNX:IT
bardzo tanie a efekt niesamowity , zero bledow , fakt ze ciezko dojsc do lamp
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... K:MEWNX:IT
bardzo tanie a efekt niesamowity , zero bledow , fakt ze ciezko dojsc do lamp
palczak ja już od dłuższego czasu mam na postojówkach takie diody jak ty chcesz założyć. Mówię o tych SMD to nie jest do końca biały kolor- jasność to około 4300 K. Ale efekt jest ładny. Tera zamówiłem Philipsy X Tremei będę zmieniał żarówkę od świateł mijania. A jesli chodzi o podświetlenie tablicy założyłem również diody SMD z trzema micro chipami i powiem efekt jest na 5+:)
-
Tofic
koledzy, ktorzy zmienili juz swiatla postojowe na diody LED...
Czy mozecie sie podzielic wynikami waszej dzialalnosci w postaci zdjec?
Ps. Ja mam M5 po f/l i mam tez diody wstawione...
a wyglada to u mnie tak:

zdjecie zrobione 2 tygodnie temu...
Czy mozecie sie podzielic wynikami waszej dzialalnosci w postaci zdjec?
Ps. Ja mam M5 po f/l i mam tez diody wstawione...
a wyglada to u mnie tak:

zdjecie zrobione 2 tygodnie temu...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
jutro postaram się wrzucić zdjęcie
a jaką masz żaróweczke na tym zdjęciu powyżej? postojówka to jest ta pomarańczowa pod soczewką (ta która nie świeci)?
-
Kamil
palczak napisał(a):postojówka to jest ta pomarańczowa pod soczewką (ta która nie świeci)?
hehehe... dobre... to wlasnie dioda LED swieci
Ps. Moj post ze zdjeciem jest tylko dla przykladu... tutaj jest wasz dzial
Arkana , Renault , Mii
palczak napisał(a):jutro postaram się wrzucić zdjęciea jaką masz żaróweczke na tym zdjęciu powyżej? postojówka to jest ta pomarańczowa pod soczewką (ta która nie świeci)?
masz juz zdjecia?
Arkana , Renault , Mii
-
Kamil
miras79 napisał(a):Witam posiadam auto dopiero od kilku dni i pierwszą wymianą jaką zrobiłem była wymiana postojówek Do wymiany tablicy jeszcze nie doszedłem i raczej pozostanie fabryczne oświetlenie .
Wszystkie żarówki ładnie mogę powiedzieć się komponują w przednim kloszu świecą biało ...poza tą postojówką fabryczną która ...była żółtaaż się gryzło .
Skłaniam sie bardziej do wymiany oświetlenia wnętrzana biały kolor .
Żarówki które włorzyłem nie świecą na niebiesko, tylko na biało i teraz ładnie się wszystko komponuje moim zdaniem nie zalatuje wiochąkupiłem je kiedyś gdzieś chyba na ebay albo allegro ?
słyszałem że takie diody się szybko potrafią spalić bo nie są zabezpieczone inną diodą.
jak z żywotnością, jak długo je używacie?
które polecacie?

polak900 napisał(a):słyszałem że takie diody się szybko potrafią spalić bo nie są zabezpieczone inną diodą.
hm... nie wiem kto tobie powiedzial takie rewelacje...
kazda sprzedawana dioda ma zabezpieczenie w postaci drugiej diody...
inaczej:
gdybys sie pomylil i zamontowal diode odwrotnie (chyba wiesz, ze dioda ma polaryzacje),
to bys mogl ja od razu wyrzucic do kosza... by sie spalila...
krotka zywotnosc diod bierze sie ze zwiekszenia jej pradu ponad zalecana wartosc przez producenta tzw przesterowanie.
w efekcie koncowym dioda ladnie, mocno swieci, ale kosztem jej zywota...
... dlatego polecam szukanie diod od renomowanych producentow, a nie bardzo tanich...

Arkana , Renault , Mii
polak900 napisał(a):...a jakie możesz polecić? te na obrazku
czy jakieś inne
mialem te z obrazka...
ciekawie to wyglada, ale oswietla caly klosz... budowa diody rozprasza swiatlo – jej ksztalt
Ja polecam cos w tym stylu: dioda LED 1W
http://cgi.ebay.co.uk/4-x-T10-501-W5W-1 ... 3a6200e11b
(sam mam takie zamontowane – patrz zdjecie kilka postow wyrzej)
trzeba tylko poszukac dobrego renomowanego producenta...
Arkana , Renault , Mii